Μουσικη

Πέθανε ο μεγάλος παραγωγός της τζαζ Creed Taylor

Ήταν ο άνθρωπος που πήγε τον Coltrane στην Impulse!

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fa23goowiaaom_q

Πέθανε ο παραγωγός μουσικής Creed Taylor. 

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Creed Taylor ο παραγωγός δίσκων, γνωστός για τη συνεργασία του με την CTI Records, την οποία ίδρυσε το 1967. Η καριέρα του περιλάμβανε επίσης περιόδους στις Bethlehem Records, ABC-Paramount Records (συμπεριλαμβανομένης της τζαζ ετικέτας της, Impulse!), Verve και A&M Records.

Προτού ιδρύσει την CTI, o Τaylor έγινε γνωστός για την υπογραφή του John Coltrane στην Impulse! Το 1960 και για τον ερχομό καλλιτεχνών της bossa nova από τη Βραζιλία στις ΗΠΑ. To «Girl from Ipanema» των Stan Getz/Αntonio Carlos Jobim ήταν δική του δουλειά όπως και άλμπουμ των Eumir Deodato, João Gilberto, Astrud Gilberto και Airto Moreira.

Το 1967, ο Taylor ίδρυσε την CTI την οποία μετέτρεψε σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες της τζαζ σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του 60' ως τα μέσα του 1970. Οι καλλιτέχνες που ηχογράφησαν για την CTI κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 περιλάμβαναν τους Freddie Hubbard, Stanley Turrentine, George Benson, Bob James, Chet Baker, Gerry Mulligan, Milt Jackson, Nina Simone, Paul Desmond, Art Farmer, Eumir Deodato, Hubert Laws, Herbie Hancock, Joe Farrell, Airto Moreira και Ron Carter. Αξιζεί να σημειωθεί ότι τα αλμπουμ του Hubbard «Red Clay» και «Straight Life» σηματοδότησαν μαζί με αυτά του Miles Davis της ίδιας περίπου περιόδου τη στροφή της τζαζ προς fusion ήχους. 

Ο Taylor δημιούργησε επίσης άλλες εταιρίες εντός της CTI, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας Kudu, η οποία επικεντρώθηκε σε ηχογραφήσεις soul-jazz από τους Hank Crawford, Grover Washington Jr., Johnny Hammond, Idris Muhammad, Esther Phillips και άλλους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.