Μουσικη

Καλοκαιρινές κουβέντες με τον Νίκο Πορτοκάλογλου

Ιστορίες, σχέδια και μια καλοκαιρινή κασέτα για την ATHENS VOICE

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 712
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Πορτοκάλογλου

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μοιράζεται στιγμές από τη ζωή του και τα τραγούδια του.

3 πράγματα που θέλεις (και προλαβαίνεις) να κάνεις το φετινό καλοκαίρι

1. Να περάσω όσο χρόνο περισσεύει από την περιοδεία μας στο αγαπημένο μου καταφύγιο, στο σπίτι μου στο Πήλιο με οικογένεια και καλούς φίλους.

2. Να ακούσω καινούργιες μουσικές που να με κάνουν να ζηλέψω και να με βάλουν στην πρίζα να γράψω κανένα καλό τραγούδι.

3. Να πάω σε όσα περισσότερα θερινά σινεμά γίνεται και να διαβάσω τα πιο συναρπαστικά βιβλία – αστυνομικά και μη.

1 ιστορία που ξεχωρίζεις από τις συναυλίες με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε Βιέννη, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες
Αυτό που μου έμεινε από αυτές τις συναυλίες ήταν η τρομερά φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα στα θέατρα που παίξαμε. Και τα πρόσωπα των ανθρώπων που ήρθαν να μας μιλήσουν μετά, στα καμαρίνια. Η συγκίνησή τους, ο ενθουσιασμός για τις μνήμες που τους ξύπνησε η βραδιά, αλλά και το παράπονό τους που έπρεπε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρουν τη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή που έψαχναν και δεν έβρισκαν στην Ελλάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, νέων και μεγαλύτερων, που μας μίλησαν ήταν μετανάστες των τελευταίων χρόνων, της κρίσης δηλαδή. Άλλο είναι να διαβάζεις γενικώς για το brain drain και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου με σάρκα και οστά. Μεγάλη πληγή...

Νίκος Πορτοκάλογλου

3 ιστορίες από 3 δικά σου τραγούδια
1. Το «Να με προσέχεις» είναι ένα τραγούδι που έγραψα σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μου. Οι Φατμέ είχαν διαλυθεί και μετά από δέκα χρόνια συνεργασίας με τους εφηβικούς μου φίλους και συμμαθητές βρέθηκα μόνος κι έρημος. Χωρίς να ξέρω ποιος είμαι και πού πάω. Οι δύο πρώτοι προσωπικοί μου δίσκοι, παρ’ όλο που περιείχαν τραγούδια που αργότερα αγαπήθηκαν, ήταν παταγώδεις εμπορικές αποτυχίες. Βρισκόμουν σε έναν τόπο σκοτεινό και αδιέξοδο. Τα στηρίγματά μου ήταν οι στενοί μου φίλοι, η κόρη μου που ήταν πολύ μικρούλα και κυρίως η γυναίκα μου που σε όλη αυτή τη φάση ήταν βράχος δίπλα μου. Αυτό το τραγούδι ήταν το ευχαριστώ μου και η ευχή μου να αντέξει μέχρι να σηκωθώ ξανά.
Νίκος Πορτοκάλογλου - Να με προσέχεις - Live

2. Το «Πάντα μετρημένος» είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψα για τον δεύτερο δίσκο των Φατμέ και μια απόπειρα να χωρέσω μέσα σε ένα κομμάτι την αγάπη μου για το ροκ και τα λαϊκά τραγούδια. Επίσης μια απόπειρα να μιλήσω με λόγο σαρκαστικό για τη γενιά μου και τις αντιφάσεις της. Προσπάθησα να συμφιλιωθώ και με τις δικές μου αντιφάσεις και να τις δω όχι σαν μειονέκτημα αλλά σαν προτέρημα και πλούτο τελικά. «Δεν είμαι βέρος Έλληνας, δεν είμαι Ευρωπαίος, δεν είμαι πανκ ούτε ροκάς μα ούτε και Ζαγοραίος». Οι σκληροπυρηνικοί ροκάδες της εποχής όμως δεν σήκωναν τέτοια «φλώρικα» και συναινετικά κόλπα. Στην πρώτη συναυλία που το παίξαμε μας πέταξαν αυγά! Εφταιγε, βλέπεις, και που ήταν ζεϊμπέκικο αλλά κυρίως έφταιγε ο στίχος. Εκείνα τα χρόνια ζήσαμε πολλές παρόμοιες μεγάλες στιγμές!

3. Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην κρίση δηλαδή, παρατήρησα κάτι για πρώτη φορά. Δεν έχω καταλάβει ακόμη αν είναι σύμπτωμα της εποχής ή συνέβαινε πάντα και δεν το είχα παρατηρήσει. Βρισκόμουν σε ένα φιλικό σπίτι με μια πολύ μεγάλη παρέα όπου κυριαρχούσε μια πυρετώδης οχλοβοή από πολλές παράλληλες συζητήσεις. Συμμετείχα κι εγώ σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα μια εξάντληση και άρχισα να αποτραβιέμαι σε μια γωνία. Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα εκείνο το βράδυ πως όλοι σχεδόν μιλούσαν και κανείς δεν άκουγε. Ο καθένας έλεγε την άποψή του, έτοιμη και παγιωμένη από πριν και δεν ένιωθε την ανάγκη να ρωτήσει τίποτε τον άλλον. Μου φάνηκε τρομακτικό. Είναι τελικά εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσεις ανθρώπους που ρωτάνε. Από εκείνη βραδιά και όχι από κάποια ερωτική απογοήτευση πρόεκυψε αυτό που λέει «Ίσως να σου ’λεγα πολλά αν μια φορά ρωτούσες».

Νίκος Πορτοκάλογλου - Αν μια φορά ρωτούσες - Official Audio Release

1 φράση που συνοψίζει το φετινό σου καλοκαίρι
«Εκεί στον Νότο, τα καράβια μου καίω!»

INFO
O Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συνεχίζουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία με τελευταίο σταθμό το Ηρώδειο στις 10 Σεπτεμβρίου. Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στα σωματεία-μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Είσοδος από €15 (φοιτ.) ως €70. Προπώληση: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, 2107234567, Public


H καλοκαιρινή κασέτα του Νίκου Πορτοκάλογλου

 1. George Gershwin - Summertime
  George Gershwin - Summertime
 2. The Beatles - Here Comes the Sun
  Here Comes The Sun (Remastered 2009)
 3. Διονύσης Σαββόπουλος - Καλοκαίρι
  Καλοκαίρι - Διονύσης Σαββόπουλος
 4. Βασίλης Τσιτσάνης - Τα καβουράκια
  Τα καβουράκια [The monkey-wrenches] vasilis-tsitsanis.gr
 5. Βαγγέλης Γερμανός - Κρουαζιέρα
  Βαγγέλης Γερμανός - Κρουαζιέρα - Official Audio Release
 6. Mungo Jerry - Ιn the Summertime
  Mungo Jerry - In The Summertime ORIGINAL 1970
 7. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας- Εκεί στο Νότο
  Νότος | Λαυρέντης Μαχαιρίτσας | Μπάμπης Στόκας (Official Lyric Video)
 8. Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα καράβιa μου καίω
  Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα Καράβια Μου Καίω - Official Video Clip

ΠΡΟΣΦΑΤΑ