Μουσικη

Ο Jean-Michel Jarre δημιουργεί το soundtrack της «Amazonia»

Οι συνθέσεις του πρωτοπόρου της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής μουσικής για την έκθεση του Sebastiao Salgado, που έχει στο κέντρο της τον πολιτισμό του Αμαζονίου

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jean-Michel Jarre
Ο Jean-Michel Jarre © EDDA

Ο Jean-Michel Jarre υπογράφει το soundtrack της νέας έκθεσης φωτογραφίας του Sebastiao Salgado «Amazonia»

Αν θεωρήσουμε ότι ακόμη κι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης έχει πάνω-κάτω μια γεμάτη δεκαετία υπέρτατης ακμής, ο Jean-Michel Jarre είχε τη δεκαετία του από το 1976, που κυκλοφόρησε το «Oxygene», μέχρι το 1986 με την κυκλοφορία του «Zoolook». Τα «Κοντσέρτα στο Houston και τη Lyon», έναν χρόνο αργότερα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία του στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, χωρίς φυσικά να φτάνουν το μεγάλο καλλιτεχνικό επίτευγμα των «Κοντσέρτων της Κίνας», στην εποχή της ύψιστης δημιουργικότητάς του, το 1982.

Δεν είναι διόλου εύκολο για έναν μουσικό που πέρασε την πιο δημιουργική του περίοδο σαράντα χρόνια νωρίτερα να έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο σήμερα. Παρ’ όλα αυτά το περσινό του «Κοντσέρτο στην Εικονική Notre Dame» ακουγόταν ολόφρεσκο και εξαιρετικά ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Βεβαίως σήμερα, ο Jarre δεν θεωρεί τον εαυτό του στενά μουσικό. Είναι πρέσβης της UNESCO από το 1993 και εμπλέκεται σε πολλά projects που αφορούν στην ανοχή και τον πολιτισμικό πλουραλισμό καθώς και στην υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος. Στη φάση αυτή, επομένως, η τέχνη του δεν κρίνεται με αυστηρά μουσικούς όρους αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού.

Πρόσφατα ο γάλλος μουσικός συνέθεσε και ηχογράφησε ένα μουσικό έργο 52 λεπτών ως ηχητική βάση του «Amazonia», του νέου project του βραβευμένου φωτογράφου και κινηματογραφιστή Sebastiao Salgado, που θα εκτεθεί στο κτίριο της Φιλαρμονικής των Παρισίων. Η «Amazonia» είναι μία έκθεση που επικεντρώνεται στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες και άλλα οπτικά έργα του Salgado. Ο ίδιος έμεινε στην περιοχή για 6 χρόνια, αποτυπώνοντας το δάσος, τους ποταμούς, τα βουνά και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Το κοινό θα δει τα περισσότερα από τα έργα αυτής της δουλειάς για πρώτη φορά.

Η καρδιά της έκθεσης είναι μία πρόσκληση για να δεις, ν’ ακούσεις και να σκεφτείς για το μέλλον της βιοποικιλότητας και τη θέση των ανθρώπων σε αυτό τον κόσμο. Η συνοδευτική ηχητική δημιουργία του Jean-Michel Jarre είναι ένας συμφωνικός κόσμος που θα βυθίσει τους επισκέπτες της έκθεσης στους ήχους του δάσους. Χρησιμοποιώντας μία μίξη ηλεκτρονικών και ακουστικών οργάνων καθώς και άλλους ήχους που υπάρχουν στη φύση, το project χρησιμοποιεί πολύ σύγχρονες τεχνικές ηχογράφησης που υπόσχονται μία μοναδική ακουστική εμπειρία.

Sebastião Salgado photograph _  Suruwaha Tribe, Amazonia

O Jean-Michel Jarre για το «Amazonia»

«Ήθελα να αποφύγω μια εθνομουσικολογική προσέγγιση και τη δημιουργία ενός απλού background ήχου. Έτσι συγκέντρωσα μία εργαλειοθήκη με ηλεκτρονικά και ορχηστρικά μουσικά στοιχεία με την πρόθεση να αναπαράξω το ηχόχρωμα των ήχων της φύσης. Σε αυτή την εργαλειοθήκη πρόσθεσα ήχους από το περιβάλλον καθώς και παραδοσιακά στοιχεία (φωνές, τραγούδια, μουσικά όργανα) από το αρχείο του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης (MEG). Προσέγγισα τον Αμαζόνιο με σεβασμό, μ’ έναν ποιητικό και εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Επέλεξα τα φωνητικά και τα ηχητικά στοιχεία στην πιο υποβλητική τους διάσταση και δεν προσπάθησα να μείνω πιστός σε κάποιο συγκεκριμένο παραδοσιακό ιδίωμα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα να πρέπει να φανταστώ το δάσος. Η συγκεκριμένη μουσική αναφέρεται σε μία αίσθηση νομαδικής ζωής, λες και οι ήχοι εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια κάποιας μετανάστευσης. Ήταν απαραίτητο να επιστρέψω πίσω στις βασικές αρχές της ενορχήστρωσης των ήχων της φύσης, για να δουλέψω με ήχους που ακολουθούν ο ένας τον άλλον τυχαία αλλά ταυτοχρόνως μπορούν να δημιουργήσουν μία αρμονία αλλά και μία παραφωνία. Όπως σε κάθε συμφωνία, το έργο έχει στιγμές ηρεμίας αλλά και έντασης».

Jean-Michel Jarre, «Amazonia»


Η έκθεση «Amazonia» του Βραζιλιάνου φωτογράφου Sebastiao Salgado ανοίγει στo κτίριο της Φιλαρμονικής των Παρισίων στις 7 Απριλίου και έπειτα θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Από το Παρίσι στο Σάο Πάολο, μέσω του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Ρώμη και το Λονδίνο. Περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες καθώς και ταινίες με μαρτυρίες ιθαγενών που προσπαθούν να σώσουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον τους.

Το soundtrack του «Amazonia» του Jean-Michel Jarre θα είναι διαθέσιμο στα ψηφιακά καταστήματα στις 7 Απριλίου και σε CD και βινύλιο στις 9 Απριλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ