Μουσικη

O Επιθεωρητής Doctor Music και η μελαγχολία του Santa Claus

Μια επίκαιρη αστυνομική παραμυθία

Θανάσης Δρίτσας
Θανάσης Δρίτσας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dritsas-thanasis-epitheoritis-dr-music.jpg

Ο ιδιόρρυθμος γιατρός ντετέκτιβ πέραν της κλινικής του εμπειρίας διαθέτει και ιδιαίτερη εκπαίδευση στις σύγχρονες τεχνικές της μοριακής βιολογίας-γενετικής.

Ο γνωστός Επιθεωρητής Doctor Music επανήλθε πρόσφατα δριμύτερος προκειμένου να εξιχνιάσει μια σειρά ανεξήγητων θανάτων που οφείλονται (πιθανά) σε νέας μορφής καταστροφικό ιό άγνωστης προέλευσης. Ο ήρωας μας καταφέρνει να κωδικοποιεί το DNA με μια τεχνική η οποία μετατρέπει τον γενετικό κώδικα των οργανισμών σε μουσικές κλίμακες μέσα από αντιστοίχιση σειράς νουκλεοτιδίων σε σειρά-ακολουθία από νότες. Έτσι κάθε γονίδιο αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένη μουσική ακολουθία (κλίμακα). Ο Doctor Music έχει επίσης αποθηκεύσει ψηφιακά το μουσικό αποτύπωμα του γενετικού υλικού πολλών επικίνδυνων ιών. Για κάθε γονίδιο υπάρχει ένα αρμονικό μουσικό άκουσμα, αν διαπιστωθεί μάλιστα (απρόσμενα) κάποια φάλτσα νότα τότε σημαίνει ότι έχει αλλάξει η μουσική κλίμακα λόγω μετάλλαξης του γονιδίου.

Το πρόσφατο μάλιστα ερευνητικό έργο του Doctor Music περιλαμβάνει μια προσπάθεια αντίστροφης κωδικοποίησης, δηλαδή μεταγραφής μουσικών κομματιών με εγνωσμένη κλινικά μουσικοθεραπευτική αξία σε αλληλουχία γονιδιακών συνδυασμών ώστε, αν με κάποιο τρόπο ενσωματωθούν στο γονιδίωμα ασθενών, να παράγουν πρωτεΐνες με ισχυρές αντιγονικές ιδιότητες (ένα είδος πρωτοποριακών εμβολίων τα οποία συνδέουν μουσικές δομές με θεραπευτικές γενετικές παρεμβάσεις). Ο ιδιόρρυθμος γιατρός ντετέκτιβ φαίνεται ότι πέραν της μεγάλης κλινικής του εμπειρίας διαθέτει το πιθανότερο και ιδιαίτερη εκπαίδευση στις σύγχρονες τεχνικές της μοριακής βιολογίας-γενετικής. Επιπλέον η ολοκληρωμένη μουσική του παιδεία του έχει εξασφαλίσει μεγάλη δυνατότητα κατανόησης των μουσικών δομών και της αρμονίας. Λαμβάνοντας υπόψιν το ερευνητικό έργο της Alexandra Pajak η οποία απέδωσε μουσικά το γονιδίωμα του ιού HIV (Sounds of HIV: Music transcribed from DNA) ο Doctor Music εργάζεται  επί της ουσίας πάνω στην αντιστροφή ακριβώς ιδέα: με βάση τη μουσική δομή να δημιουργήσει μια γενετική δομή. Προσπαθεί μάλιστα να παράγει γονιδιακό υλικό βασισμένο στην αρχιτεκτονική της σονάτας K. 448 για δύο πιάνα του W. A. Mozart και της 2ης Φούγκας σε ντο ελάσσονα από τα 48 Πρελούδια και Φούγκες του JS Bach.

Φέτος μάλιστα ο ήρωας μας ντετέκτιβ δέχτηκε μια ιδιαίτερη πρόσκληση από τον ίδιο τον Santa Claus προκειμένου να τον βοηθήσει στην επίλυση ενός κρίσιμου ζητήματος που αφορά το φετινό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ταξίδι του αλλά και ζητήματα που αφορούν την υγεία του δημοφιλούς Άγιο-Βασίλη. O Santa βρίσκεται φέτος, για πρώτη φορά, σε απελπισία διότι το ταξίδι και η προσφορά των δώρων στα παιδιά του κόσμου απειλείται από την Πανδημία Covid-19. Ο Santa Claus έχει εκδηλώσει βαριά μελαγχολία γιατί τα περιοριστικά μέτρα τον εμποδίζουν να χαρίσει δώρα στα παιδιά με τη φυσική του παρουσία. Επίσης οι επίσημες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απαγορεύουν στον Santa την κλασική του κάθοδο από τις καμινάδες των σπιτιών ακόμη και αν τα παιδιά παραμείνουν κλεισμένα στα δωμάτια τους. Άλλωστε και τα ίδια τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ζήσουν την χαρά της ανταλλαγής των παιχνιδιών με τα άλλα παιδιά λόγω του κινδύνου αλληλο-μετάδοσης κορωνοϊού.
Ο αγαπημένος μας Santa Claus βιώνει μια έντονα καταθλιπτική περίοδο λόγω της αδυναμίας του να δώσει λύση σε ένα πρωτοφανές για εκείνον και την ιστορία του πρόβλημα. Φέτος ούτε εκείνος θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη προσφορά του αλλά ούτε τα παιδιά θα βιώσουν τα φετινά Χριστούγεννα εκείνη την ανείπωτη αίσθηση του ανοίγματος των δώρων του Santa.

Ο Santa Claus ζήτησε να παρέμβει ο διάσημος ντετέκτιβ Doctor Music μήπως και εκείνος καταφέρει να βρει τελικά κάποια λύση στο μεγάλο του πρόβλημα. Μίλησε ανοιχτά στον δαιμόνιο ντετέκτιβ αφενός για την απόγνωση του αφετέρου για την αλόγιστη  κατανάλωση αντικαθλιπτικών δισκίων που κάνει αυτή την περίοδο λόγω των αδιεξόδων του. Η πανδημία του κορωνοϊού τελικά απειλεί την ίδια την ιδιότητα του Αγίου Βασίλη όπως και πολλές άλλες πλέον ιδιότητες και επαγγέλματα. Μάλιστα ο Santa δήλωσε την αμηχανία του στον Doctor Music. Του αποκάλυψε ότι σε όσους αναφέρει πλέον ότι είναι ο Santa Claus του συνιστούν ψυχιατρική βοήθεια και τον αποκαλούν ειρωνικά.... ψεκασμένο!!!

agios-vasilis-psekasmenos.jpg


Ο δημοφιλής ντετέκτιβ του ζήτησε λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να εντρυφήσει στο δύσκολο πρόβλημα του. Ο Santa συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο να κατασκευάσει ο Doctor Music (σχετικά σύντομα και πριν από τα φετινά Χριστούγεννα) κάποιο εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού χρησιμοποιώντας ίσως τις μουσικές-γονιδιακές του παρεμβάσεις. Έσπαγαν και οι δύο το κεφάλι τους να βρουν μια μέθοδο ώστε να δώσουν, με έναν διαφορετικό τρόπο, χαρά στα παιδιά φέτος τα Χριστούγεννα. Ας μην χάνουμε την ελπίδα μας όμως. Υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη μέχρι τα φετινά πρωτόγνωρα Χριστούγεννα. Είτε με μουσική, είτε με μοριακή βιολογία, είτε με τον συνδυασμό των δύο κάτι καλό για τα παιδιά του κόσμου θα σκαρώσουν ο Santa Claus με τη βοήθεια του δαιμόνιου μας ντετέκτιβ.

Βιβλιογραφικές Αναφορές
(1) Μουσική και DNA.
(2) Alexandra Pajak. Sounds of HIV
(3) Bach Prelude and Fugue no 2, Book 1 from 48 preludes and fugues.
(4) W. A Mozart Sonata K. 448 in D major for two pianos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ