- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πέθανε ο Pete Way, μπασίστας και συνιδρυτής των UFO
Ο μουσικός που αντιπροσώπευε την αντικομφορμιστική πλευρά του rock άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών


Pete Way 1951-2020: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο μπασίστας και συνιδρυτής των UFO - Η πορεία του επιδραστικού μουσικού
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών εξαιτίας επιπλοκών μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε πριν από δύο μήνες. ο θρυλικός (σ.σ. ας μη φοβόμαστε τις λέξεις) μπασίστας των UFO, Pete Way. Θα μάς λείψει το παίξιμό του, το spandex εφαρμοστό παντελόνι του με τις ρίγες που ήταν ο πρώτος που το καθιέρωσε, η κίνησή του, η συμμετοχή του στους μεγάλους UFO, η αλητεία του. Άμεσα συνδυασμένος με τα εφηβικά-νεανικά μας χρόνια, ο Pete Way αντιπροσώπευε την αντικομφορμιστική πλευρά του rock κι ας μην τον είχαμε δει τότε live. Ήταν συνιδρυτικό μέλος τους και συμμετείχε σε 16 στούντιo άλμπουμ με πιο πρόσφατο το «Monkey Puzzle» (2006).
Το 1982 διαφώνησε με την εμπορική στροφή τους και μαζί με τον πρώην κιθαρίστα των Motorhead σχημάτισε τους Fastway από τους οποίους έφυγε πριν ηχογραφήσουν τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους (σ.σ. το όνομά του αναφέρεται στα credits του δίσκου). Η προσωπική του καριέρα συνεχίστηκε με την προσχώρησή του στο συγκρότημα του Ozzy Osbourne όπου πήρε μέρος στην Diary of a Madman tour χωρίς να παίξει σε δίσκο. Από το συγκρότημα του Ozzy τον έδιωξε η Sharon Osbourne γιατί ήταν τόσο εθισμένος στο αλκοόλ και στις ουσίες, που … φοβήθηκε μήπως… παρασύρει τον άνδρα της! Έτσι, με τραγουδιστή τον Fin Muir, οργανίστα τον Paul Raymond, ντράμερ τον Frank Noon (αρχικό ντράμερ των Def Leppard) και κιθαρίστα τον Ronnie Kayfield, σχημάτισε τους Waysted, με πρώτο άλμπουμ το «Vices» (1982) αλλά καλύτερό τους το «Save Your Prayers». Το 1992 μαζί με τον Phil Mogg επανασχημάτισαν τους UFO αλλά το 2009 υποχρεώθηκε να αποχωρήσει λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας αλλά κι άρνηση των αμερικανικών αρχών αν του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες με σημαντικότερες αυτή με τον Michael Schenker στο άλμπουμ «The Plot» (2003) αλλά και σε μεταγενέστερα του Schenker. Μια άλλη συμμετοχή του ήταν στους Damage Control μαζί με τους Chris Slade, Robin George και Spike (Quireboys) κυκλοφορόντας δύο άλμπουμ, ενώ πρόσφατα είχε τελειώσει το προσωπικό του άλμπουμ «Walking On The Edge» με παραγωγό τον Mike Clink (Guns’n’Roses).
Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας με ένα μπάσο Fender Precision για να πάει στο Gibson Thunderbird όταν οι UFO έκαναν τον ήχο τους πιο σκληρό ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσε ένα Epiphone. Ο μπασίστας των Iron Maiden, Steve Harris, τον έχει χαρακτηρίσει σαν έναν από τους επηρεασμούς του.
To 2017 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «A Fast Ride Out of Here: Confessions of Rock's Most Dangerous Man». Το 2018 σχημάτισε τους Pete Way Band. Τα τελευταία χρόνια, η υγεία του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη αφού από το 2013 είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη, για τον οποίο χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση ενώ το 2016 υπέστη καρδιακή προσβολή. Είχε κάνει τρεις γάμους, ο πρώτος με Ελληνίδα.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο rockmachine.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία πίσω από το soundtrack του επιτυχημένου σίριαλ
Το σκοτεινό μουσικό ιδίωμα που περνά κάτω από τα ραντάρ κι αναπτύσσεται
Η ιστορία τους πέρα από τα λαμπερά ρούχα και τις επιτυχίες
«Η σκηνή σε όλα τα είδη ανθίζει εδώ και αρκετά χρόνια»
Το πιο ροκ εν ρολ βιβλίο που μπορείς να διαβάσεις αυτές τις μέρες
Φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στους βιομηχανικούς χώρους του νέου κτιρίου Onassis Ready στο Ρέντη
Η συναυλία γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά τη live εμφάνιση στο Καλλιμάρμαρο που άφησε εποχή
Το φεστιβάλ που ενώνει κρητική και ηλεκτρονική μουσική στους πρόποδες του Ψηλορείτη
Από το Tik Tok στα Grammys η Swamp Princess είναι το νέο rap icon που χρειάζεται η γενιά του virality
Μελωδική υποδοχή της άνοιξης στην Αίθουσα του Παρθενώνα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου
Μεγάλη επιστροφή στη δισκογραφία - Σε συνεργασία με τον Alchemist
Mίλησε ανοιχτά ενάντια στα στερεότυπα 17 χρόνια μετά το ντεμπούτο της
Οι ηγέτες του post rock ήχου γιορτάζουν 30 χρόνια πορείας
Το next big thing της ελληνικής δισκογραφίας μιλάει για όλα
Η νέα μεγάλη ποπ ηρωίδα της Αμερικής ακολουθεί το νέο-country ρεύμα με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Θα γράψει σημαντικά τραγούδια. Το μινόρε της αυγής. Θα παραμείνει ανήσυχος, δημιουργικός, ρεμπέτης. Θα φύγει για την Αμερική με τη Μαρίκα Νίνου
Ο ποπ σταρ αιφνιδίασε τους fans με αυθόρμητη παράσταση στη γαλλική συνοικία
Μια επταήμερη γιορτή μουσικής και χορού, με κορυφαίους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.