Μουσικη

O Tom Jones στα 80 του τραγουδά ιστορίες από τη ζωή του

Και στο νέο του άλμπουμ «Surrounded By Time» έχει να μοιραστεί πολλές μέσα από αγαπημένα τραγούδια άλλων

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τομ Τζόουνς

Δείτε το βιντεοκλίπ «Talking Reality Television Blues» από το νέο άλμπουμ «Surrounded By Time» του Tom Jones με διασκευές, που κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου.

Για έναν τραγουδιστή που ερμήνευσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του σε ηλικία 60 ετών, ο χρόνος είναι σχετικός. To 1998 o Tom Jones συνεργάστηκε με τον Mousse T. aka Mustafa Gundogdu στο τραγούδι «Sexbomb» που κυκλοφόρησε το 2000 κι έγινε διεθνές smash hit. Για έναν άνθρωπο που διαγνώστηκε με φυματίωση στον αριστερό του πνεύμονα σε ηλικία 12 ετών και πέρασε δύο ολόκληρα χρόνια σε καραντίνα στο σπίτι του ακούγοντας το Radio Luxembourg, η εμπειρία του lockdown μπορεί να ανασύρει μνήμες. Για έναν άνδρα που ερωτεύτηκε το κορίτσι που έβλεπε από το παράθυρό του και το νυμφεύθηκε σε ηλικία 16 ετών περνώντας μαζί του 60 χρόνια κοινής ζωής, η απώλεια της συζύγου του το 2016, της Melinda Rose Trenchard, δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργήσει ως μια νέα αρχή. Ο Thomas John Woodward αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις συναυλίες του, έβαλε πωλητήριο στην έπαυλή του στο Λος Άντζελες και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για έναν entertainer που βρέθηκε από το Πόντιπριντ στο Λας Βέγκας, στο Λούνα Παρκ ενηλίκων, γνωρίζοντας την αποθέωση αλλά και τη φιλία από το είδωλό του, τον Elvis Presley, και λαμβάνοντας το χρίσμα του «Σερ» από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, μοιάζει αδιανόητο να αποδεχθεί πως το άστρο του θα σταματήσει να λάμπει.

Tom Jones

Ο Tom Jones ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ με μια ανακοίνωση στα social media γράφοντας πως «πέρυσι, κατά τη διάρκεια του lockdown και μετά από πέντε χρόνια τεράστιων προσωπικών αλλαγών, βρήκα επιτέλους την ανάγκη να εκφραστώ ξανά μέσω της μουσικής μου. Έτσι μπήκα στο στούντιο με μερικούς υπέροχους φίλους και μουσικούς και δημιούργησα ένα νέο άλμπουμ! Ποιος αναμένει τι είναι πάντα τόσο εντελώς απρόσμενο; Το προσωπικό μου ρολόι άρχισε να χτυπάει το 1940 και με όλη την υπέροχη παράξενη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη να επιταχύνεται και να επιβραδύνεται, το άλμπουμ τιτλοφορείται “Surrounded By Time”. Κάθε τραγούδι λέει μια ιστορία που προέρχεται από εμένα και αντανακλά τη δική μου εμπειρία κάποια στιγμή ή άλλη… Ήταν μια διαολεμένη βόλτα και είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για αυτόν τον δίσκο – είναι ένα υπέροχο ακρόαμα και ελπίζω να αφιερώσετε λίγο χρόνο»

To νέο άλμπουμ «Surrounded By Time» του Tom Jones κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου και κρύβει εκπλήξεις: όσοι το προ-παραγγείλουν από το ψηφιακό κατάστημά του θα ανταμειφθούν με μια πρόσβαση σε ένα σπέσιαλ, όπως το χαρακτήρισε, σόου, που θα δώσει επί βρετανικού εδάφους και θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν διασκευές σε τραγούδια των Bob Dylan, Cat Stevens, Terry Callier, Michael Kiwanuka, Tony Joe White, The Waterboys μεταξύ άλλων. Η πρώτη από αυτές είναι η ερμηνεία του Ουαλού βαρύτονου ερμηνευτή στο «Talking Reality Television Blues» του Todd Snider: μια εκφραστική απαγγελία με ήχους που ίσως θυμίσουν Radiohead σε ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για την κοινωνία του θεάματος που ξεκινά από τον «πρώτο ανόητο που αποφάσισε να ανοίξει την τηλεόραση» και καταλήγει με ένα post rock ξέσπασμα στη διαπίστωση πως «η πραγματικότητα δολοφονήθηκε από έναν ριάλιτι σταρ», τον Ντόναλντ Τραμπ.

Tom Jones - Talking Reality Television Blues (Official Video)

Με ένα κλιπ-ανασκόπηση όσων έχουν συμβεί στον πλανήτη από τον προηγούμενο αιώνα, από τότε που εφευρέθηκε η τηλεόραση, από τότε που ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι, από τότε δηλαδή περίπου που ξεκίνησε την καριέρα του ο Tom Jones, το «Talking Reality Television Blues» αναπαράγεται με blues κιθάρες που μπορεί να σε πάνε σε κάτι από αυτά που έχει κάνει ο Beck και με drum shuffles που μπορεί να σε στείλουν στους Stone Roses.

«Ήμουν εκεί όταν ξεκίνησε η τηλεόραση -δεν ήξερα ότι θα γινόμουν μέρος της- αλλά θα μπορούσε να είναι αυτή η δύναμή της, να μας θυμίζει πόσο υπέροχοι, τρελοί και εφευρετικοί είμαστε, αλλά και πόσο τρομακτική μπορεί να είναι η πραγματικότητα που αντανακλά» σχολίασε ο Tom Jones.

Είναι ο Tom Jones ο yold ήρωας της εποχής μας; Τυπικά όχι, γιατί έχει ξεπεράσει τα 75. Η φωνή που ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες pop, R&B, country, dance, soul και gospel επιτυχίες, η φωνή που έγινε κριτής του τηλεοπτικού ριάλιτι «The Voice» ξαφνιάζει ξανά και ακούγοντάς την αισθάνεσαι πως έχει να πει πολλά ακόμα. Πως το πιο σημαντικό για να είσαι ένας αληθινός σταρ, δεν είναι να έχεις σφρίγος, να ντύνεσαι φανταχτερά, να κάνεις σεξ με 250 groupies τον χρόνο-όπως έκανε ο ίδιος κάποτε στο απόγειο της δημοφιλίας του, να έχεις δοκιμάσεις όλα τα ναρκωτικά του κόσμου ή να λες ότι έχεις δοκιμάσεις όλα τα ναρκωτικά του κόσμου, να γκρινιάζεις στον αυτόματο, να μηρυκάζεις με auto tune, να καμώνεσαι πως είσαι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους αλλά να συνεχίζεις διαρκώς να κάνεις κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους.

Τομ Τζόουνς

Από ένα παιδί που είχε αρνηθεί να λάβει μέρος στη σχολική χορωδία γιατί ένιωθε πως δεν είχε χώρο για να αναδειχθεί επαρκώς και προτιμούσε να τραγουδά μόνο του σε γάμους και βαπτίσεις, ξεπροβάλλοντας από κουρτίνες, με τη μητέρα του να τον προλογίζει στο κοινό, θα μπορούσε να περιμένει κάποια ή κάποιος, κάτι διαφορετικό;

Δείτε το εξώφυλλο και το tracklist του νέου άλμπουμ «Surrounded By Time» του Tom Jones που κυκλοφορεί από τη Minos ΕΜΙ, A Universal Music Company στις 23 Απριλίου

Το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ του Tom Jones, Surrounded By Time

1. I Won’t Crumble With You If You Fall (Bernice Johnson Reagon)

2. The Windmills Of Your Mind (Michel Legrand/Alan & Marilyn Bergman)

3. Popstar (Cat Stevens/Yusuf Islam)

4. No Hole In My Head (Malvina Reynolds)

5. Talking Reality Television Blues (Todd Snider)

6. I Won’t Lie (Michael Kiwanuka & Paul Butler)

7. This is the Sea (Michael Scott)

8. One More Cup Of Coffee (Bob Dylan)

9. Samson And Delilah (Tom Jones, Ethan Johns, Mark Woodward)

10. Mother Earth (Tony Joe White)

11. I’m Growing Old (Bobby Cole)

12. Lazurus Man (Terry Callier)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ