Μουσικη

Wim Mertens: 40ή επέτειος στην Τεχνόπολη

Η «αναπόφευκτη» επιστροφή του αρχιτέκτονα του μινιμαλισμού

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wim Mertens

Ο Wim Mertens γιορτάζει τα 40 χρόνια της μουσικής του καριέρας με μία μοναδική συναυλία στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 19 Σεπτεμβρίου 2020

Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη γοητεία της μουσικής ιδιοφυΐας του Wim Mertens, καθώς ο δεσμός που ενώνει τον Βέλγο μουσικό με το ελληνικό κοινό μοιάζει ακατάλυτος. Η επιστροφή του στη χώρα μας είναι «αναπόφευκτη», όπως δηλώνει και ο ιδιαίτερος τίτλος του φετινού tour του, «Inescapable tour», που είναι σημείο αναφοράς για τα 40 χρόνια της μουσικής του καριέρας (1980-2020). Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 θα εμφανιστεί λοιπόν, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Ο Βέλγος συνθέτης εκτός από το νέο του άλμπουμ, «The Gaze of the West», που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020, θα παρουσιάσει συνθέτηστους θαυμαστές του ένα μοναδικό πρόγραμμα που καλύπτει όλη την καλλιτεχνική του πορεία από το 1980 μέχρι σήμερα.

Ο Wim Mertens ξεκίνησε να δημιουργεί μουσική το 1980, αφού είχε εργαστεί ως μουσικολόγος και ραδιοφωνικός παραγωγός στο παρελθόν. Πλέον θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συνθέτες, συγγραφείς και ερμηνευτές του Βελγίου. Η πρώτη του κυκλοφορία, «For Amusement Only», είναι μια ηχογράφηση ηλεκτρονικής μουσικής για την οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο ήχος των μηχανών φλίπερ. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια, ο μουσικός κατάλογος του Mertens περιέχει περισσότερες από 70 κυκλοφορίες. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, έχει αναπτύξει την προσωπική του μουσική «γλώσσα», χρησιμοποιούνται ένα κανονιστικό λεξιλόγιο, συνθέτει διάφορα οργανικά σύνολα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί φωνητικές συνθέσεις και κομμάτια για συμφωνικές ορχήστρες.

Wim Mertens

Όπως δήλωσε ο ίδιος το περασμένο φθινόπωρο στα Νέα, «Στη μουσική υπάρχει πάντα η διαφορά αυτού που βλέπεις και αυτού που ακούς ... εγώ λέω ότι βλέπεις αυτό που ακούς. Ο ακροατής πρέπει να καταλάβει μέσω της ακοής. Να απομακρυνθεί από συμβατικούς κώδικες, όπως η γλώσσα, και να κατανοήσει με καθαρότητα τη δημιουργία του συνθέτη... Μεταφράζω τη σιωπή σαν μία φάση μέσα στη μουσική. Ενσωματώνω στοιχεία της σιωπής και της ατονικότητας στη μουσική μου, μακριά από τους κανόνες της παράδοσης» .

Ο Mertens ομολογεί ότι δίνει παραστάσεις που ταλαντεύονται «μεταξύ ενέργειας και πράξης», καθώς το κοινό καθορίζει τελικά την ενέργεια του έργου που θα δημιουργηθεί. Η εμπιστοσύνη μεταξύ του κοινού και του συνθέτη είναι απαραίτητη. Ο δημιουργός γνωρίζει ποιο είναι το καθήκον του και όταν ξεκινήσει η παράσταση, μετατρέπεται σε μια «απόδοση στο καθήκον». Αναπόφευκτα, όπως και η παρουσία σου εκεί.


Πληροφορίες εισιτηρίων
Διάζωμα Β, Γ1, Γ2 &Δ: €22 // Τραπέζια: €27,5 // Διάζωμα Α: €33 

Σημεία Προπώλησης: Η πώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από το viva.gr και το δίκτυο μεταπωλητών του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ