Μουσικη

Το φεστιβάλ Ρίχαρτ Βάγκνερ του Μπάιροϊτ

Το φεστιβάλ που ακυρώθηκε πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκίνησε το Φεστιβάλ του Μπάιροϊτ
Η όπερα του Μπάιροϊτ

Το φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ ξεκίνησε και φέτος συμμετέχει η πρώτη διευθύντρια ορχήστρας, η Ουκρανή Oksana Lyniv

Φέτος δεν υπάρχει Κόκκινο Χαλί και στο θρυλικό θέατρο Festspielhaus, που έχει χωρητικότητα 1.937 θεατές, είναι κατειλημμένες μόνο οι 911 θέσεις -δύο από αυτές έχουν κρατήσει η Άγκελα Μέρκελ και ο σύζυγός της Χοακίμ Ζάουερ.  Το φεστιβάλ -ένας από τους παλιότερους μουσικούς θεσμούς στη Γερμανία: ξεκίνησε το 1876- άνοιξε χθες με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» σε σκηνοθεσία του Ρώσου Ντμίτρι Τσερνιάκοφ. Tη Σέντα που συμβολίζει την αιώνια αγάπη υποδύεται η Λιθουανή σοπράνο Asmik Grigorian: οι θαυμαστές της ρομαντικής όπερας είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την Grigorian το 2018 στον ρόλο της Σαλώμης στο φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ. 

Στο φετινό Μπαϊρόιτ συμμετέχει η πρώτη διευθύντρια ορχήστρας, η Ουκρανή Oksana Lyniv η οποία έκανε το βαγκνερικό της ντεμπούτο το 2017 διευθύνοντας το «Πλοίο φάντασμα» στη Βαρκελώνη, κάτι που θα επαναλάβει φέτος στη μικρή γερμανική πόλη. Χθες το πρόγραμμα είχε το «Tannhäuser» σε σκηνοθεσία Tobias Kratzer και μουσική διεύθυνση Axel Kober, ενώ τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τους «Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», τον «Πάρσιφαλ», καθώς και μια συναυλία με μέρη από τον «Λόενγκριν», τις «Βαλκυρίες» και τον «Πάρσιφαλ» με την Αμερικανίδα σοπράνο Christine Goerke. Ο 83χρονος Αυστριακός καλλιτέχνης Hermann Nitsch, εκπρόσωπος της ζωγραφικής Actionism και γνωστός από το Orgiastic Mystery Theater, θα συνοδέψει τη μουσική του Βάγκνερ ζωγραφίζοντας επί σκηνής: ενώ θα παίζονται οι «Βαλκυρίες» (στις οποίες άλλαξε η διανομή των ρόλων μετά την αποχώρηση του Günther Groissböck που υποδυόταν τον Βοτάν) θα καθρεφτίζει και θα σχολιάζει τα δρώμενα με εικαστικές παρεμβάσεις. «Ο χρυσός του Ρήνου» θα παρουσιαστεί με μαριονέτες σε σκηνοθεσία του επίσης Αυστριακού Nikolaus Habjan, ενώ ο Jay Scheib θα παρουσιάσει τον «Ζίγκφριντ» με πολυμέσα και ο Ιάπωνας Chiharu Shiota το «Λυκόφως των Θεών» με εικαστικές εγκαταστάσεις. 

Tο φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ έχει περάσει πολλές στιγμές κρίσεως, ήδη από την εποχή του Ρίχαρτ Βάγκνερ. Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι του 20ού αιώνα, η οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930 και η πρόσφατη πανδημία ήταν μερικές από τις αιτίες που το φεστιβάλ ακυρώθηκε 16 φορές μέχρι σήμερα. Αλλά, όπως λέει η απόγονος του Ρίχαρτ Βάγκνερ, η σκηνοθέτις Καταρίνα Βάγκνερ, το Μπαϊρόιτ είναι σαν τον ήρωα Ζίγκφριντ που νικάει τον δράκο. 

Το φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ θα συνεχιστεί φέτος μέχρι τις 25 Αυγούστου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ