Μουσικη

Πέθανε ο Syl Sylvain, κιθαρίστας στους New York Dolls

Σε ηλικία 69 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sylvain Sylvain
Sylvain Sylvain © Timothy Norris/Getty Images/Ideal Image

O Sylvain Sylvain, ο επιδραστικός κιθαρίστας και συνιδρυτής των «New York Dolls», πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 69 ετών.

Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι πέθανε ο Sylvain Sylvain. Ο κιθαρίστας και συν-ιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος «New York Dolls», αφήνει πίσω του εξαιρετικές συνθέσεις, έχοντας επηρεάσει πολλούς μουσικούς στον χώρο της punk μουσικής.

Μαζί με τους Johnny Thunders (1952-1991), Jerry Nolan (1946-1992), Arthur Kane (1949-2004) και David Johansen, σχημάτισαν την μπάντα «New York Dolls», το 1971, πολύ καιρό πριν το κίνημα της punk εισβάλει στα charts και γίνει «mainstream» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Όταν σχηματίστηκαν στην Νέα Υόρκη το 1971, οι New York Dolls ήταν μαζί με τους Velvet Underground και τους Stooges τα πρώτα συγκροτήματα της punk. Πολύ γρήγορα ξεχώρισαν, κάνοντας όνομα στο «Μεγάλο Μήλο» και γεμίζοντας με κόσμο τα μαγαζιά που εμφανίζονταν. Η ιδέα για το όνομα της μπάντας προέκυψε μέσα σε μια στιγμή, όταν αντίκρισαν κούκλες σε ένα μαγαζί στη Νέα Υόρκη. Οι καταχρήσεις και τα ναρκωτικά οδήγησαν στον θάνατο ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, το οποίο -παρά τις διακοπές- συνέχισε να δίνει συναυλίες με νέες προσθήκες μουσικών, συνθέτοντας παράλληλα νέα τραγούδια.

Θρυλικές μπάντες, όπως «Sex Pistols», «Ramones», «Guns N' Roses», «the Damned» και «The Smiths» έχουν αναφέρει δημόσια ότι άντλησαν έμπνευση και επηρεάστηκαν. Μετά τον θάνατο του Sylvain Sylvain, ο μοναδικός που δεν έχει πεθάνει από το αρχικό lineup των «New York Dolls» είναι ο τραγουδιστής και frontman David Johansen. Το πρώτο άλμπουμ της μπάντας ήταν το ομώνυμο «New York Dolls», που κυκλοφόρησε το 1973. Στο Billboard 200 είχε φθάσει μέχρι το No. 116.

Το συγκρότημα New York Dolls: Από αριστερα Sylvain Sylvain (κιθάρα), Johnny Thunders (κιθάρα), Arthur Kane (μπάσο), David Johansen (τραγουδιστής), Jerry Nolan (τύμπανα)
Το συγκρότημα New York Dolls: Από αριστερα Sylvain Sylvain (κιθάρα), Johnny Thunders (κιθάρα), Arthur Kane (μπάσο), David Johansen (τραγουδιστής), Jerry Nolan (τύμπανα) © Michael Putland/Getty Images/Ideal Image

«Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Sylvain έδινε μάχη με τον καρκίνο. Αν και πάλεψε γενναία, έφυγε χτες από αυτήν την ασθένεια. Ενώ θρηνούμε την απώλειά του, γνωρίζουμε πως πλέον αναπαύεται ειρηνικά, απαλλαγμένος από τον πόνο. Σας παρακαλούμε να βάλετε δυνατά τη μουσική του, να ανάψετε ένα κερί, να πείτε μια προσευχή, και ας στείλουμε αυτήν την πανέμορφη κούκλα (σ.σ. "doll") στον ουρανό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, με την οποία έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του.

Sylvain Sylvain Mizrahi Rest In Peace February 14, 1951 ~ January 13, 2021 As most of you know, Sylvain battled cancer...

Δημοσιεύτηκε από Sylvain Sylvain Mizrahi στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

New York Dolls - Looking for a Kiss

New York Dolls - Personality Crisis

Το αντίο του Billy idol στον Sylvain Sylvain - Lenny Kaye: Ήταν ο συνδετικός κρίκος στους New York Dolls

Τα social media γέμισαν με συλλυπητήρια μηνύματα. Ένας από τους τραγουδιστές, μουσικούς και καλλιτέχνες που αποχαιρέτησαν τον Sylvain Sylvain ήταν και ο Billy Idol.

Σε κείμενό του ο κιθαρίστας Lenny Kaye αναφέρει: «Ο Syl αγαπούσε το rock 'n' roll.  Η χαρά του πάνω στη σκηνή, το αστραφτερό του χαμόγελο όταν έπαιζε κιθάρα, αποκάλυπταν την κατάπληξη που πρέπει να ένιωσε στα 10 του, όταν το 1961 μετακόμισε από τη γενέτειρά του, το Κάιρο, με την οικογένειά του και το πλοίο πάρκαρε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και είδε το άγαλμα της ελευθερίας για πρώτη φορά».

Και προσθέτει: «Ο ρόλος του στη μπάντα ήταν αυτός του συνδετικού κρίκου, το να κρατάει τους περιστρεφόμενους δορυφόρους των υπόλοιπων της μπάντας ακριβείς».

NEW YORK DOLLS - Jet Boy  (1973 UK TV OGWT Performance) ~ HIGH QUALITY HQ ~

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ