Μουσικη

ABBA: Περιοδεία με ολογράμματα και νέα τραγούδια το 2022

Τι θα δουν οι θαυμαστές στα πολύωρα shows που ετοιμάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το συγκρότημα ABBA
© ROLAND JANSSON

Το pop συγκρότημα ABBA προετοιμάζει την περιοδεία Avatar το 2022 στην οποία θα εμφανίζονται τα ολογράμματά τους και θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια.

Από το 1983, όταν οι ABBA διαλύθηκαν, οι θαυμαστές τους ονειρεύονταν την επανένωσή τους. Τώρα, το συγκρότημα επιστρέφει στη σκηνή για την περιοδεία “Αvatar”, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσφέρουν στο κοινό τους -gimme gimme!- πέντε καινούργια κομμάτια.

Οι ABBA είχαν ανακοινώσει την περιοδεία “ABBAtars” το 2017, την ανέβαλαν για το 2019 και ύστερα για το 2022 λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το 2018, αποκάλυψαν ότι ηχογράφησαν στο Λονδίνο καινούργιο υλικό για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, η κυκλοφορία των οποίων επίσης αναβλήθηκε δύο φορές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times, ο τραγουδοποιός της μπάντας Björn Ulvaeus υποσχέθηκε ότι η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε το 2022 και εξήγησε ότι την ονόμασαν Avatar από τα τα ολογράμματα που θα συνοδεύουν κάθε μέλος της μπάντας. Αν και, όπως είπε ο Ulvaeus, όλοι «το διασκέδασαν» όταν επέστρεψαν στο στούντιο μετά από τόσα χρόνια, κανένα από τα μέλη -που σήμερα είναι όλοι πάνω από 70 ετών- δεν ήθελε να περιοδεύσει. «Ποτέ δεν μας άρεσαν οι τουρνέ», είπε στους Times. «Στη δεκαετή καριέρα μας είναι ζήτημα αν έχουμε περιοδεύσει επί έξι μήνες».

ABBA - Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)

Πολλά έχουν αλλάξει από το 1983. Ο Ulvaeus είπε ότι οι φωνές της Agnetha Fältskog και της Anni-Frid Lyngstad «ακούγονται περίπου έναν τόνο χαμηλότερα, αλλά δεν παύουν να είναι “πολύ ABBA”.» Από τα πέντε καινούργια κομμάτια δύο έχουν γίνει γνωστά: “Ι Still Have Faith in You” και “Don’t Shut Me Out”: «το ένα είναι ποπ χορευτική μελωδία, ενώ το άλλο είναι πιο διαχρονικό, πιο στοχαστικό· αποπνέει σκανδιναβική μελαγχολία, αλλά είναι ταυτόχρονα εύθυμο,» είπε ο Ulvaeus.

Η τελευταία τουρνέ του περίφημου σουηδικού ποπ συγκροτήματος ήταν το 1979-1980. Η καριέρα τους εκτοξεύτηκε το 1974 με το κομμάτι “Waterloo” που πήρε το πρώτο βραβείο στη Eurovision, αλλά, παρά τη διάλυσή τους, παρέμειναν σταθερά στη δημοσιότητα: η συλλογή κομματιών “Abba Gold” που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1992 έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ, ενώ οι δύο ταινίες “Mama Mia!” αναζωπύρωσαν τη φήμη τους. Πρόκειται, έτσι κι αλλιώς, για ένα από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα όλων των εποχών με 200 εκατομμύρια πωλήσεις, με πάνω από 50 tribute bands και με διασκευές των επιτυχιών τους από διάσημους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Cher και οι Erasure.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ