Μουσικη

Ο Γιάννης Στάνκογλου διαλέγει ένα τραγούδι

Ακούστε πού το αφιερώνει και δείτε το βίντεο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Στάνκογλου

Ο Γιάννης Στάνκογλου διαλέγει και αφιερώνει το τραγούδι «Sound and Vision» του David Bowie

 

 

 

«Sound and vision» του David Bowie: Η ιστορία του τραγουδιού

Τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Μπόουι πείθει τον Ίγκι Ποπ να αφήσουν το Λος Άντζελες και να αναζητήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, μακριά από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, στο Βερολίνο. Γέννα αυτής της εποχής είναι το Sound and Vision.
«Προσπαθούσα πολύ σκληρά να βγάλω τον εαυτό μου από μια απαίσια περίοδο της ζωής μου. Ήμουν κλεισμένος σε ένα δωμάτιο στο Βερολίνο λέγοντας στον εαυτό μου ότι θα ίσιωνα και δεν θα κάνω πια ναρκωτικά. Δεν θα έπινα ποτέ ξανά. Μόνο μερικά από αυτά έγιναν τελικά έτσι. Ήταν η πρώτη φορά που ήξερα ότι αυτοκτονούσα και ήταν καιρός να κάνω κάτι για τη φυσική μου κατάσταση» έχει δηλώσει ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής για εκείνη την εποχή.
Το κομμάτι κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Low το 1977 και η μακρόσυρτη εισαγωγή του έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν σε τηλεοπτικά τρέιλερ του BBC. Ο Μπόουι, άλλωστε, δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για να το προωθήσει. Δεν βγήκε ποτέ βίντεο κλιπ ούτε παρουσιάστηκε στο Top of the Pops. Παρ’ όλα αυτά έφθασε στην τρίτη θέση των τσαρτς και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι το Let’s dance του 1983.
Το άλμπουμ ήταν καρπός συνεργασίας με τον Μπράιαν Ίνο και τον Τόνι Βισκόντι. Μάλιστα, πίσω από τα χαρακτηριστικά φωνητικά βρίσκεται η σύζυγος του δεύτερου, Μαίρη. Αρχικά το πλάνο ήταν αυτή η χαριτωμένη συγχορδία να ακούγεται σαν μακρινή ηχώ, αλλά όταν την άκουσε ο Μπόουι αποφάσισε να τη ανεβάσει φέρνοντάς τη στο προσκήνιο.
Μια τυπική μέρα στο στούντιο για την παραγωγή του Low θα ξεκινούσε με τους μουσικούς να ηχογραφούν τα οργανικά κομμάτια, προτού αποχωρήσουν για να πάρει θέση μπροστά ο μικρόφωνο ο Μπόουι αυτοσχεδιάζοντας και αφαιρώντας λέξεις όπου έκρινε. Για τον ίδιο, άλλωστε, όπως έχει πει, το Sound and Vision υπήρξε το «απόλυτο τραγούδι αναχώρησης».

Τα νέα του Γιάννη Στάνκογλου

Φέτος το καλοκαίρι ο γνωστός ηθοποιός θα περιοδεύει με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που πέρσι κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στην εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου ο Στάνκογλου ενσαρκώνει τον ομώνυμο ήρωα, διαχρονικό σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμά του, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα γεμάτο, καθώς θα συμμετέχει και στα γυρίσματα για δύο νέες τηλεοπτικές σειρές που περιμένουμε το φθινόπωρο. Πρόκειται για το «Μια νύχτα του Αυγούστου» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτώρια Χίσλοπ και θα προβληθεί στην ΕΡΤ και για το «Αυτή η νύχτα μένει» από το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή που ετοιμάζει ο Alpha.

Στην πρώτη περίπτωση η υπόθεση αποτελεί συνέχεια του best seller «Το νησί» και μας ταξιδεύει πίσω στη δεκαετία του ’50, όταν το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι στο χωριό. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί γιορτάζουν την απελευθέρωση από τον φόβο και την αρρώστια. Όμως, όλα παγώνουν με τη δολοφονία μιας γυναίκας από τον σύζυγό της, όταν εκείνος μαθαίνει ότι είχε εραστή της τον καλύτερό του φίλο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ζωή Σγουρού και το σενάριο ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Η σειρά του Alpha, πάλι, που σκηνοθετεί η Κατερίνα Φιλιώτου στο σενάριο των Γιάννας Κανελλοπούλου και Γιώργου Μακρή, διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αποτελεί ένα οδοιπορικό στη νυχτερινή ζωή της επαρχίας, η οποία πίσω από τα χειροκροτήματα και την αποθέωση κρύβει παγίδες και κινδύνους. Το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων της σειράς και μεγάλη επιτυχία του Σταμάτη Κραουνάκη ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα, σε νέα ενορχήστρωση του Νίκου Κατσίκη υπό την καθοδήγηση του γνωστού συνθέτη.

Από το φθινόπωρο ο Γιάννης Στάνκογλου θα συναντηθεί με τον «Αλέξη Ζορμπά», τον διάσημο ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας. Μαζί του στη σκηνή του Θεάτρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ως Μαντάμ Ορτάνς η Όλια Λαζαρίδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ