Μουσικη

Ο θάνατος του Marvin Gaye από τον πυροβολισμό του πατέρα του

Σαν σήμερα, την πρωταπριλιά του 1984, πέθανε ένας από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς της Motown

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Marvin Gaye στο Mangrove Cafe, Λονδίνο, 1 Οκτωβρίου 1976
O Marvin Gaye στο Mangrove Cafe, Λονδίνο, 1 Οκτωβρίου 1976 © John Minihan/Evening Standard/Getty Images/Ideal Image

Ο θάνατος του μουσικού Marvin Gaye από πυροβολισμό του πατέρα του, την Πρωταπριλιά του 1984 - Η ταραχώδης σχέση τους

Σαν σήμερα, την πρωταπριλιά του 1984, πέθανε ο Marvin Gaye, ένας από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς της Motown. Τον πυροβόλησε θανάσιμα ο πατέρας του, o Marvin Gay Sr., στο σπίτι τους στην περιοχή West Adams του Λος Άντζελες. Είχε προηγηθεί διαπληκτισμός, ή μάλλον σειρά διαπληκτισμών: ο Marvin Gaye είχε ανέκαθεν προβληματική σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν, εκτός από ιερωμένος, crossdresser, γνωστός στη γειτονιά. Η παρενδυσία του πατέρα του είχε κάνει τον νεότερο Marvin στόχο εκφοβισμού και κοροϊδίας όταν οι Gay(e) έμεναν ακόμα στην Ουάσιγκτον. Εξαιτίας αυτού, όταν έγινε διάσημος, ο Marvin πρόσθεσε ένα «e» στο επώνυμό του.

Marvin Gaye - What's Going On (Official Video 2019)

Mετά από μια περίοδο όπου έμεινε στην Ευρώπη, το 1983 ο 43χρονος Μarvin Gaye γύρισε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε περιοδεία με το άλμπουμ του «Midnight Love». Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας έκανε χρήση κοκαΐνης για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του δρόμου· στη μέση της περιοδείας πέρασε κρίση παράνοιας: φοβόταν ότι κάποιος θα τον σκότωνε και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο ακόμα και πάνω στη σκηνή των σταδίων. Σ’ αυτή την τελευταία του περιοδεία έδωσε 53 επιτυχημένες συναυλίες αλλά οι τραγωδίες δεν έλειψαν: ο μάνατζερ των roadie Eric Sharpe αυτοκτόνησε την ημέρα της συναυλίας στο Νιου Τζέρσεϊ.

Μετά την τελευταία συναυλία στην Κόστα Μέζα του Λος Άντζελες, o Marvin πήγε στο οικογενειακό σπίτι για να δει τη μητέρα του που ανέρρωνε από χειρουργική επέμβαση στον νεφρό. Ο πατέρας του απουσίαζε σε επαγγελματικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον αλλά, όταν επέστρεψε τον Οκτώβριο, η ατμόσφαιρα έγινε τόσο δυσάρεστη ώστε οι αδερφές του, Gaye Jeanne και Zeola, σηκώθηκαν και έφυγαν. Αν και στη διάρκεια των μηνών μέχρι τον Απρίλιο ο πατέρας του Marvin είχε καλέσει την αστυνομία για να διώξει τον γιο του από το σπίτι -το οποίο είχε αγοράσει ο Marvin μετά την επιτυχία του «Let’s Get it On»-, ο Μarvin έμεινε λέγοντας «Έχω μονάχα έναν πατέρα. Θέλω να κάνω ειρήνη μαζί του». Δεν ήταν αυτός ο λόγος που έμεινε στο μοιραίο σπίτι: λόγω των παρανοειδούς διαταραχής φοβόταν να βγει από το δωμάτιό του και μιλούσε διαρκώς για την αυτοκτονία και τον θάνατο.

Let's Get It On

Tα Χριστούγεννα του 1983 έκανε το λάθος να χαρίσει στον πατέρα του ένα Smith & Wesson .38 με σκοπό να προστατεύει την πολυτελή έπαυλη από τους ληστές. Με αυτό το 38άρι τον σκότωσε με αφορμή έναν καβγά γύρω από κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Όταν αργότερα ρωτήθηκε αν αγαπούσε τον γιο του, ο Marvin Sr. απάντησε «Ας πούμε ότι δεν τον αντιπαθούσα». Στις 5 Απριλίου 1984 έγινε η κηδεία του Gaye στο Forest Lawn Memorial Park, στο Γκλεντέιλ, στην οποία παρευρέθησαν πάνω από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Stevie Wonder ο οποίος τραγούδησε το «Lighting Up the Candles». Το τεύχος του περιοδικού «Rolling Stone» της 10ης Μαΐου 1984 κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Μarvin Gaye: ήταν το τρίτο εξώφυλλο του μουσικού. Τον Νοέμβριο του 1984 η Diana Ross περιέλαβε ένα κομμάτι αφιερωμένο στον Marvin με τίτλο «Missing You» στο άλμπουμ της «Swept Away».

Στις 20 Νοεμβρίου 2018 η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την έκδοση γραμματοσήμου με τον Marvin Gaye, ως μέρος της σειράς Music Icons στην οποία περιλαμβάνονται ο Elvis Presley και ο John Lennon.

Γραμματόσημο των ΗΠΑ που απεικονίζει τον μουσικό Μάρβιν Γκέι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ