Μουσικη

Ο Γιάννης Πετρίδης μιλάει για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στον 102,5

Ο μεγάλος μουσικός παραγωγός μοιράζεται με τον Μάκη Προβατά και το κοινό του ATHENS VOICE RADIO μεταξύ άλλων και αναμνήσεις του από τον εκλιπόντα τραγουδιστή

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maxairitsas1.jpg
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης μιλάει στον Μάκη Προβατά και τον 102,5 για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Μια μεγάλη, ανείπωτη θλίψη. Ο μικρός τιτανικός του Λαυρέντη βούλιαξε αφήνοντας φίλους, γνωστούς και θαυμαστές να αναπολούν τις όποιες στιγμές απέκτησαν μαζί του.  «Μαζί με τον Κώστα Ζουγρή γνωρίσαμε το Λαυρέντη από παιδί σχεδόν, δεν ξέρω τι μπορώ να πω παραπάνω γι αυτόν πέρα από το ότι ουσιαστικά μεγάλωσα μαζί του» λέει ο μεγάλος μουσικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία του στην εκπομπή του Μάκη Προβατά στον 102,5 σήμερα το πρωί.

«Με μια λέξη μόνο μπορώ να πω με σιγουριά: Ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους δημιουργούς». Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται την πρώτη φορά που συνάντησε τον Λαυρέντη «Τέλος δεκαετίας του ‘70, δούλευα στην Polygram θυμάμαι. Έρχεται λοιπόν ένα άγνωστο συγκρότημα μαζί με τον Λαυρέντη και μου δίνουν τα τραγούδια τους. Τότε δεν ήταν Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν PLJ Band». Πρόκειται για τα αρχικά των συντελεστών της μπάντας. «Το ψευδώνυμο του Λαυρέντη ήταν Larry έτσι τον λέγαμε όλοι» συμπληρώνει ο Μάκης Προβατάς. 

«Εκείνη την εποχή ένα τέτοιο συγκρότημα δεν ήταν και τόσο εύκολο να βρει ευκαιρία να τους κυκλοφορήσει δίσκο. Αυτό ο δίσκος ήταν με αγγλικούς στίχους ήταν πολύ progressive. Το άλμπουμ δεν είχε καθόλου επιτυχία τότε, παρόλα αυτά σήμερα θεωρείται για τους συλλέκτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ως ένα σπάνιο άλμπουμ. Θεωρείται ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκείνης της εποχής».  

Ύστερα ήρθε η εποχή της Virgin. «Τότε βγάλαμε με τους Τερμίτες μια σειρά από πολύ αξιόλογους δίσκους», θυμάται ο Γιάννης Πετρίδης. Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80 οι Τερμίτες είχαν ήδη το κοινό τους, «ο Λαυρέντης είχε ήδη όνομα και έγραφε καταπληκτικά τραγούδια» εξηγεί και μοιράζεται μια ιστορία «εξόδου»: «Μου λέει τότε: “Γιάννη ξέρεις ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα αν πάω στη Minos η οποία θα μπορεί να ηχογραφίσει τα τραγούδια που έχω και με άλλους καλλιτέχνες και να κάνει την καριέρα μου μεγαλύτερη”. Εγώ δεν σκέφτηκα να τον κρατήσω για να έχω κέρδη και έτσι του είπα να πάει και να κάνει την καριέρα που του αξίζει». 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν οι συνομιλίες των δύο φίλων πια, ξεπέρασε τη μουσική και κοντοστάθηκε στον Παναθηναϊκό. «Τις περισσότερες φορές μιλούσαμε για την ομάδα» αναπολεί ο Γιάννης Πετρίδης ο οποίος έκανε και την τελευταία συνέντευξη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο ραδιόφωνο στον Βήμα Fm.

Ακούστε όλη τη συνομιλία εδώ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ