Μουσικη

Chick Corea: Έφυγε από τη ζωή στα 79 του ο θρύλος της τζαζ

Ο βραβευμένος με 23 βραβεία Grammy μουσικός είχε προσβληθεί από μία σπάνια μορφή καρκίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Chick Corea στα 57α Grammy
Ο Chick Corea στα 57α Grammy © EPA/PAUL BACK

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στη Φλόριντα, ο μουσικός της τζαζ, Chick Corea, που είχε τιμηθεί με 23 βραβεία Grammy.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο εμβληματικός μουσικός της τζαζ, Chick Corea. Όπως αναφέρει ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ο μουσικός που είχε κερδίσει 23 βραβεία Grammy, πέθανε από «μια σπάνια μορφή καρκίνου που ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα».

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε ότι στις 9 Φεβρουαρίου, ο Chick Corea έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών από μία σπάνια μορφή καρκίνου, με την οποία διαγνώστηκε πρόσφατα», ανέφερε αρχικά το μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook.

Στη συνέχεια της δημοσίευσης τονίζονται τα εξής: «Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας του, ο Chick απολάμβανε την ελευθερία και τη διασκέδαση που είχε στη δημιουργία κάτι καινούριου. [...] Ήταν ένας αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς και μεγάλος μέντορας και φίλος σε τόσους πολλούς. Μέσα από την εργασία του και τις δεκαετίες που πέρασε περιοδεύοντας στον κόσμο, άγγιξε και ενέπνευσε τη ζωή εκατομμυρίων».

Το πιο διάσημο συγκρότημα του Corea, το «Return to Forever», ιδρύθηκε το 1972 και άλλαξε πολλά μέλη καθ' όλη την πορεία του, με μόνιμο συνεργάτη του επί σειρά ετών τον Στάνλεϊ Κλαρκ.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Corea που περιλαμβάνεται στην προαναφερθείσα ανάρτηση, σημειώνεται: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, βοήθησαν στη διατήρηση της μουσικής πυρκαγιάς. Ελπίζω ότι αυτοί που θέλουν να παίξουν μουσική, να γράψουν ή να ερμηνεύσουν, να το κάνουν. Αν όχι για τον εαυτό σας, τότε για τους υπόλοιπους. Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους καλλιτέχνες, αλλά και πολύ διασκεδαστικό».

 

 

Ποιος ήταν ο Chick Corea

Ο Chick Corea είναι ο μοναδικός μουσικός που έχει κερδίσει τα περισσότερα Latin Grammy Awards στην κατηγορία Best Instrumental Album, ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 65 υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, ενώ κέρδισε πρόσφατα το 23ο Grammy της καριέρας του για το καλύτερο άλμπουμ latin jazz, το «Antidote» με την Spanish Heart Band! Oι New York Times τoν χαρακτήρισαν «φωτεινό, χειμαρρώδη, αιώνια νέο», ενώ ο Στινγκ «απίστευτο βιρτουόζο» με εκρηκτική μουσικότητα και δύναμη. Στην εντυπωσιακή πορεία του, έχει ηχογραφήσει πάνω από 200 δίσκους και έχει ασχοληθεί με την avant-garde, το bebop, τη fusion, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική δωματίου αλλά και με τραγούδια για παιδιά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ