Μουσικη

Viktoria Mullova και Alasdair Beatson: δυο κορυφαίοι σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής

Δυο κορυφαίοι σολίστ σ’ ένα ταξίδι από τον κλασικισμό μέχρι τη μουσική του σήμερα, με έργα για βιολί και πιάνο των Μπετόβεν, Σούμπερτ, Τακεμίτσου και Περτ

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 844
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Viktoria Mullova έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
H Viktoria Mullova έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Heike Fischer

Η Viktoria Mullova και ο Alasdair Beatson στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εκείνη, μία από τις σπουδαιότερες σολίστ του βιολιού στην εποχή μας, με ρεπερτόριοπου εκτείνεται από το Μπαρόκ και την κλασική εποχή μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και την πειραματική μουσική,συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σιμπέλιους το 1980 και το Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Τσαικόφσκι, δύο χρόνια αργότερα. Εκείνος, περιζήτητος πιανίστας με ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική δωματίου, πραγματοποίησε την προηγούμενη σεζόν εμφανίσεις στο Ουίγκμορ Χολ και ηχογραφήσεις για το BBCRadio 3. Οι δρόμοι τους έχουν συναντηθεί σε αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο αλλά και στη δισκογραφία, καθώς έχουν ηχογραφήσει μαζί σονάτες του Μπετόβεν για βιολί και φορτεπιάνο.

Ο πιανίστας Alasdair Beatson στο Μέγαρο Μουσικής
Ο πιανίστας Alasdair Beatson στο Μέγαρο Μουσικής © Kaupo Kikkas

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιοτων κύκλων Μεγάλοι Ερμηνευτές – Violin Masters του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Βικτόρια Μούλλοβα και ο Άλασνταιρ Μπήτσον μας δίνουν ραντεβού στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και η προπώληση γι’ αυτό το ρεσιτάλ έχει ξεκινήσει. Οι παρτιτούρες τους θ’ ανοίξουν σε δύο αριστουργηματικές σονάτες του Μπετόβεν, τηνΤέταρτη και την Έβδομη και στο λαμπερό Ροντό σε σι ελάσσονα του Φραντς Σούμπερτ, ενώο μουσικός τους διάλογος συμπληρώνεται από τις δημιουργίες δύο καθιερωμένων συνθετών του 20ού αιώνα: τα έργα Distance defée (Αιθέριες αποστάσεις) του Ιάπωνα Τόρου Τακεμίτσου και Fratres (Αδελφοί) του Εσθονού Άρβο Περτ.

Η Μούλλοβα φημίζεται για τις πεντάστερες ερμηνείες της σε έργα Μπαχ, ενώ από το 2000 έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στηworld, την jazz και την pop αλλά και στην εξερεύνηση της τσιγγάνικης παράδοσης και των επιρροών της στην κλασική και την jazz. Αυτή τη σεζόν συμπράττει με γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες και διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιμουσικούς, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις εμφανίσεις της ως μέλος του ντούο Music we Love με τον κοντραμπασίστα Misha Mullov-Abbado.

Ο Σκωτσέζος βιρτουόζος, πάλι, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη, μεταξύ άλλων, για τη μουσική των Μπετόβεν, Μπραμς, Μέντελσον, Σούμπερτ, Σούμαν, Φωρέ, Μπάρτοκ Μπαχ, Χίντεμιτ καιΜεσιάν, αλλά και τις σύγχρονες δημιουργίες των Έιντες, Μπέντζαμιν και Μπιρτγουίσλ. Στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται η πρώτη εκτέλεση του νέου κοντσέρτου για πιάνο που συνέθεσε γι’ αυτόν η Ελένα Βίνκελμαν.

INFO
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 20:30
Εισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ