Μουσικη

Οι ήχοι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Απρόσμενες συμπράξεις, φημισμένοι μουσικοί και όργανα που θα αντηχήσουν δυνατά τους επόμενους μήνες

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 787
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Blend Mishkin Roots Evolution
Blend Mishkin Roots Evolution © Θοδωρής Μάρκου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021: Οι συναυλίες και οι μουσικές παραστάσεις που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι.

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης επιστρέφει με μεγαλύτερη διάρκεια από ποτέ, από την 1η Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Απρόσμενες συμπράξεις, φημισμένοι μουσικοί και όργανα που θα αντηχήσουν δυνατά τους επόμενους μήνες. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ενδιαφέρουσες μουσικές προσκλήσεις που μας περιμένουν.

Zubin Mehta
Zubin Mehta © G Luca Moggi

Zubin Mehta - Pinchas Zuckerman - Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino l 14/06, 21:00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ποιοι: Η Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, υπό τον μαέστρο Ζούμπιν Μέτα, ο βιολονίστας Πίνχας Ζούκερμαν ως σολίστ.

Τι: Κλασική μουσική, μεγάλες ορχήστρες κι ένας «μάγος του πόντιουμ» με περισσότερες από 3.000 συναυλίες στις 5 ηπείρους, σε μια μοναδική ερμηνεία της Δεύτερης συμφωνίας του Μπραμς.

Γιατί: Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μια σύμπραξη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Γιώργος Κουμεντάκης
Γιώργος Κουμεντάκης

«Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» l 16/6, 22:30 - 17/6, 21:00, Πειραιώς 260

Ποιοι: Κωνσταντίνος Χατζής, Γιώργος Κουμεντάκης και Σοφία Χιλλ

Τι: Η Σοφία Χιλλ, σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη, βασισμένο στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου

Γιατί: Μινιμαλιστική προσέγγιση, τραγικός λόγος και οι ήχοι του γιαϊλί ταμπούρ, σε ερμηνεία του Ευγένιου Βούλγαρη, και του πιάνου, σε ερμηνεία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζή, γίνονται ένα με τις εικόνες του πολυβραβευμένου ακτιβιστή φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο.

Anouar Brahem Quartet
Anouar Brahem Quartet © Lukasz Rajchert

Anouar Brahem Quartet l 17/06, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21.00

Ποιοι: Ο Anouar Brahem στο ούτι, ο Klaus Gesing σε μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο, ο Björn Meyer σε μπάσο, ο Khaled Yassine σε νταρμπούκα, μπεντίρ.

Τι: Από την παραδοσιακή και την κλασική αραβική μουσική μέχρι την τζαζ. Και λίγο παραπέρα.

Γιατί: Το κουαρτέτο των φημισμένων δεξιοτεχνών θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα, που συνδυάζει αγαπημένα κομμάτια με την εκτέλεση καινούργιων διασκευών.

Πέτρος Κλαμπάνης
Πέτρος Κλαμπάνης © Γιώργος Λιζάρδος

Tora Collective l 25-26/6, 21.30, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ποιοι: Ο Πέτρος Κλαμπάνης και δεξιοτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική.

Τι: Μια οικουμενική, μουσική αφήγηση, μια τολμηρή επανεκκίνηση στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς, με όχημα τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού.

Γιατί: Για να ακούσεις πώς συναντούνται μουσικές από το Αιγαίο έως την Ήπειρο και από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Κρήτη, μιλώντας στον νου και στην καρδιά ερμηνευτών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, κουλτούρες και παραδόσεις.

Ελευθερία Αρβανιτάκη
Ελευθερία Αρβανιτάκη © Γιώργος Καπλανίδης

Δύο σταθμοί l 29/6, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ποιοι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Γιώργος Πέτρου

Τι: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει δύο προσωπικούς δίσκους της, που ξεχώρισαν στο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης, «Τραγούδια για τους μήνες» και «Γρήγορα η ώρα πέρασε».

Γιατί: Σε αυτή την παράσταση η αγαπημένη ερμηνεύτρια συναντιέται για πρώτη φορά με τη διεθνώς αναγνωρισμένη  Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου, υποψήφιου για Grammy, Γιώργου Πέτρου.

Keyvan Chemirani
Keyvan Chemirani © Remi Hostekind

Keyvan Chemirani & the Rhythm Alchemy l 2-3/07, 21:30, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ποιοι: Η νέα δημιουργία του Ιρανού Κεϊβάν Σεμιρανί με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου.

Τι: Υπνωτιστικοί ήχοι κρουστών, kanjira και tablas, από τα βάθη της Ινδίας συναντούν τα δυτικότροπα ντραμς και το beatboxing της hip hop κουλτούρας, την πολίτικη λύρα και το βιολοντσέλο.

Γιατί: Είναι ένας ύμνος στο σύμπαν του ρυθμού.

Jan Garbarek
Jan Garbarek

Jan Garbarek Group l 3/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ποιοι: Ο νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ μαζί με τον Ινδό guru των κρουστών, και μέλος του Jan Garbarek Group, Τράιλοκ Γκούρτου.

Τι: Ευρωπαϊκή τζαζ ως τη world αλλά και την κλασική μουσική.

Γιατί: Στη σκιά της Ακρόπολης o μουσικός-κεφάλαιο σε μια από τις πρώτες και λιγοστές διεθνείς παραγωγές που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.

Blend Mishkin
Blend Mishkin

World A Music l 5/7 Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21.00

Ποιοι: Oι μουσικοί της El Sistema Greece Youth Orchestra και της El Sistema Greece Youth Choir, που προέρχονται από 40 και πλέον χώρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Roots Evolution του Blend Mishkin, και τους Θοδωρή Μαραντίνη, Μαρίνα Σάττι, Κατερίνα Ντούσκα, Ζερόμ Καλουτά, Taf Lathos, BNC.

Τι: Νέες εκτελέσεις τραγουδιών που σημάδεψαν τη σύγχρονη μουσική, βασισμένες με τη σειρά τους σε παλαιότερες μεγάλες επιτυχίες

Γιατί: Θα είναι μια απρόσμενη μουσική συνάντηση.

Max Cooper
Max Cooper

Max Cooper l 6/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ποιοι: Ο καινοτόμος ηλεκτρονικός μουσικός Max Cooper.

Τι: Πολύπλοκες δημιουργίες του εμπνέονται από την επιστήμη της γενετικής, με λεπτοδουλεμένα στοιχεία που επανέρχονται ανά κύματα στη σύνθεση, καταλήγοντας σε μια αφηρημένη μουσική αφήγηση που γεννά έντονα συναισθήματα.

Γιατί: Θα έχει μοναδικά visuals και ηχητικούς πειραματισμούς, γιατί ο δημοφιλής techno παραγωγός θα δώσει ένα showcase ηλεκτρονικής μουσικής που στη σκηνή του μεγαλοπρεπούς αρχαίου θεάτρου αποκτά άλλη ατμόσφαιρα.

Woodkid
Woodkid

Woodkid l 7/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ποιοι: Ο πολυτάλαντος Yoann Lemoine aka Woodkid.

Τι: Ο βραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης μουσικών βίντεο, γραφίστας και συνθέτης παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά σε παγκόσμια περιοδεία και δίνει ραντεβού με το ελληνικό κοινό.

Γιατί: Η νέα του δουλειά, την οποία προετοίμαζε για πέντε χρόνια, θα είναι ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό θέαμα, όπου μουσική και εικόνα συμπρωταγωνιστούν.

Ólafur Arnalds
© Anna Maggy

Ólafur Arnalds l 15/7, 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ποιοι: Ο πολυοργανίστας μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Οlafur Arnalds από την Ισλανδία, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μορφές στον χώρο της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης και του σχεδιασμού ήχου.

Τι: Έγχορδα και πιάνο με beat σε απροσδόκητες λούπες.

Γιατί: Προσφέροντας μια φρέσκια, ανατρεπτική ματιά στην κλασική μουσική, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το «Some Kind Of Peace» και τις υπόλοιπες ηχητικές αναζητήσεις του ακριβώς στα μισά του καλοκαιριού.

Nalyssa Green
Nalyssa Green

Λένα Πλάτωνος - Nalyssa Green l 14/7, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21.00

Ποιοι: Λένα Πλάτωνος και Nalyssa Green σε δύο μουσικά μέρη.

Τι: Η Λένα Πλάτωνος συναντά στον καθρέφτη μια εξίσου ιδιοσυγκρασιακή ποιήτρια, την Έμιλυ Ντίκινσον, μελοποιώντας τα πιο φωτεινά ποιήματά της στην παρουσίαση του νέου της άλμπουμ «Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά». Τα τραγούδια, στα αγγλικά, ερμηνεύουν η Αθηνά Ρούτση και η Sissi Rada. Θα ακολουθήσουν αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της Πλάτωνος, με τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα. Η Nalyssa Green, μετά από συναυλιακή αποχή ενάμιση χρόνου, μαζί με τους μουσικούς Tsolimon (κιθάρα, μπουζούκι), Logout (synth, μπάσο), Χρυσάνθη Τσουκαλά (τύμπανα), Δεσποινίς Τρίχρωμη (synth, φωνή).

Γιατί: Πρωτοπορία και synth pop, κάτω από το φεγγάρι και τον αττικό ουρανό.

Brian Eno - Roger Eno
© Cecily Eno

Brian Eno & Roger Eno l 4/8, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21.00

Ποιοι: Τα αδέλφια Μπράιαν Ίνο και Ρότζερ Ίνο που ηχογραφούν μαζί από το 1983.

Τι: Μια θεαματική συναυλία, με τα δύο αδέλφια να συνθέτουν ατμοσφαιρικά μουσικά τοπία στο εμβληματικό ρωμαϊκό Ωδείο.

Γιατί: Οι δύο δημιουργοί εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής, και θα είναι μια ιστορική νύχτα.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ