Μουσικη

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη και η νέα πνοή στο «Βράδυ»

Οι δύο ερμηνεύτριες μιλούν για τη δική τους εκδοχή στο αγαπημένο τραγούδι της Λένας Πλάτωνος - Δείτε το βιντεοκλίπ από τη συνάντησή τους

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Κορίνα Λεγάκη παρουσιάζουν στην ATHENS VOICE τη διασκευή τους στο «Βράδυ» που μελωποίησε η Λένα Πλάτωνος το 1982.

Ένα αγαπημένο τραγούδι του 1982, μια συνομιλία του ποιητικού σύμπαντος του Κ. Γ. Καρυωτάκη με τη μελοποίηση της Λένας Πλάτωνος και μια συνάντηση στο στούντιο. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Κορίνα Λεγάκη, δυο αγαπημένες, εκφραστικές φωνές, δίνουν μια νέα διάσταση στο «Βράδυ» μέσα από την ενορχηστρωτική ματιά του Στέργιου Τσιρλιάγκου, σταθερού συνεργάτη της Λένας Πλάτωνος.

Βράδυ | Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη

Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας κι ανησυχίας, η ακρόασή του μοιάζει ανακουφιστική. Ακούστε το κι εσείς και διαβάστε όσα εξήγησαν στην ATHENS VOICE, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Κορίνα Λεγάκη για τη μουσική τους σύμπραξη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Βράδυ» ξανά, 38 χρόνια μετά. Πώς το αποφασίσατε και τι πιστεύετε πως δώσατε στο τραγούδι αυτό μετά τη συνάντησή σας;

Ελένη Τσαλιγοπούλου: Η Πλάτωνος και η Σαβίνα Γιαννάτου υπήρξαν τεράστια επιρροή για μένα στην αρχή του ταξιδιού μου στο τραγούδι! Και δημιουργήσανε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 σπουδαία άλμπουμ! Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισε είναι και το «Βράδυ», η μελοποίηση αυτού του υπέροχου ποιήματος του Καρυωτάκη! Όταν λοιπόν μου είπε η Κορίνα πόσο αγαπάει αυτό το τραγούδι, σκέφτηκα ότι είναι τέλεια ιδέα να το τραγουδήσουν δύο σοπράνο φωνές!

Κορίνα Λεγάκη: Αφορμή για την ηχογράφηση του τραγουδιού «Βράδυ» σε ποίηση Κ. Γ. Καρυωτάκη και σε μουσική Λένας Πλάτωνος, ήταν η συνάντηση μου στη σκηνή με την Ελένη Τσαλιγοπούλου που ήταν η επίσημη καλεσμένη σε κάποιες παραστάσεις μου. Τραγουδήσαμε μαζί αυτό το τραγούδι, ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ. Αποφασίσαμε λοιπόν να ηχογραφήσουμε αυτό το τραγούδι έτσι όπως μας βγήκε και των δυο στη σκηνή. Ζητήσαμε από τον Στέργιο Τσιρλιάγκο, στενό συνεργάτη της Λένας Πλάτωνος εδώ και πολλά χρόνια να διασκευάσει και να ενορχηστρώσει την δική μας εκδοχή. Φυσικά πρώτη απ’ όλους άκουσε το αποτέλεσμα η Λένα Πλάτωνος.

Έχετε συνεργαστεί στη σκηνή αλλά βρεθήκατε πρώτη φορά μαζί στο στούντιο. Τι θα θυμάστε από την ηχογράφησή του;

Ελένη Τσαλιγοπούλου: Η Κορίνα είναι και πολύ ταλαντούχα και πολύ παθιασμένη σ’ αυτό που κάνει, δηλαδή να τραγουδάει και να ψάχνει τρόπους δημιουργικούς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την τέχνη του τραγουδιού και αυτό μου φαίνεται τουλάχιστον ηρωικό! Στην ηχογράφηση ήμασταν και οι δύο συγκινημένες και αρκετά ψαρωμένες απέναντι στο τραγούδι γιατί... «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει»!

Κορίνα Λεγάκη: Μπαίνοντας στο στούντιο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου με συνεπήρε η συνέπειά της και ο μοναδικός Τρόπος του τραγουδίσματός της. Είδα ζωντανά πώς ο μεγάλος τραγουδιστής ενώ υπηρετεί πιστά τον δημιουργό του τραγουδιού, συγχρόνως βρίσκει νέους θαυμαστούς τρόπους για να πλουτίσει και να ανανεώσει την ερμηνεία του. Μεγάλη δασκάλα η Ελένη. Την ευχαριστώ για όλα.

Οι τραγουδίστριες Ελένη Τσαλιγοπούλου και Κορίνα Λεγάκη

Το «Βράδυ» ακούγεται ξανά σε μια σκληρή διεθνή συγκυρία. Αλήθεια, πώς σας βρήκε το φετινό πρωτόγνωρο καλοκαίρι και πώς υποδέχεστε το φθινόπωρο που έχει ξεκινήσει;

Ελένη Τσαλιγοπούλου: Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι διαλέξαμε αυτά τα λόγια, αυτή την μουσική σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση που περνάμε. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές, η ανάγκη και η ανησυχία για κάτι καλύτερο, για κάτι πιο αληθινό που αφορά την τέχνη, μας κερδίζει πάντα. Μακάρι να μην ζήσουμε άλλο τέτοιο καλοκαίρι! Καλές οι διακοπές αλλά προτιμώ να έχω σχέδια και όνειρα... και αυτή την εποχή δυσκολεύομαι να τα πραγματοποιήσω.

Κορίνα Λεγάκη: Συμβαίνει κάτι μαγικό με το τραγούδι αυτό. Ενώ σε πρώτο επίπεδο ακούγεται τρυφερά σκοτεινό, στη συνέχεια ανακαλύπτουμε πως είναι στην ουσία του αισιόδοξο και υπερασπιστικό της ζωής. Στις εποχές που ζούμε μου ταιριάζει πολύ περισσότερο μια τέτοιου είδους αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από τη ματιά και την τέχνη ενός μεγάλου ποιητή, παρά μια οποιαδήποτε επιφανειακή προσπάθεια συγκάλυψης των δυσκολιών και της κρίσιμης και απαιτητικής συγκυρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ