Μουσικη

Το «Abbey Road» πουλάει ακόμα: Ξανά στα charts, 50 χρόνια μετά

Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των Beatles που συνεχίζει να συγκινεί τους φίλους της μουσικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
abbey-road.jpg
©EPA/EUGENE GARCIA

Ξανά στα charts το άλμπουμ των Beatles «Abbey Road», 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία.

Το «Abbey Road» δεν είναι μόνο ένα από τα πολυαγαπημένα άλμπουμ των Beatles (σ.σ. To Rolling Stone το τοποθετεί στην 14η θέση της λίστας με τα 500 Σπουδαιότερα Άλμπουμ Όλων των Εποχών). Σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς μετά την κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριο του 1969, παρέμεινε επί 11 εβδομάδες στην πρώτη θέση στο Billboard 200.

Τώρα, 50 χρόνια μετά, εξακολουθεί να πουλάει. Την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου, κατέλαβε την τρίτη θέση στο Top 200 Albums chart του Rolling Stone (σ.σ. Λίστα με τις πιο δημοφιλείς κυκλοφορίες δίσκων της εβδομάδας στις ΗΠΑ). Και αυτό, χάρη στη «super deluxe» επανέκδοση από Apple Corps Ltd/Capitol/UMe, στο πλαίσιο εμπορικών κινήσεων για τον εορτασμό των 50 ετών από την πρώτη κυκλοφορία.

abbey-road-billboard.jpg

To «Abbey Road» ήταν το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν μαζί οι Beatles πριν διαλυθούν. Ακόμα και σήμερα, πάντως, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι το «Let It Be» ήταν το κύκνειο άσμα των «Σκαθαριών» από το Λίβερπουλ. To «Abbey Road» θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα δίσκων στην ιστορία της μουσικής. Η φωτογραφία δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα στούντιο Abbey Road. Ο Τζον Λένον ανοίγει το βήμα, ακολουθούμενος από τον Ρίνγκο Σταρ, τον ξυπόλητο Πολ Μακάρτνι και τον Τζορτζ Χάρισον.

Τι περιλαμβάνει η επανέκδοση

Στην επανέκδοση του εμβληματικού άλμπουμ των Beatles περιλαμβάνονται τα αρχικά 17 τραγούδια (σε remix του παραγωγού Giles Martin -γιου του George Martin- και του Sam Okell) καθώς και 23 demos και session recordings.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο ιστορικός των Beatles, Mark Lewisohn έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Τζον Λένον, ο Πολ Μακάρτνι και ο Τζορτζ Χάρισον συζητούσαν το ενδεχόμενο να ηχογραφήσουν άλμπουμ μετά το «Abbey Road».

Καρικατούρες των Beatles
Καρικατούρες των Beatles/ ©EPA/SASHENKA GUTIERREZ

«Είναι αποκάλυψη. Τα βιβλία μάς έλεγαν ότι ήξεραν πως το "Abbey Road" ήταν το τελευταίο τους άλμπουμ... Αλλά όχι, συζητούσαν το επόμενο άλμπουμ. Και νομίζετε ότι ο Τζον ήταν αυτός που ήθελε να τους διαλύσει, αλλά όταν ακούτε τούτο εδώ, τότε αυτό δεν ισχύει. Δεν πιστεύετε ότι όλο αυτό "ξαναγράφει" ό,τι νομίζαμε πως ξέραμε;» είχε αναφέρει εκστασιασμένος στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ