Μουσικη

Όταν η Μαρινέλλα έφευγε για τη Eurovision του 1974 (video)

Η Ελλάδα έμπαινε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρινέλλα πριν τη Eurovision
Η Μαρινέλλα μιλάει στο ΕΙΡΤ λίγο πριν την αναχώρησή της για τη 19η Eurovision © Αρχείο της ΕΡΤ

Μαρινέλλα, Γιώργος Κατσαρός και Πυθαγόρας λίγο πριν την αναχώρησή τους για την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision από το αρχείο της ΕΡΤ

Έχουν περάσει 46 χρόνια από τον 19ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου του 1974. Η χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη διοργάνωση. Ο διαγωνισμός δεν φιλοξενήθηκε από τη νικητήρια χώρα της προηγούμενης χρονιάς, μιας και αυτή ήταν το Λουξεμβούργο, που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά. Έτσι, η Eurovision φιλοξενήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στον χώρο του Bringhton Dome. Παράλληλα, την πρεμιέρα του έκανε το πρώτο πρόγραμμα προεπισκόπησης του διαγωνισμού της Eurovision, το οποίο είναι μέχρι σήμερα γνωστό ως η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή, όπου έκαναν την εμφάνισή τους οι Abba, οι οποίοι φυσικά κέρδισαν τον διαγωνισμό με το τραγούδι «Waterloo».  

Η 19η Eurovision ήταν ακόμα πιο σημαντική για την Ελλάδα. Το 1974, η χώρα έλαβε μέρος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό. Εκείνη τη χρονιά 17 συμμετοχές διαγωνίζονταν για την πρωτιά στο Μπράιτον, ανάμεσά τους η Μαρινέλλα. Η τραγουδίστρια βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision, για να ερμηνεύσει το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», σε σύνθεση Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα, με τον πρώτο να αναλαμβάνει και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Το κομμάτι, που παρουσιάστηκε πέμπτο στους 600 εκατομμύρια θεατές της Eurovision, συγκέντρωσε συνολικά 7 βαθμούς και κατέλαβε την 11η θέση του διαγωνισμού.   

Η ΕΡΤ γιόρτασε τα 46 αυτά χρόνια από την πρώτη μας συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision, θυμίζοντας ένα στιγμιότυπο που πιθανώς πολλοί να είχαν ξεχάσει, ή άλλοι -νεότεροι- να μην είχαν ζήσει. Από το αρχείο της, ψηφιοποίησε και μάς παρουσιάζει το ρεπορτάζ του ΕΙΡΤ (προδρόμου της), λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Eurovision. Το επιτελείο του ΕΙΡΤ βρέθηκε στην αίθουσα επισήμων του Δυτικού Αερολιμένα του Ελληνικού, για να συναντήσει τη Μαρινέλλα και τους δύο δημιουργούς του τραγουδιού της Eurovision, αλλά και μία δεκαμελή αντιπροσωπία του ίδιου του ΕΙΡΤ, με επικεφαλής τον διευθυντή τηλεόρασης, Γιώργο Ανεστόπουλο.  

Δείτε την ελληνική αποστολή λίγο πριν αναχωρήσει για τη 19η Eurovision τον Απρίλιο του 1974 

Το πρώτο μας ραντεβού στη Eurovision - 6 Απριλίου 1974 - ERT

Δείτε την εμφάνιση της Μαρινέλλας στον διαγωνισμό της Eurovision στις 6 Απριλίου του 1974 

Eurovision 1974 (Greece) Marinella - Krasi Thalassa kai t agori mou

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ