Μουσικη

Billie Eilish: Δύο νέα τραγούδια - φωτογραφίες στιγμής

Πώς τα «Guitar Songs» έσκασαν ξαφνικά στις πλατφόρμες και ποιες ιστορίες κρύβουν

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Billie Eilish
© Mason Poole

Η Billie Eilish κυκλοφόρησε δύο νέα τραγούδια που ονομάζει «Guitar Songs» - Ακούστε το «TV» και το «30th»

Μου είχε ξεφύγει το ταλέντο αυτού του κοριτσιού. Έτσι όπως μια υποψιασμένη και συχνά σκοτεινή ματιά στην καθημερινότητα της Αμερικής -αλλά και του κόσμου ολόκληρου- καλύπτεται από το glitter της pop, χάνεις κομμάτια, μερικές φορές προσπερνάς. Κι έτσι ασχολήθηκα μαζί της στον δεύτερο δίσκο της και μάλιστα καιρό από τότε που βγήκε.

Η Billie Eilish έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με φωτογραφίες της, που ξεκινούν από την εποχή που ήταν στην κοιλιά της μαμάς της και φτάνουν μέχρι σήμερα. Λέγεται “Billie by Billie” και αρχίζει ως εξής: «Είχα πάντα τρομερό πάθος με τις φωτογραφίες. Μεγάλωσα θέλοντας να γίνω φωτογράφος. Όχι επειδή ήμουν καλή στο να βγάζω φωτογραφίες, απλώς επειδή τις αγαπούσα».

Ένα βιβλίο με φωτογραφίες, ένα φωτογραφικό άλμπουμ ας πούμε, ποτέ δεν μου έκανε εντύπωση. Όμως αν ξεφυλλίσεις αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, νιώθεις πολύ έντονη την τρυφερότητα των ματιών που τις επέλεξαν. Από το παιδικό δωμάτιο με τα πόστερ του Justin Bieber, στις πόλεις όλου του κόσμου, πάνω στη σκηνή, στα παρασκήνια, στα στούντιο, στη θάλασσα, μαζί με τα μικρά παιδιά, μαζί με τους χιλιάδες fans, φωτογραφίες επαγγελματικές, φωτογραφίες κακοτραβηγμένες, φωτογραφίες αστείες, φωτογραφίες θλιμμένες μα πάντα φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα κάθε στιγμής. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να βγάζουμε φωτογραφίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας αλλιώς κινδυνεύουμε να τα ξεχάσουμε όλα. Δεν θέλω να ξεχνάω, θέλω να κρατάω κοντά μου τις μνήμες και να μένουν ζωντανές».

Finneas O'Connell, Billie Eilish
Ο Finneas O'Connell και η αδερφή του Billie Eilish σε μια οικογενειακή φωτογραφία, από το βιβλίο της Billie Eilish, «Billie by Billie» © Family Of Billie Eilish

Τώρα που το σκέφτομαι αυτό είναι και τα περισσότερα από τα τραγούδια της Billie: φωτογραφίες στιγμής. Αυτό ακριβώς είναι και τα δυο καινούργια της, τα “Guitar Songs”, που κατά παράβαση της συμφωνίας με την εταιρεία της, αντί να έχουν παραδοθεί πέντε μήνες πριν το ανέβασμά τους στις πλατφόρμες, παραδόθηκαν και κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα. Το πρώτο από αυτά, το “TV” πρωτοπαρουσιάστηκε στις συναυλίες του Ιουνίου στο Μάντσεστερ. Το τραγούδι μιλάει για έναν χωρισμό που φαίνεται πρόσκαιρος, πλην όμως τραυματικός. Ο κόσμος που ακούγεται να τραγουδάει εκείνο το “Maybe I’m The Problem” προς το τέλος, το ακούει για πρώτη φορά αλλά δεν διστάζει να ενώσει τη φωνή του με την Eilish, δημιουργώντας μια πολύ συγκινητική στιγμή. Το “30th” γράφτηκε μαζί με τον αδελφό της Billie Eilish, τον Finneas, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και μιλάει για ένα ατύχημα που είχε κάποιος φίλος της κοπέλας και μάλιστα την ώρα που ήταν κι εκείνη στον ίδιο αυτοκινητόδρομο.

Billie Eilish - TV (Official Lyric Video)

Για ένα κορίτσι που όταν λέει μια ιστορία «κάνει τα πάντα να ακούγονται χειρότερα απ’ ό,τι έχουν συμβεί», ένα κορίτσι που «ποτέ δεν ήταν καλό στο να κλείνει τις πληγές του», ένα κορίτσι που «όταν έλεγε τα πράγματα όπως πραγματικά συνέβησαν, όλοι το αγνοούσαν» (“Getting Older”), μένουν οι φωτογραφίες και τα τραγούδια σαν φωτογραφίες για να μην μπορείς να το αγνοήσεις ποτέ ξανά. «Αν θέλω να κρατήσετε κάτι από αυτό το βιβλίο» λέει η Billie Eilish για το “Billie by Billie” -και από αυτά τα τραγούδια, προσθέτω- «είναι ότι πιστεύω ότι όλοι μας παραμένουμε ο τριών ετών εαυτός μας. Και θέλω να με βλέπετε -μέσα από φωτογραφίες και τραγούδια- κι ύστερα εγώ να κοιτάζω τη ζωή μου μέσα από τα δικά σας μάτια».

Billie Eilish - The 30th (Official Lyric Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ