Μουσικη

Adrien La Marca: Είχα από παιδί μια ιδιαίτερη σχέση με την Οδύσσεια

Λίγο πριν εμφανιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ο γάλλος μουσικός μιλάει στην ATHENS VOICE

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Adrien La Marca

Ο Γάλλος μουσικός Adrien La Marca μιλάει για τη βιόλα, τους αγαπημένους του συνθέτες, τους δασκάλους του και την Οδύσσεια, πριν τη συναυλία του στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Όπως σημειώνουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες και συνιδρύτριες του Φεστιβάλ Μολύβου, Danae και Kiveli Doerken, «το έπος του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, πραγματεύεται θέματα τόσο παλιά όσο και ο χρόνος… πρόκειται για την εξιστόρηση της ανθρώπινης περιπέτειας, που διαμορφώνεται από την πορεία μας, τις εμπειρίες που κερδίζουμε και που κτίζουν την ταυτότητα. Μιας περιπέτειας διαχρονικά επίκαιρης». Έτσι, φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου από τις 11 μέχρι τις 19 Αυγούστου είναι αφιερωμένο στην Οδύσσεια. Ο Adrien La Marca είναι ένας από τους μουσικούς που συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ, ένας εξαιρετικός νεαρός βιολίστας που ερωτεύτηκε τον ήχο του οργάνου από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών. Την ίδια εποχή που αγάπησε και την Οδύσσεια.

Adrien La Marca

Έχετε ασχοληθεί από μικρός με τη μουσική. Πώς επιλέξατε τη βιόλα ως κύριο όργανό σας;
Άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική, παίζοντας πιάνο γύρω στα τέσσερα. Έτσι ξεκίνησε και η αγάπη μου για τη μουσική. Ήμουν γύρω στα έξι, όταν άρχισα να μαθαίνω βιολί και γύρω στα επτά ή οκτώ όταν πήγα σε μια συναυλία με τη μητέρα μου και για πρώτη φορά άκουσα τον ήχο της βιόλας, που με συγκίνησε απεριόριστα. Της είπα δείχνοντας τη βιόλα ότι αυτό θέλω να κάνω. Και έτσι ξεκίνησε η σχέση μου μαζί της. Απλά ερωτεύτηκα τον ήχο της.

Σε ποιους συνθέτες νιώθετε πιο κοντά;
Είναι δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με την περίοδο και το ρεπερτόριο με το οποίο ασχολούμαι. Πάντα νιώθω κοντά στον Μπαχ ή τον Σούμαν ή τον Μπραμς, αλλά και στον Σούμπερτ, τον Προκόφιεφ, τον Τσαϊκόφσκι, όταν εξασκούμαι σε κομμάτια τους. Νομίζω ότι εξαρτάται πραγματικά από τη διάθεση και το ρεπερτόριο που παίζω. Πάντα προσπαθώ να νιώθω όσο πιο κοντά γίνεται στους συνθέτες, αλλά ξεχωρίζω κυρίως τους γερμανούς ρομαντικούς.

Έχετε σπουδάσει -μεταξύ άλλων- δίπλα στην Tabea Zimmermann. Θα μας πείτε δυο πράγματα για εκείνη, ως ερμηνεύτρια και ως δασκάλα;
Είναι εξαιρετική μουσικός και δασκάλα. Ήμουν πολύ τυχερός που σπούδασα δίπλα της και αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων που τώρα πια έχω μια φιλική σχέση μαζί της. Όταν συναντιόμαστε κάπου επαγγελματικά, επιδιώκουμε πάντα να βγούμε για δείπνο και να συζητήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να την έχω ως μέντορα στη ζωή μου. Με εμπνέει πάντα και όταν έχω ερωτήσεις ή αμφιβολίες για μια ηχογράφηση ή μια ερμηνεία, είναι πολύ χρήσιμο να την έχω κοντά μου, καθώς έχει βιώσει τις ίδιες ανησυχίες στην καριέρα της. Ακόμα κι αν δεν έχει απαραίτητα τις λύσεις, πάντα με βοηθάει να βρω τις δικές μου.

Ποιοι από τους μουσικούς που έχετε γνωρίσει έχουν επηρεάσει την πορεία σας;
Νομίζω ότι κάθε μουσικός που συναντάς σε επηρεάζει καθώς ακούγοντάς τον, όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις συνειδητοποιείς τι είναι απαραίτητο για εσένα και τη μουσική σου. Και είναι πάντα εκπληκτικό να βλέπεις ότι ακόμα κι αν παίζεις με κάποιον που είναι πολύ διαφορετικός, είναι μουσικός άλλης σχολής, μπορείς πραγματικά να μάθεις από αυτόν.  Φυσικά με έχουν επηρεάσει μεγάλα ονόματα όπως o András Schiff ή ο Gidon Kremer. Είναι μουσικοί - θρύλοι που με εμπνέουν διαχρονικά και νομίζω ότι σε αυτό συμβάλλει ότι και οι ίδιοι έχουν διδαχτεί από σημαντικούς δασκάλους. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να συζητώ μαζί τους για το πώς εξελίσσονται στη μουσική τους καριέρα, αφού και εκείνοι εμπνέονταν από άλλους για να δημιουργήσουν τη δική τους μουσική. Μεγαλώνοντας θεωρώ πάντως ότι το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να εξελιχθείς μέσα από οποιαδήποτε πηγή έμπνευσης, τη μουσική, τη ζωγραφική, την ποίηση, οτιδήποτε μπορεί να ανοίξει το μυαλό σου. 

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα άλμπουμ με την Danae Doerken. Πώς ήταν να δουλεύετε μαζί;
Η Δανάη είναι καταπληκτική μουσικός και καταπληκτικός άνθρωπος. Και είναι πολύ σημαντικό στη μουσική δωματίου να ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς μουσικά στο συνεργάτη σου, να ξέρεις ότι αυτό το άτομο θα «φυλάει τα νώτα σου» κατά κάποιο τρόπο. Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική εμπειρία και είμαι πολύ χαρούμενος που ηχογραφήσαμε αυτό το άλμπουμ μαζί, ένα άλμπουμ που αντικατοπτρίζει τη μετά-COVID εποχή, ένα όμορφο άλμπουμ που μπορεί να φέρει λίγη αγάπη μέσα στις δυσκολίες.

Πώς συνδέεστε με την Οδύσσεια του Ομήρου;
Ως παιδί είχα εμμονή με την Οδύσσεια, μπορείτε να ρωτήσετε τους γονείς μου! Νομίζω είχα γίνει ενοχλητικός, τους ζητούσα συνεχώς να μου πάρουν την ιστορία. Δεν ξέρω πόσο χρονών ήμουν, μάλλον επτά ή οκτώ, όταν πήρα το βιβλίο και ήθελα να το διαβάζω ξανά και ξανά. Είχα πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την Οδύσσεια και είμαι πολύ χαρούμενος που θα την αποδώσουμε μουσικά στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου
© Eleonora Powels

Τι περιμένετε από το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου;
Πολλή μουσική και διασκέδαση, καθώς γνωρίζω τους περισσότερους καλλιτέχνες και είναι όλοι υπέροχοι και ευχάριστοι. Είναι επίσης εξαιρετικοί μουσικοί, οπότε περιμένω ένα πολύ υψηλού επιπέδου μουσικό πρόγραμμα. Ανυπομονώ να δω το υπέροχο φυσικό σκηνικό του χωριού καθώς μόλις είδα φωτογραφίες του Μολύβου και το μέρος φαίνεται συναρπαστικό. Το να μπορείς να παίξεις μουσική σε ένα τέτοιο περιβάλλον πάντα δίνει έμπνευση σε έναν καλλιτέχνη. Νομίζω σε χαλαρώνει και στο τέλος ερμηνεύεις καλύτερα. Οπότε περιμένω πολλή διασκέδαση, πολλή μουσική και πιθανότατα λίγο κολύμπι!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας μουσικός για είναι επιτυχημένος;
Πρώτον, να είναι οργανωμένος γιατί χρειάζεται χρόνος και διαρκής εξάσκηση για να γίνει κάποιος καλύτερος και να εξελίσσεται διαρκώς. Χρειάζεται επίσης ψυχική δύναμη, για να μπορεί να διαχειρίζεται τον εαυτό του και τη συμπεριφορά του στη σκηνή, το άγχος του αλλά και τα ταξίδια, καθώς είναι ένα αρκετά απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς.  Και φυσικά είναι σημαντικό να φτιάξει ένας μουσικός τη δική του μουσική προσωπικότητα και να είναι ευέλικτος, μουσικά και από ανθρώπινη άποψη, να μπορεί να καταλάβει τον άλλον και να προσαρμοστεί άμεσα όταν συναντά κάποιον που δεν γνωρίζει και πρέπει να παίξει μαζί του. Νομίζω ότι μόνο έτσι μπορεί να είναι η μουσική αληθινή. 

Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;
Περισσότερη μουσική και συναυλίες. Το πρόγραμμά μου είναι ευτυχώς γεμάτο μέχρι την επόμενη χρονιά και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ήταν πολύ δύσκολα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές ακυρώσεις συναυλιών και τώρα είναι πολύ ωραίο που μπορώ να παίξω ξανά για το κοινό και να επιστρέψω σε έναν πιο κανονικό ρυθμό. Πιθανότατα θα ηχογραφήσω και ένα νέο άλμπουμ. Αυτή τη στιγμή επιλέγω το ρεπερτόριο και ετοιμάζω κάτι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Και φυσικά ανυπομονώ να βρεθούμε, πολύ σύντομα, στον Μόλυβο και να ανακαλύψουμε αυτόν τον μικρό παράδεισο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ