Μουσικη

To 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ επιστρέφει στη Σύρο

Συναυλίες, παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
© Tάσος Αποστόλου

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ: Το πρόγραμμα και οι παράλληλες εκδηλώσεις - Από τις 22 ως 27 τις Αυγούστου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου.

Το όνομα της συνυφασμένο µε την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα λευκά αρχοντικά σπίτια και τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα που στριμώχνονται το ένα πάνω στο άλλο. Η Σύρος όµως είναι κάτι παραπάνω από αυτά, πρόκειται για το νησί-λαβύρινθο, το νησί του Μάρκου, το νησί που αν ακολουθήσεις τις λευκές γραμμές που θα δεις όσο περπατάς, θα βγεις πάλι στην κεντρική οδό και δεν θα χαθείς ποτέ. Αρχοντική, γραφική και νοσταλγική. Παντού η μυρωδιά του γιασεμιού και αυλές γεμάτες μπουκαμβίλιες, γραφικά ταβερνάκια με ωραία θαλασσινά, ιστορικά μνημεία, ιδιαίτερα μαγαζιά με αιγαιοπελαγίτικη θέα και μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Εκεί στον Λόφο της Άνω Σύρου, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όταν αποφασίστηκε να ανακαινιστεί το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που υπήρχε στον ναό και ήταν ανενεργό ξεκίνησε και το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ, το οποίο συνεχίζεται για 6η χρονιά, από 22 ως 27 Αυγούστου, στον μαγευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, με συναυλίες, παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
© Δήμητρα Κυριακοπούλου

Το Φεστιβάλ εξελίχθηκε πολύ γρήγορα κι από ένα τοπικό Φεστιβάλ έγινε Διεθνές, συνεργάζεται με πρεσβείες και άλλα αντίστοιχα Φεστιβάλ του εξωτερικού και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που έχουν επισκεφτεί το νησί. Η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο μέρος στο ανοιχτό μυαλό του Σεβασμιότατου Επίσκοπου Πέτρου Στεφάνου και του διευθυντή του Φεστιβάλ Χάρη Βεκρή, εξαιρετικά δραστήριου πρόσωπο σε πολλές δράσεις της Σύρου. 

6o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
© Στέλιος Μαούτσος

Έτσι λοιπόν μετά από δυο δύσκολες χρονιές λόγω των περιορισμών της πανδημίας, στη διάρκεια των οποίων το Φεστιβάλ δεν σταμάτησε να δίνει δυναμικό παρόν με διαδικτυακές μεταδόσεις και προβολές σε ανοιχτούς χώρους, φέτος επιστρέφει στις συναυλίες με παρουσία κοινού.Το  πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μετακλήσεις σημαντικών καλλιτεχνών από την Τσεχία (με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας), τη Μάλτα και την Πολωνία (με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας), αναδίδει τη διάθεση εξωστρέφειας του Φεστιβάλ, μέσω της σύνδεσης της μουσικής τέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου με συγγενείς πολιτισμούς. Επίσης, συμβάλλει στην προσέγγιση του στόχου της καλλιτεχνικής ανάπτυξης και εξέλιξης του τόπου όπου διεξάγεται, αλλά και της διεύρυνσης του κοινού που το απολαμβάνει.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
© Τάσος Αποστόλου

Το πρόγραμμα του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ:

Δευτέρα 22.08.2022, Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου
Lukáš Petřvalský (Τσεχία), εκκλησιαστικό όργανο
Τετάρτη 24.08.2022
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή
Natalia Rakhmatulina (Μάλτα), εκκλησιαστικό όργανο
Joseph Lia (Μάλτα), βαρύτονος
Σάββατο 27.08.2022
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε
Mariola Brzoska (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο
Rafael Gabriel Przybyła (Πολωνία), όμποε

 *Τις συναυλίες παρουσιάζει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και Σύμβουλος του καλλιτεχνικού προγράμματός του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
© Κώστας Πολίτης

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πέμπτη 25.08.2022
Προβολή αφιερωμάτων – ταινιών μικρού μήκους:
Η Παναγιά του Καρμήλου στην Άνω Σύρο
Η μουσική συνάντηση δυο θρησκευτικών παραδόσεων
Η Πρώτη Κυρία του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου

6o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
© Μαργαρίτα Γουρνίκη

Εκθέσεις


Ομαδική Έκθεση φωτογραφίας με θέμα:Το εκκλησιαστικό όργανο της Άνω Σύρου σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου Αίθουσα Επιβατικού Σταθμού λιμένα Ερμούπολης, 18.08.2022 έως 31.08.2022
Έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Πράγας με τίτλο«Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες» σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας στον Προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, 22.08.2022 έως 27.08.2022.

Info: Το Φεστιβάλ ΑΝΩ τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Διοργάνωση: Καθολική Επισκοπή Σύρου
Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου
Συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Σύρου Ερμούπολης
Δωρητής:Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σχέδιο Αφίσας: Κωνσταντίνος Καταγάς
Οπτική Ταυτότητα Φεστιβάλ: Φρειδερίκος Ρούσσος / Syrostoday

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ