Μουσικη

Όσα δεν ξέρεις για τον Νίκο Μερτζάνο

Μόλις κυκλοφόρησε από την PanikOxygen το νέο του τραγούδι «Στο ίδιο μου το ψέμα»

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Μερτζάνος
© Panos Giannakopoulos

Ο μουσικός Νίκος Μερτζάνος μιλά για το νέο του τραγούδι «Στο ίδιο μου το ψέμα» και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Νίκος Μερτζάνος, ένας από τους νέους συνθέτες και ερμηνευτές που γνώρισε την επιτυχία στη νεαρή ηλικία των 21 με το «Στάσου λίγο», που έγινε viral το 2009. Περίπου έντεκα χρόνια μετά, επανέρχεται δυναμικά με τον ίδιο να επικεντρώνεται στην τραγουδοποιητική και ερμηνευτική του ιδιότητα, αφού μόλις κυκλοφόρησε από την PanikOxygen το νέο του κομμάτι «Στο ίδιο μου το ψέμα», σε μουσική και στίχους δικούς του. Τον συναντήσαμε για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Νίκος Μερτζάνος
© Elena Cosmo

Γειά σου Νίκο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πως ξεκίνησε η μουσική για εσένα;
Ήρθε πολύ φυσικά στη ζωή μου. Ήδη από τα χρόνια του σχολείου. Ξεκίνησα πιάνο κάπου στο γυμνάσιο, έπειτα μπήκα στη σχολική χορωδία και, τελειώνοντας το λύκειο, πέρασα ανώτερα θεωρητικά στο ωδείο Αθηνών, κάνοντας παράλληλα φωνητική στο ωδείο του Φίλιππου Νάκα.

Περίγραψέ μου την περίοδο που κυκλοφόρησε το επιτυχημένο «Στάσου λίγο».
Το «Στάσου Λίγο» κυκλοφόρησε επισήμως από δισκογραφική εταιρεία το 2018. Παρόλαυτα είχε γίνει πολύ γνωστό μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα στο ΥouΤube αρκετά χρόνια πριν. Ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για μένα. Ήταν ένα τραγούδι «αφιέρωσης» που έγινε viral, κάτι που με έκανε πάρα πολύ χαρούμενο και λειτούργησε ως «δρόμος» στο σήμερα. Μου έφερε πολλές συνεργασίες στη μετέπειτα συνθετική μου ιδιότητα, αλλά παράλληλα με δυσκόλεψε σε επίπεδο ανταγωνισμού με τον ίδιο μου τον εαυτό. Είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη.

Mίλησέ μας για τις συνεργασίες σου. Ποιες ξεχωρίζεις και γιατί;
Δεν θα ήθελα να «ξεχωρίσω» καμία γιατί θα αδικήσω κάποιους ανθρώπους με εμπιστεύτηκαν. Θα αναφερθώ όμως σε τρεις ανθρώπους – σταθμούς, που ήρθαν σε κομβική στιγμή αποφάσεων για τη ζωή μου και με κράτησαν μέσα στο «παιχνίδι» , ενώ ήμουν με το ένα πόδι έξω. Στον Νίκο Μωραϊτη που του χρωστάω πάρα πολλά, στον Γιώργο Νταλάρα που τραγούδησε το τραγούδι μου «Κάτι Ελλάδες», δινοντάς μου τεράστια ώθηση και στη Γιώτα Νέγκα που όχι μόνο με εμπιστεύτηκε συνθετικά για ολόκληρο τον δίσκο της, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, ήρθαμε πολύ κοντά.

Νίκος Μερτζάνος
© Panos Giannakopoulos

Πώς προσδιορίζεις τον εαυτό σου ως συνθέτη; Ανήκεις στους έντεχνους δημιουργούς;
Δεν πιστεύω σε διαχωρισμούς όπως έντεχνο ή εμπορικό. Είναι μια υπεραπλούστευση που και δεν μου ταιριάζει και στερείται ουσίας. Το θεωρώ πολύ διχαστικό και επί του πρακτέου δεν ισχύει. Ένα καλό τραγούδι, είναι ένα καλό τραγούδι. Όποτε και τον εαυτό μου δεν τον κατατάσσω κάπου.

Πού ακριβώς δουλεύεις, έχεις κάποιο απομονωμένο γραφείο όπου συγκεντρώνεσαι ή πας σε κάποιο στούντιο ;
Συνήθως όλα ξεκινούν ως πρωτόλεια στο home studio μου και μετά περνάμε στη φάση της παραγωγής σε επαγγελματικά στούντιο.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;
Μόλις κυκλοφόρησε από την PanikOxygen το νέο μου κομμάτι «Στο ίδιο μου το ψέμα» σε μουσική και στίχους δικούς μου, οπότε έχω λίγο επικεντρωθεί στην τραγουδοποιητική – ερμηνευτική μου ιδιότητα για την ώρα. Παράλληλα ετοιμάζεται και ένας δίσκος με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο σε μουσική δική μου και στίχους του Νίκου Μωραΐτη με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Αυτό ήταν ένα όνειρο ζωής που θα γίνει πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να αναφερθώ σ’ αυτό γιατί έχω ένα μότο για τόσες μεγάλες συνεργασίες, ότι μέχρι να πιάσεις τον δίσκο στα χέρια σου, μη θεωρείς ότι θα γίνει (γέλια).

Νίκος Μερτζάνος - Στο Ίδιο Μου Το Ψέμα - Official Music Video


Τι μουσική ακούς εσύ γενικά;
Θα έλεγα όλα τα είδη. Εμένα με τραβάει το κομμάτι στο να το ακούσω, όχι το είδος. Πάω με τη διάθεσή μου. Αυτή την περίοδο ακούω κυρίως ξενόγλωσσο ποπ.

Πώς θα χαρακτήριζες την τάση στα ακούσματα των νέων σήμερα; Και πού πιστεύεις ότι οφείλονται οι προτιμήσεις τους;
Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα και αν την κάνουμε θα είναι σαν να αποδέχομαι ότι δεν ανήκω στην κατηγορία των νέων και δεν το θέλω (γέλια). Νομίζω ότι η κάθε γενιά στρέφεται στο καινούργιο και το κάνει δικό της και έτσι αποκτά μοναδικότητα. Είναι μια φυσική πορεία προς το «μεγάλωμα», οπότε δεν κρίνεται τη στιγμή που συμβαίνει, ούτε από εμένα , ούτε από κανέναν. Θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Νίκος Μερτζάνος
© Panos Giannakopoulos

Με τι άλλο ασχολείσαι πέρα από την μουσική;
Ειλικρινά με τίποτε άλλο. Μ’ αρέσει να μαγειρεύω, να βγαίνω έξω με τους φίλους μου και γενικά πολύ καθημερινά πράγματα που τα κάνουμε όλοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ