Μουσικη

Στον Daniel Barenboim το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη ο σπουδαίος μαέστρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον Daniel Barenboim το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
Daniel Barenboim © EPA/JENS SCHLUETER

Daniel Barenboim: Στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο, Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ (Daniel Barenboim), μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών, θα απονεμηθεί το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα απευθύνουν χαιρετισμό η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Daniel Barenboim - Βραβείο: Έμφαση στον διαπολιτισμικό διάλογο

Το φετινό βραβείο στόχο έχει να υπογραμμίσει τον ρόλο της τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο, στο πρόσωπο ενός θρύλου της μουσικής και ενός στοχαστή της πολιτικής και της ανθρώπινης σύμπραξης, του Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ. Διανύοντας πλέον επτά δεκαετίες μυθικής καλλιτεχνικής πορείας, η δράση του έχει συνδεθεί με πρωτοποριακά projects για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: κορυφαία πρωτοβουλία όλων είναι η δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οποία ο ίδιος έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη τον τίτλο του Messenger of Peace.

«Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της West-Eastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που -μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα- έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του άλλου»,  δήλωσε ο κ. Μπάρενμπόιμ.

Ένα οκταμελές σχήμα μουσικών της Ορχήστρας αυτής θα παραστεί μαζί με τον μαέστρο στην τελετή απονομής του βραβείου και θα συμμετάσχει στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, σε μια πρωτοβουλία με ισχυρούς συμβολισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ