Μουσικη

Van Morrison κι Eric Clapton έγραψαν τραγούδι κατά του lockdown

Το «Stand and Deliver» κυκλοφορεί στις 4 Δεκεμβρίου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Van Morrison κι Eric Clapton
© Listen To The Lion/Lobeline Communcations via Getty Images/Ideal Image

Το τραγούδι «Stand and Deliver» ενάντια στο lockdown κυκλοφορούν ο Van Morrison και ο Eric Clapton στις 4 Δεκεμβρίου προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι μουσικοί θρύλοι Van Morrison κι Eric Clapton ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός νέου σινγκλ με τον τίτλο «Stand and Deliver» ως προσπάθεια ενίσχυσης της καμπάνιας του πρώτου «Save Live Music» που έχει ως στόχο να βοηθήσει μουσικούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων του lockdown. To μπλουζ τραγούδι που έχει γράψει ο Van Morisson κι ερμηνεύει ο Eric Clapton αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου κι έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του Loop «Eric Clapton and Van Morrison release an anti-lockdown song that nobody asked for».

«Υπάρχουν πολλοί από εμάς που υποστηρίζουμε τον Van και τις προσπάθειές του να σώσει τις συναυλίες. Είναι μια έμπνευση», δήλωσε ο Eric Clapton. «Πρέπει να σηκωθούμε και να μετρηθούμε γιατί πρέπει να βρούμε μια διέξοδο από αυτό το χάος» συμπλήρωσε υποστηρίζοντας πως «η ζωντανή μουσική μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ».

«Η ηχογράφηση του Eric είναι φανταστική και θα ακούγεται σαφώς με τους πολλούς που μοιράζονται τις απογοητεύσεις μας», δήλωσε ο Van Morrison. «Είναι θλιβερό να βλέπουμε τόσους πολλούς ταλαντούχους μουσικούς να στερούνται ουσιαστικής υποστήριξης από την κυβέρνηση, αλλά θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για να ασκήσουμε πιέσεις για την επιστροφή της ζωντανής μουσικής και για να σώσουμε τη βιομηχανία μας» πρόσθεσε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιστροφή στο σύστημα τριών επιπέδων μετά την άρση του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου. Ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Λονδίνου και του Λίβερπουλ, εμπίπτουν στους μικρότερους περιορισμούς της Βαθμίδας 2. Ο ιός μέχρι τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 57. 500 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Van Morrison κι Eric Clapton
Van Morrison κι Eric Clapton επί σκηνής στο Music For The Marsden 2020, The O2 Arena, 3 Μαρτίου 2020 © Gareth Cattermole/Gareth Cattermole/Getty Images/Ideal Image

Eric Clapton και Van Morisson έπαιξαν μαζί στο O2 Arena του Λονδίνου τον Μάρτιο, για να συγκεντρώσουν χρήματα για το The Royal Marsden Cancer Charity, λίγες εβδομάδες πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη τρία τραγούδια εναντίον του lockdown με αμφιλεγόμενους στίχους, τα «As I Walked Out», «No More Lockdown» και «Born To Be Free», κάνοντας λόγο για περί «ψευδο-επιστήμη» κι εκφράζοντας την αντίθεσή του στο social distancing, o Van Morrison έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως «πρέπει να παίξουμε σε συναυλίες πλήρους χωρητικότητας για να πάμε μπροστά».

No More Lockdown

Θα είναι άραγε το «Stand and Deliver» ένα τραγούδι για την ανάγκη υποστήριξης των καλλιτεχνών από τη βρετανική κυβέρνηση ή θα το πάει «παραπέρα» καταλήγοντας να γίνει «ύμνος» των αρνητών της πανδημίας; Άγνωστο για την ώρα, αφού ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι συνωμοσιολογικές θεωρίες των Ian Brown και Noel Gallagher

Στους καλλιτέχνες που απογοήτευσαν με τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεχωρίζει ο Ian Brown, που έχοντας φάει «πετριά» υιοθέτησε θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό ισχυριζόμενος πως η πανδημία «προγραμματίστηκε και σχεδιάστηκε για να μας κάνει ψηφιακούς σκλάβους». Η φωνή των Stone Roses σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter χαρακτήρισε την πανδημία «plandemic», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο των λέξεων plan και pandemic, ενώ τσίταρε και Τζορτζ Όργουελ, γράφοντας: «ΟΛΕΣ οι τυραννίες κυριαρχούν μέσω απάτης και βίας, αλλά μόλις αποκαλυφθεί η Απάτη, πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στη Βία. Τζορτζ Όργουελ». Παράλληλα έχει αντιταχθεί στον εμβολιασμό για την προστασία από τον κορωνοϊό γράφοντας «Όχι lockdown, όχι τεστ, όχι ιχνηλάτηση, όχι μάσκες, όχι εμβόλιο» και… μπλέκοντας και τον Μπιλ Γκέιτς. Τελικά, στις 16 Οκτωβρίου διέγραψε όλες τις αναρτήσεις του. 

Αποδέκτης πολλών αρνητικών σχολίων έγινε και ο Noel Gallagher, το διάσημο ιδρυτικό μέλος των Oasis, που τάχθηκε ενάντια στη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Δεν είναι νόμος. Υπερβολικά πολλές ελευθερίες μας στερούνται αυτή τη στιγμή. Επιλέγω να μην φορέσω (μάσκα). Αν κολλήσω τον ιό, είναι δικό μου μου θέμα, δεν αφορά κανέναν άλλο. Είναι άχρηστες» είχε δηλώσει μιλώντας σε podcast του Matt Morgan, εξοργίζοντας τους ακροατές με τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις του.

liam_gallagher-ian-brown-twitter.jpg

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο αδερφός του, Liam Gallagher, ο οποίος απαντώντας στο μουσικό του είδωλο, τον Ian Brown, έγραψε σιβυλλικά στο Twitter, «Βγάλε τον σκασμό» και φυσικά διαφοροποιήθηκε από τον Noel με τον οποίο οι σχέσεις τους είναι χρόνια στο ναδίρ.

Υπενθυμίζεται πως την ώρα που ο Noel Gallagher προκαλεί τους fans με τις δηλώσεις του για την πανδημία του κορωνοϊού, ο αδερφός του Liam Gallagher μας δίνει ραντεβού «Down By The River Thames» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Ένα live stream event στo οποίo θα τον ακούσουμε να ερμηνεύει τραγούδια από τα προσωπικά του άλμπουμ, καθώς και κάποια από τη δισκογραφία των Oasis τα οποία δεν τον είχαμε δει να τα διαλέγει για πολύ καιρό.

Liam Gallagher - Down By The River Thames

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον για την παγκόσμια υγεία, όλοι ευελπιστούμε να έρθει ξανά το πλήρωμα του χρόνου που θα βιώσουμε μοναδικές συναυλιακές στιγμές όπως στο παρελθόν. Αρκεί όταν θα συμβεί αυτό να μπορούμε να είμαστε εκεί επειδή θα είμαστε ζωντανοί.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ