Μουσικη

Κορωνοϊός: Οι Γερμανοί επενδύουν σε μαθήματα κιθάρας στο lockdown

Αυξήθηκε κατά 30% η ζήτηση για ηλεκτρικές κιθάρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιθάρα
Κιθάρα © Pixabay / Firmbee

Γερμανία: Ενδιαφέρον των πολιτών για μαθήματα κιθάρας εν μέσω lockdown - Αύξηση πωλήσεων του μουσικού οργάνου και των online μαθημάτων.

Το ενδιαφέρον των πολιτών κερδίζει και πάλι η κιθάρα στη Γερμανία, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν να μάθουν να παίζουν κιθάρα, όσο η χώρα βρίσκεται σε lockdown και οι ίδιοι περιορισμένοι στα σπίτια τους, μακριά από τους τρόπους διασκέδασης που είχαν συνηθίσει. 

Σύμφωνα με την DW, καθηγητές κιθάρας που παραδίδουν μαθήματα online φαίνεται ότι κάνουν «χρυσές δουλειές», αφού αποκτούν σταδιακά όλο και περισσότερους μαθητές. Στην ιστοσελίδα του Μπερντ Κλάινσρον μπαίνουν κάθε μήνα περίπου 40.000 μέλη, πενταπλασιάζοντας τα έσοδά του. 

Ο κλάδος εμπορίου μουσικών οργάνων στη Γερμανία επιβεβαιώνει την αύξηση του ενδιαφέροντος για μουσικά όργανα. Ο Ντάνιελ Κνελ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας SOMM (Society Of Music Merchants) με έδρα του Βερολίνο, διαπιστώνει ότι ενώ τα τελευταία χρόνια ο τζίρος από τις πωλήσεις κιθάρας μειώνεται συνεχώς, η πανδημία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων. Έτσι, από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2020, η ζήτηση για ηλεκτρικές κιθάρες αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Ντόμινικ Βάγκνερ από το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα μουσικών οργάνων και ηχητικού εξοπλισμού Thomann διαπιστώνει ότι «ιδίως η ζήτηση για κιθάρες έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα καταγράφοντας άνοδο τζίρου 24%».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της DW, η Κόρα Γίνγκερ από την Deimel Guitarworks, η οποία φτιάχνει κιθάρες κατά παραγγελία λέει ότι όταν ξέσπασε η πανδημία φοβόταν ότι το βιβλίο παραγγελιών θα μείνει άδειο: «Εντείναμε λοιπόν τους ρυθμούς κατασκευής οργάνων που είχαν παραγγελθεί για να επιβιώσει η εταιρία μας». Όμως οι ανησυχίες της δεν επιβεβαιώθηκαν. Για να κατασκευάσουν όσες κιθάρες έχουν παραγγελθεί, η Κόρα Γίνγκερ και οι συνεργάτες της θα δουλεύουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

«Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο κλάδος μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί», δηλώνει ο Ντάνιελ Κνελ από τη SOMM, εξηγώντας ότι πολλά εργαστήρια κατασκευής είναι κλειστά λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων ή υπολειτουργούν αναγκαστικά λόγω του μικρότερου αριθμού συνεργατών. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα διεκπεραίωσης, επειδή προμηθεύτριες εταιρίες αργούν να παραδώσουν πρώτες ύλες. Όπως λέει η Κόρα Γίνγκερ «οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και ένα χρόνο». Και προσθέτει ότι αντί οι παραγγελίες να γίνονται ως συνήθως από επαγγελματίες μουσικούς προέρχονται πλέον από ανθρώπους με σταθερό εισόδημα, οι οποίοι δεν μπορούν προς το παρόν να δαπανήσουν τα χρήματά τους σε διακοπές, εστιατόρια και εισιτήρια συναυλιών.

Δημιουργικός τρόπος αντίδρασης στην κρίση

«Η ενασχόληση με την κιθάρα είναι ένας δημιουργικός τρόπος αντίδρασης στη κρίση», δηλώνει ο Γκίντο Μίλερ, διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Νέων στο Αμβούργο: «Οι απαλοί ήχοι της κιθάρας, που δεν ενοχλούν και τους γείτονες, είναι βάλσαμο για τη ψυχή των ανθρώπων. Αρκούν λίγα μόνο ακόρντα για να συνοδέψεις τα αγαπημένα σου τραγούδια». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ωδείου η κιθάρα εκφράζει κατά ιδανικό τρόπο τη νοσταλγία για παρέα και είναι σχετικά εύκολη στην εκμάθηση. Ο Τίλμαν Φίσερ από το Ωδείο Κολωνίας τονίζει ωστόσο ότι ιδίως οι αρχάριοι χρειάζονται απαραίτητα την άποψη και καθοδήγηση ενός δασκάλου για να ξέρουν επακριβώς που βαδίζουν. Εκτιμά μάλιστα ότι όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού πολλοί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματα στα ωδεία δια ζώσης.

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ