Μουσικη

Αναζητώντας την ελληνικότητα στην Αλβανία, το μουσικό ταξίδι του Στέλιου Κερασίδη

«Ακόμη θυμάμαι τη συναυλία μου στα Τίρανα, έβλεπα χιλιάδες κόσμο να με χειροκροτά. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα νιώσω τόσα πολλά συναισθήματα»

Ο Στέλιος Κερασίδης αναζητά την ελληνικότητα στην Αλβανία
©Στέλιος Κερασίδης

Ο Στέλιος Κερασίδης, ο νεότερος πολυβραβευμένος πιανίστας και συνθέτης μας μιλάει για το οδοιπορικό στην Αλβανία με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου

Ο ήχος του είναι μοναδικός, σε μαγεύει, τον αναγνωρίσεις από μακριά. Δεν μπορεί να είναι κάποιος άλλος άλλωστε. Μια δόση αθωότητας, συνθετικής ωριμότητας ταυτόχρονα με την ευαίσθητη ερμηνεία γίνονται ένα ξεχωριστό άκουσμα στα αυτιά σου. Ο Στέλιος Κερασίδης είναι μόλις 9 ετών και με όπλα το πιάνο και τις νότες του έχει χαρακτηριστεί ήδη μουσική ιδιοφυία. Έχει αξιολογηθεί μες τα 100 καλύτερα ταλέντα του κόσμου στα Global Child Prodigy Awards και θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι τον Αύγουστο για την επίσημη απονομή του. Ήταν ο νεότερος πιανίστας που έπαιξε ποτέ στο Ηρώδειο και παράλληλα ο νεότερος έλληνας σολίστ που έχει εμφανιστεί τόσο στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης όσο και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, έχει συνθέσει δικά του κομμάτια, όπως το Βαλς της Απομόνωσης, το Βαλς της Αναγέννησης αλλά και το Anti-War Etude που έχουν κάνει παγκόσμια αίσθηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό του Στέλιου όπως καταγράφεται στο βίντεο που αποτελεί συμπαραγωγή της Ελληνικής Πρεσβείας και του αλβανικού υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή την Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλβανία αποτελεί αφορμή για την τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Ο Στέλιος Κερασίδης αναζητά την ελληνικότητα στην Αλβανία
©Στέλιος Κερασίδης

Aν και δεν έχω καταφέρει να τον γνωρίσω ακόμη από κοντά αντιλαμβάνω πόσο γλυκός και αυθόρμητος είναι, με κάνει να αναπολώ κάπως τις εκπαιδευτικές χρονιές που σε περιτριγυρίζουν μεγάλα ταλέντα σε μικρό σώμα με διάπλατο χαμόγελο και άπειρες ερωτήσεις. Σε κάθε βήμα του μικρού Στέλιου, στο οδοιπορικό ξεδιπλώνονται αρχαία θέατρα, χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, εκκλησίες, κάστρα και επιβλητικά τοπία που κόβουν την ανάσα με το μοναδικό κάλλος και την ιστορία τους που χάνεται στα βάθη των αιώνων κι εμείς συζητάμε για όλα.

Stelios Kerasidis | LIGHT+TRUTH (ΦΩΣ+ΑΛΗΘΕΙΑ)

Ο Στέλιος αναζητεί μέσω της μουσικής να ανακαλύψει κάθε ζωντανό στοιχείο ελληνικότητας στη γείτονα χώρα και παντρεύει αρμονικά τα παραδοσιακά όργανα (κλαρίνο) με τα κλασικά (πιάνο, βιολοντσέλο). Έτσι, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού αναδεικνύεται αριστουργηματικά κάθε πλάνο, με τέτοιο τρόπο που κάποιες στιγμές νομίζεις πως ο χώρος και ο χρόνος διαστέλλονται, πως γίνονται ένα το παρελθόν και το παρόν ενός τόπου που φέρει μια τόσο ισχυρή και ανεξάλειπτη πνοή ελληνικότητας σε ένα ιδιαίτερο videoclip.

Ο Στέλιος Κερασίδης αναζητά την ελληνικότητα στην Αλβανία
©Στέλιος Κερασίδης
Ο Στέλιος Κερασίδης αναζητά την ελληνικότητα στην Αλβανία
©Στέλιος Κερασίδης

Πώς ένιωσες τον ρωτάω χωρίς πολλά πολλά. Άλλωστε με τα παιδιά επικοινωνούμε άμεσα, σου λένε πάντα αυτό που έχει νόημα για αυτά χωρίς υπεκφυγές και άσκοπα σχόλια, μόνο αυτά που βλέπουν με την καρδιά. «Έζησα μια απίστευτη εμπειρία στην Αλβανία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, ήταν πραγματικά μεγάλη μου τιμή. Τα ελληνόπουλα της μειονότητας, τα αρχαία ελληνικά θέατρα που ούτε γνώριζα πώς υπάρχουν, τα απομακρυσμένα χωριά και τα μαγευτικά τοπία έκαναν το ταξίδι μου σούπερ! Ακόμη θυμάμαι τη συναυλία στα Τίρανα με χιλιάδες κόσμο να με χειροκροτά. Δεν περίμενα πραγματικά ότι θα είχα τόσα πολλά συναισθήματα εκεί. Ξέρω ότι σίγουρα θέλω να ξαναπάω» μου λέει.

Ο Στέλιος Κερασίδης αναζητά την ελληνικότητα στην Αλβανία
©Στέλιος Κερασίδης

Κάνουμε για λίγο πλάκα, γελάμε, λέμε ανέκδοτα, αστείες ιστορίες συζητώντας παράλληλα για όσα μας εντυπωσιάσουν στα ταξίδια στο εξωτερικό. Για να καταλήξει «με εντυπωσίασαν πολύ οι ουρανοξύστες στα Τίρανα που ούτε στη Νέα Υόρκη δεν είχα δει τόσους. Το φαγητό ήταν τέλειο και έμοιαζε πολύ με το δικό μας. Αυτό που δεν μου άρεσε τόσο ήταν οι δύσκολες διαδρομές, οδηγούσαν όλοι κάπως περίεργα εκεί (γελάει δυνατά)».

 O Στέλιος ετοιμάζει το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ στην Κηφισιά τον Σεπτέμβρη κι εμείς ανυπομονούμε περισσότερο από ποτέ. Stay tuned!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ