Μουσικη

«Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1922-2022» στη Σφίγγα

Πήγαμε Κυριακή και ακούσαμε τους ΡοΜατζόρε να παρουσιάζουν το σούπερ και μαζί συγκινητικό σώου

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1922-2022» από τους ΡοΜατζόρε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1922-2022: Η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από τους ΡοΜατζόρε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Το τι τραγούδι έχει τραγουδήσει η Ελλάδα από το 1922 μέχρι σήμερα, δεν λέγεται – αλλά ευτυχώς τραγουδιέται (αντί να λέγεται). Συγκεκριμένα, τραγουδιέται από τους θεατράλε καλλιτέχνες «ΡοΜατζόρε» και την μπάντα τους, που έχουνε δέσει ωραία με τον σκηνοθέτη-κειμενογράφο τους Δημήτρη Αδάμη και παρουσιάζουν κάτι φρέσκο κάθε σαιζόν. Τις τρεις προηγούμενες χρονιές είχανε πολύ σουξέ με τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις τους («Χιώτη Μάμπο !», «Τα τραγούδια του Αλέκου», «Η Columbia παρουσιάζει…!») οπότε έχουν πάρει το κολάι του τραγουδιστικού-χορευτικού σώου, μια και είναι ηθοποιοί εκτός από τραγουδιστές.

Δημήτρης Αδάμης
Ο Δημήτρης Αδάμης

Φέτος, για τρεις Κυριακές –που δυστυχώς η μία πέρασε και κακώς δεν ήρθατε, ήταν υπέροχα– οι καλλιτέχνες «ΡοΜατζόρε» παρουσιάζουν μια φρέσκια διασκεδαστική παράσταση με θέμα τη λαμπερή ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μέσα σε έναν αιώνα.

«Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1922-2022» από τους ΡοΜατζόρε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

«Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους υπέροχους συνθέτες και στιχουργούς, στις σημαντικότερες συνεργασίες και στις ανυπέρβλητες φωνές. Αγαπημένα τραγούδια (από τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα και τον Ζαμπέτα στον Θεοδωράκη και στον Χατζιδάκι και από κει στον Ξαρχάκο, στον Μούτση και σε πολλούς ακόμη» σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου – το βασικό είναι ότι με το «καλησπέρα σας» του προγράμματος εμείς οι θεατές θυμόμαστε όχι μόνο τα τραγούδια αλλά και το συχνά τρελό παρασκήνιο, της Ελληνικής δισκογραφίας, της Ιστορίας, όπως και των προσωπικών σχέσεων μεγάλων καλλιτεχνών αλλά και της Ελλάδας που φτιάχτηκε σιγά σιγά σαν χώρα ΚΑΙ μέσα από τα τραγούδια της.

«Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1922-2022» από τους ΡοΜατζόρε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Το πρόγραμμα είναι ζωηρό, έξυπνο, είμαστε με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη (ή με ψιλή συγκίνηση ώρες ώρες…) ενώ παρακολουθούμε την Ιστορία της Ελλάδας μέσα από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Οι «ήρωες» είναι ποιητές, μουσικοί, τραγουδιστές… Στην σκηνή ξετυλίγονται ιστορίες από τα studio όπου ηχογράφησαν ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Παπαιωάννου, ο Μητσάκης, ο Καλδάρας, ο Χιώτης και άλλοι πολλοί, αλλά και καλλιτεχνών όπως η Μοσχολιού, ο Αγγελόπουλος, ο Διονυσίου, η Λύδια, η Φαραντούρη, ο Ξυλούρης, ο Νταλάρας, ο Πάριος, η Μαρινέλλα, η Αλεξίου… ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός.

«Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι, 1922-2022» από τους ΡοΜατζόρε στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα

Είναι κρίμα που το σώου κρατάει μόνο τρεις Κυριακές και που η πρώτη πήρε δρόμο ήδη, όπως ανέφερα. Κοιτάξτε μήπως προλάβετε τις επόμενες δύο, 20 και 27 Φεβρουαρίου. Γιατί μόνο με ωραία τραγούδια τραβιέται ο Φλεβάρης…


Info
«Ένας αιώνας ελληνικό τραγούδι 1922-2022 »
Kείμενα και σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, μουσικός σύμβουλος Στέλιος Τζανετής, μουσική διδασκαλία Άννα Μελίτη, επιμέλεια κίνησης Σοφία Φλώρου.
Τραγουδούν και παίζουν «Οι ΡοΜατζόρε»: Άννα Μελίτη, Προκόπης Πολίτης, και μια ομάδα 7 ηθοποιών και τραγουδιστών (Ραφαέλα Ακαμωτάκη, Νάγια Ζαχαροπούλου, Λυώ Καμαρού, Χαρά Νικολάου, Μαρία Πλυτά, Λένα Σπύρου, Ανδριάνα Ψύλλου)
Μαζί τους οι μουσικοί Στέλιος Τζανετής – μπουζούκι, Γιώργος Σχοινάς – πλήκτρα, Κωνσταντίνος Ζέρβας - τύμπανα.

Μουσική Σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13), Κυριακή 20 και 27 Φεβρουαρίου, Ώρα έναρξης: 20.00, Είσοδος σε τραπέζι: 10 ευρώ, Είσοδος σε τραπέζι με μπύρα ή κρασί: 16 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149
sfigamusic@gmail.com

*Για τη διεξαγωγή της παράστασης, εφαρμόζονται στον χώρο, τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από την Covid-19, καθώς και το πρωτόκολλο, που απαιτεί είσοδο μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.