Μουσικη

Η Lana Del Rey γίνεται μάθημα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Μετά την Taylor Swift, άλλη μια ποπ τραγουδίστρια «εισέρχεται» στους ακαδημαϊκούς κύκλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lana Del Rey:  Εγκαινιάζεται μάθημα με τίτλο «Θέματα στην ηχογραφημένη μουσική: Lana Del Rey» στο Ινστιτούτο Κλάιβ Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η ακαδημαϊκή σεζόν ξεκινά με μάθηκα για τη Lana Del Rey στο New York University © Mat Hayward/Getty Images

Lana Del Rey:  Εγκαινιάζεται μάθημα με τίτλο «Θέματα στην ηχογραφημένη μουσική: Lana Del Rey» στο Ινστιτούτο Κλάιβ Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Taylor Swift νωρίτερα το 2022, το Ινστιτούτο Κλάιβ Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εισάγει μάθημα βασισμένο στο έργο της ποπ σταρ Lana Del Rey. Διδασκόμενο από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Κάθι Ιαντόλι, το ακαδημαϊκό course «Θέματα στην ηχογραφημένη μουσική: Lana Del Rey» θα διεξαχθεί από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που επικαλείται το «Variety», το μάθημα θα εξετάσει τη συνεισφορά της Del Rey στον τομέα της διασημότητας κατά τον 21ο αιώνα, τη σχέση της με τον φεμινισμό, τις μουσικές επιρροές και τους καλλιτέχνες οι οποίοι επέδρασαν στο έργο της, καθώς και τη σύνδεσή της με κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως το #BlackLivesMatter, το #MeToo και το #TimesUp.  

H περιγραφή του μαθήματος έχει ως εξής: Στο διάστημα της κυκλοφορίας οκτώ κριτικά αναγνωρισμένων άλμπουμ, η εξάκις υποψήφια για βραβείο Grammy καλλιτέχνιδα έχει συστήσει ένα δικό της είδος μελαγχολικής και μπαρόκ dream pop, το οποίο συνεισέφερε σημαντικά στην ανανέωση της mainstream μουσικής μετά τη δεκαετία του 2010. Μέσα από τα μαγνητικά visual, τη θεματική της έμφαση στην ψυχική υγεία και τις αφηγήσεις της γύρω από τον τοξικό, αυτοκαταστροφικό έρωτα, η Del Rey δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες όλων φύλων, προκειμένου να κυοφορηθούν «αντιπόπ» έργα ουσίας, ικανά να επιβιώσουν σε ένα mainstream περιβάλλον το οποίο στο παρελθόν θα μπορούσε να τα χαρακτήριζε «τσιχλόφουσκες».

Μιλώντας στον Τύπο για το αντικείμενο του μαθήματός της, η Κάθι Ιαντόλι αναφέρει: «Κατά πολλούς τρόπους, η Lana Del Rey είναι ταυτόχρονα αποτύπωμα της εποχής αλλά και μια διδακτική ιστορία, μια περίπλοκη ποπ σταρ η οποία αγγίζει τους ακροατές της όχι τόσο για τα αισθήματα που προκαλεί ως προς το πρόσωπό της, αλλά για τα αισθήματα που ξυπνά στους ίδιους. Έχει αλλάξει τις παραμέτρους της μπαρόκ ποπ και πιο συγκεκριμένα της «θλιμμένης κοριτσίστικης ποπ» μέσα από τη μουσική της, διευρύνοντας το θεματολογικό υλικό της».

(Με πληροφορίες από το Variety)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ