Μουσικη

Βιβλία, ήχοι, προσευχές

Ροδακιό - Gestalten - Περισπωμένη

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 465
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58581-127865.jpg

Μπρους - Πίτερ Έιμς Κάρλιν (Ροδακιό)

Νομίζω πως διαβάζω το «Πόλεμος και ειρήνη» ή το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Δεν είναι απλώς μια βιογραφία, είναι 600+ σελίδες που εξιστορούν μια ζωή μυθιστορηματική, που περιγράφουν –με τέχνη, μαεστρία και συγγραφικές ικανότητες– ένα άτομο που μέχρι και αμφιλεγόμενο θα μπορούσες να το πεις, που φωτίζουν ένα πρόσωπο γεμάτο ανθρώπινα προβλήματα και θέματα, μαζί με τη «μικρή» και «μεγάλη» Αμερική. Ο συγγραφέας, έχοντας πρόσβαση στον ίδιο τον Μπρους, στο αρχείο και το περιβάλλον του, έχει ό,τι χρειάζεται για να πει όλη την ιστορία κι έχει την τέχνη για να την κάνει ενδιαφέρουσα ακόμη και για κάποιον που δεν ξέρει τον κώδικα… Αν όμως ξέρεις πρόσωπα και καταστάσεις, τότε το βιβλίο γίνεται απολαυστικό. Διαβάζοντας κατάλαβα ότι διαθέτει αυτό το «τρίτο στοιχείο» στο οποίο και ο ίδιος αναφέρεται: «Όταν γράφεις καλά δεν ξέρεις ακριβώς αν τα έχεις καταφέρει ή αν θα το κάνεις ξανά. Ψάχνεις για το στοιχείο που δεν μπορείς να εξηγήσεις… Εντάξει, δεν γίνεται να είναι απλά μαθηματικά. Πρέπει να υπάρχει μια μυστηριακή διάσταση. Κι όταν φτάνει αυτό το τρίτο στοιχείο, είναι κάπως σαν ένα κι ένα να κάνουν τρία».

n


For the record - Red Bull Music Academy (Gestalten)

H Red Bull είχε την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσει μια υψηλού επιπέδου μουσική «ακαδημία» και αυτό έκανε. Εδώ και 15 χρόνια στήνει κάθε χρόνο workshops σε όλο τον κόσμο και προσέρχονται σε αυτά σπουδαίοι μουσικοί, djs και παραγωγοί. Με αφορμή αυτή τη 15χρονη ιστορία εξέδωσε αυτό το εικαστικά εντυπωσιακό coffee table βιβλίο, που περιλαμβάνει συζητήσεις μεταξύ σπουδαίων επαγγελματιών της μουσικής για ειδικά θέματα και όχι μόνο. Από τις σελίδες του παρελαύνουν οι: Mulatu Astatke, Nile Rogers, Erykah Badu, Cosey Fanni Tutti, Lee «Scratch» Perry, Sly & Robbie, Ben UFO, Arian Sherwood, Uwe Schmidt και πολλοί ακόμη που συζητάνε για την επίδραση του αφρικάνικου ρυθμού στη σύγχρονη ποπ ή για το πώς «κατασκευάζεται» μια επιτυχία. Αν και είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται στους επαγγελματίες (με την πολύ ευρεία έννοια) της μουσικής, είναι πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα για τον καθένα που αγαπάει τη μουσική. Στο τέλος του βιβλίου γνωστοί μουσικοί δημοσιογράφοι γράφουν βιογραφικά κείμενα για όλους τους μουσικούς που παρελαύνουν από το βιβλίο. Στο ίδιο πλαίσιο, στις 18/2 θα κυκλοφορήσει κι ένα φιλμ με τίτλο «What Difference Does It Make? A Film About Making Music», που θα διατίθεται ελεύθερα και στο οποίο μιλάνε σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Eno ή ο Giorgio Moroder.

n


Το βιβλίο του ελέους - Λέοναρντ Κοέν (Περισπωμένη)

Αυξάνεται και πληθύνεται η ελληνική βιβλιογραφία που έχει σχέση με τον Λέοναρντ Κοέν, καθώς εδώ έχουμε την 4η κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο μεσήλικας πια Κοέν, που δέχεται πιέσεις από την ξαφνική και μεγάλη επιτυχία αλλά και από τις αποτυχημένες προσπάθειες για μια όπερα κι ένα φιλμ μικρού μήκους, στρέφεται στη θρησκεία και τις ρίζες του αναζητώντας μια διέξοδο. Και τη βρίσκει στις προσευχές: «Βρήκα το κουράγιο να καταγράψω τις προσευχές μου. Να καταφύγω στην πηγή του ελέους. Το βιβλίο αυτό είναι ή εμπνευσμένο ή εντελώς ανέμπνευστο. Ή απηχεί την αλήθεια ή όχι. Θέλω να πιστεύω ότι την απηχεί. Προήλθε από την επιθυμία να μιλήσω με αυτό τον τρόπο. Δεν μιλάς έτσι παρά μόνο όταν αισθάνεσαι πραγματικά στριμωγμένος, μόνο όταν νιώθεις πραγματική απόγνωση και πίεση στη ζωή σου…». Το βιβλίο έχει κάτι από τη μορφή της Παλαιάς Διαθήκης με αριθμούς αντί για τίτλους στους ψαλμούς, που είναι συνολικά 50, όσα και τα χρόνια του τότε. Η φροντισμένη μετάφραση εδώ ανήκει στον Διονύση Μαρσέλλο.

n

• Μέσα στη χρονιά περιμένουμε εναγωνίως δύο ακόμη βιβλία που σχετίζονται με τη μουσική. Πρόκειται για τις αναμνήσεις του Πίτερ Χουκ από τους Joy Division, αλλά και το βραβευμένο και εξαιρετικό «Just Kids» της Patti Smith, που εξιστορεί τα πρώτα της χρόνια στη Νέα Υόρκη.

makismilatos@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ