Μουσικη

Τις μικρές ώρες, ακούμε Nyx Nótt: «Aux Pieds de la Nuit»

Ένα καταπληκτικό άλμπουμ κυκλοφόρησε μόλις και μελοποιεί τις νύχτες μας

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
0018026662_10.jpg
Nyx Nótt – «Aux Pieds de la Nuit», Melodic Records 2020

Nyx Nótt – «Aux Pieds de la Nuit»: Μουσική για νυχτοπούλια στη νέα δισκογραφική δουλειά του Aidan Moffat των Arab Strap

Τον φετινό Φεβρουάριο, οι αγρύπνιες έχουν σάουντρακ. Ο Aidan Moffat επιστρέφει ως Nyx Nótt, με φρέσκο υλικό για τα πικάπ μας και είναι τόσο ευχάριστο να ακούς τις ιδέες και τις συνθέσεις του πρώην Arab Strap, καθώς κατρακυλά σε αυτές τις έναστρες ηλεκτρονικές αναζητήσεις που τον κάνουν να ηχεί σαν κλασικός. Το «Aux Pieds de la Nuit» είναι από τα άλμπουμ που θα αγαπήσεις από το πρώτο άκουσμα. Τζαζίστικα beats, αργόσυρτα μελοδραματικά synth, πανέμορφα ζεστά sample, ένα πολύχρωμο μπαλέτο ήχων, εμπνευσμένο από την άγρια εσωτερική ζωή της νύχτας και την περιπλάνηση στα ημιτόνια που ξεγελούν τις αϋπνίες. Μαγευτικό. Πάρε μια γεύση από το «Aux Pieds de la Nuit» παρακάτω και μην ξεχνάς να ακούς καθημερινά την καλύτερη electronica στον Athens Voice 102.5.

 

Ο Aidan Moffat είναι μια πολύ σημαντική παρουσία στο πεδίο του ανεξάρτητου ήχου. Ξεπήδησε μέσα από τη σκηνή της Γλασκόβης και είναι ένας από τους πρωτοπόρους του ιδιότυπου σκοτσέζικου sadcore που περιέγραψε με τοπική διάλεκτο και απέριττες ενορχηστρώσεις τη μετέωρη θλίψη της μετα-θατσερικής Βρετανίας. Η δισκογραφία του με τους Arab Strap θα μνημονεύεται παντοτινά στις εγκυκλοπαίδειες του indie, ενώ ως L. Pierre καταθέτει αδιάκοπα από το 2002 ορχηστρική μουσική η οποία επιβεβαιώνει τη βαθιά επικοινωνία της electronica με το ambient και την contemporary classical.

0017992710_10.jpg

«Δούλευα τις νύχτες, όταν όλοι στο σπίτι ήταν πεσμένοι στο κρεβάτι», σημειώνει ο δημιουργός για το νέο του πρότζεκτ. «Δεν κοιμάμαι καλά, επομένως η μουσική που έφτιαχνα είχε μια έντονα νυχτερινή χροιά». Το προσωνύμιο Nyx Nótt, εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική θεότητα Νυξ και τη μυθολογία των γερμανικών φύλων, διατηρεί το πνεύμα των συνθέσεων του L. Pierre με μια πιο υπνωτική, τζαζίστικη κόψη. Όλο το «Aux Pieds de la Nuit» (μετάφραση: «Στα πόδια της νύχτας») είναι φτιαγμένο με sample, keyboards και προηχογραφημένους ήχους. Στο «Long Intervals of Horrible Sanity», υπάρχουν αναφορές στην πρόζα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, το «Shirley Jackson on Drums» αποτίνει φόρο τιμής στη σημαντική συγγραφέα γοτθικού τρόμου, ενώ το «Theme From» στήθηκε σαν υποθετικό σάουντρακ για θριλερίστικη σειρά του Netflix. Είναι το «The Prairie» ωστόσο η σύνθεση που δεσπόζει, μια βουτηγμένη στο βιμπράτο και τις μπαγκέτες με σκουπάκια υποβλητική νυκτωδία που θα έκανε τον Angelo Badalamenti να σκάσει από το κακό του. Τις διαυγείς νύχτες, άφησε το «Aux Pieds de la Nuit» να σε νανουρίσει και ίσως διακρίνεις όλα τα αστέρια της πλάσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ