Μουσικη

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μεγάλη επετειακή διαδικτυακή συναυλία στις 25 Μαρτίου με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 776
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
© akriviadis.gr

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού θα παρουσιαστεί σε μια σπάνια εκδοχή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μια μεγάλη βραδιά ετοιμάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 25 Μαρτίου, στις 20.30, όταν με αφορμή την εθνική επέτειο θα παρουσιάσει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ.

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το μεγαλύτερο μέρος της τρίτης, τελικής και πιο περίτεχνης μελοποίησης του Ύμνου, με απόλυτο σεβασμό στις στιχουργικές ενότητες του Διονυσίου Σολωμού, όπου περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο δραματουργικό και μουσικό σύνολο τα συνθετικώς αντιπροσωπευτικότερα μέρη της πιο ώριμης δημιουργικής περιόδου του συνθέτη.

Τη μουσική διεύθυνση του Συνόλου έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης. Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο, που θα ερμηνεύσει το ΜΕΙΖΟΝ Ensemble, μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ Μουσικολογίας Κώστα Ζερβόπουλο.

Θεόδωρος Βρυζάκης «Η Έξοδος του Μεσολογγίου
Θεόδωρος Βρυζάκης «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», λάδι σε μουσαμά © Εθνική Πινακοθήκη

Επίσης, για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου, η ψηφιακή προβολή θα συνοδεύεται από δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή αγγλικών υποτίτλων (αγγλική μετάφραση του Charles Sheridan, ευγενική παραχώρηση του εκδοτικού οίκου 24 γράμματα). Ακόμη, εμβληματικοί πίνακες ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, οι οποίοι ύμνησαν τον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία, εμπλουτίζουν το βίντεο της μετάδοσης. Θα προβληθούν εικαστικές δημιουργίες των Θεόδωρου Βρυζάκη, Άγγελου Γιαλλινά, Νικόλαου Γύζη, Γεώργιου Μαργαρίτη και Διονύσιου Τσόκου (οι φωτογραφίες των έργων είναι ευγενική παραχώρηση της Εθνικής Πινακοθήκης).   

Η μεγάλη επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μεταδίδεται μέσω του site του Μεγάρου, της σελίδας στο facebook και του καναλιού του στο YouTube και θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για ένα μήνα και από το site του ΜΜΑ, έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
© akriviadis.gr


Πληροφορίες: megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ