Μουσικη

Tash Sultana: Έφτιαξε το «Terra Firma» όπως μια πετυχημένη σάλτσα

Πρώτη ακρόαση από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 19 Φεβρουαρίου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tash Sultana

Πρώτη ακρόαση: Tash Sultana - «Terra Firma», εντυπώσεις από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Όταν το τραγούδι «Jungle» ακούστηκε για πρώτη φορά το 2016 στα social media, οι ακροατές ρωτούσαν, γκούγκλαραν κι άφηναν μηνύματα να μάθουν περισσότερα για το δημιουργό του. Δεν είναι ο κανόνας να χιτάρεις ένα εκατομμύριο streams σε πέντε μέρες όταν εμφανίζεσαι για πρώτη φορά στο κοινό. Όσο έψαχναν, έβρισκαν πως η ιδιαίτερη φωνή που έγδερνε τα συναισθήματά τους, ερχόταν από την Αυστραλία, έχοντας μεγαλώσει στη Μελβούρνη, γρατσουνίζοντας την κιθάρα από την ηλικία των τριών ετών και ξεκινώντας τις πρώτες εμφανίσεις στον δρόμο. Πρώτη ενεργοποίηση λογαριασμού στο Bandcamp το 2013, εκατομμύρια views στο YouTube τρία χρόνια αργότερα, το 2016. Ακριβολογώντας, 40 εκατομμύρια views στο YouTube, για μια ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στην κρεβατοκάμαρα ενός σπιτιού. Πώς συνεχίζεις όταν τα πρώτα σου τραγούδια ακούγονται σε όλο τον κόσμο συνέχεια; Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός όταν έχεις περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο με sold out εμφανίσεις; Ποια είναι η συνέχεια όταν ο κόσμος ξαφνικά αντιμετωπίζει μια πανδημία;

Tash Sultana

Tο Tash Sultana (που προσδιορίζεται ως non binary άτομο και προτιμάει τις ουδέτερες αντωνυμίες), μετά το «Notion» EP και το άλμπουμ «Flow State», έχοντας φτάσει την ηλικία των 26, δίνει 14 απαντήσεις με ισάριθμα τραγούδια στο νέο άλμπουμ «Terra Firma», το οποίο μετά από αναβολές στο πλάνο κυκλοφορίας του εξαιτίας της Covid-19 εποχής, αποκαλύπτεται την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Με τα τραγούδια «Greed» - μία soul-funk επανεξέταση της διεφθαρμένης επιρροής του πλούτου και της δόξας, «Beyond The Pine» - μια υπεραναλυτική ενδοσκόπηση, «Pretty Lady» - μία «μεταδοτική» μελωδία από τις εποχές που γύρναγε στους δρόμους, «Willow Tree» - μια νυχτερινή groove περιπλάνηση, να έχουν ακουστεί ήδη τους προηγούμενους μήνες, αργά και σταθερά το ταλαιπωρημένο παιδί που μετεξελίχθηκε σε περιζήτητο performer, χρειάστηκε τον χρόνο του, σχεδόν τέσσερα χρόνια, και αντί να επαναλάβει τη «συνταγή της επιτυχίας», έκανε μια καινούργια αρχή.

Με τίτλο που εμπνεύστηκε από τον κηπουρό του, το «Terra Firma» (μτφ. σταθερό έδαφος) είναι η δουλειά ενός πιο σίγουρου, δυναμικού και έμπειρου μουσικού. Το «μανιφέστο» μιας περιόδου αυτό-αντανάκλασης κατά την οποία μαζί με το σύντροφό του αγόρασαν το «σπίτι των ονείρων τους» στην εξοχική Βικτώρια, και ελάττωσαν ταχύτητα προκειμένου να βρουν χρόνο για σέρφινγκ, κηπουρική και μία υγιή ισορροπία από το κουραστικό lifestyle της περιοδείας, που καθόριζε την ύπαρξή τους.

Tash Sultana - Pretty Lady (Official Music Video)


Αν τα ωραία πράγματα θέλουν τον χρόνο τους, όπως ένα νόστιμο φαγητό, το «Terra Firma» φτιάχτηκε με την αγάπη και τη φροντίδα μιας οικογενειακής συνταγής. «Είναι όπως όταν μαγειρεύεις μία σάλτσα», λέει το Tash Sultana. «Η γιαγιά μου λέει πάντοτε, ότι γίνεται πιο γευστική όταν τη μαγειρεύεις αληθινά αργά. Οπότε προσπάθησα να είμαι αληθινά υπομονετική» σχολιάζει μιλώντας για τη νέα δισκογραφική κυκλοφορία που σε λίγες ώρες θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι χρειαζόταν να δημιουργήσω χώρο και ένα σπίτι για μένα, για να μπορώ να νιώσω άνθρωπος ξανά. Κοίταξα μέσα μου, βρήκα ένα αληθινά γαλήνιο σπίτι και έγραψα ένα άλμπουμ, και νιώθω αληθινά χαρούμενο με αυτό» εξηγεί. Και ίσως είναι μια εξήγηση το να θέλεις να βρεθείς ξανά στη γη, να απομονωθείς, όταν έχεις φτάσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους ουρανούς της δημοσιότητας.

Tash Sultana - Beyond The Pine (Official Music Video)

Έτσι, ανοίγεσαι σε συνεργασίες ηχογραφώντας για δέκα μέρες με τον συνυποψήφιο νικητή ARIA Αυστραλό μουσικό Matt Corby και τον παραγωγό Dann Hume (των Courtney Barnett, Amy Shark, Angus & Julia Stone). Ηχογραφείς στην ύπαιθρο προσθέτοντας μία πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα και υφή στη μουσική σου - βροχή, πουλιά, στατικό φορτίο, πόρτες αυτοκινήτων, βήματα. Προσκαλείς στο στούντιο έναν φίλο από το Γυμνάσιο, όπως τον Jerome Farah που βρίσκεται πίσω από τις επιτυχίες των Baker Boy και KIAN. Προσκαλείς στο στούντιο έναν φίλο που θέλεις να μάθει όλος ο κόσμος, όπως τον Josh Cashman. Αναστοχάζεσαι τον θάνατο και τον φαύλο κύκλο της ζωής με ένα νέο τραγούδι, που λέγεται «Crop Circles». Αναρωτιέσαι «πού βρίσκεται η σοφία, πού βρίσκεται η γνώση;» στην εποχή του ίντερνετ και του φόρτου πληροφοριών, με ένα άλλο, που λέγεται «Sweet & Dandy». Δίνεις κομψές συμβουλές στον εαυτό σου και του εξηγείς πως η αγάπη μπορεί να σε ισορροπήσει όταν το χάος κυριαρχεί, παίρνοντας έμπνευση από δύο αρωματικά τσιγάρα που σου έχει κάνει δώρο το άλλο σου μισό τραγουδώντας ένα «Vanilla Honey».

Tash Sultana - Willow Tree (ft. Jerome Farah) [Studio Jam Version]

Συνθέτοντας, σχεδιάζοντας, ερμηνεύοντας, δημιουργώντας και κάνοντας την παραγωγή, σχεδόν σε κάθε νότα του «Terra Firma», επέλεξε να αποχωριστεί τις επαναλαμβανόμενες λούπες ή τα απανωτά τζαμαρίσματα και να συνδυάσει soul, funk, RnB, folk, rock, hip hop – ό,τι θες, φίλος. Είναι η Aretha Franklin που συναντάει τον Bon Iver, που συναντάει τον John Mayer που συναντάει όποιον θέλεις. To «Terra Firma» φτιάχτηκε με πολλή προσπάθεια αλλά μοιάζει το αντίθετο. Ο στόχος έμοιαζε απλός: να δημιουργηθεί μουσική που έρχεται από ένα αληθινό μέρος αλλά και από την καρδιά. «Γιατί αν γίνει με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να τα θαλασσώσεις ποτέ», όπως εξήγησε. Και ίσως αυτό εξηγεί περισσότερα για αυτό το άλμπουμ.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ