Μουσικη

Ο Μan From Managra σχολιάζει track by track το νέο του άλμπουμ «King Time»

Ο συνθέτης και παραγωγός Coti K. επέστρεψε ως The Man From Managra με το τρίτο album του «King Time»

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Man From Managra
© Freddie Faulkenberry

Ο παραγωγός και συνθέτης Coti K. μιλά για τις συνεργασίες και για το πώς γράφτηκαν όλα τα τραγούδια του άλμπουμ του «Κing Time» που υπογράφει ως Μan From Managra

Ο συνθέτης και παραγωγός Coti K. επέστρεψε ωςThe Man From Managra με το τρίτο album του «King Time» δημιουργώντας μία από τις απρόσμενες εγχώριες κυκλοφορίες της χρονιάς με αφοπλιστική μελωδικότητα και κλασική δομή. Γνωρίζοντας το εύρος της δυναμικής και της πειραματικής διάθεσης του Coti K. δεν μπορείς παρά να απολαύσεις την παρούσα αποτύπωση του King Time με το πρώτο του μάλιστα ντουέτο στο καταπληκτικό Tonight με τη Σtella. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τη δημιουργία όλων των tracks του Bασιλιά Χρόνου.

Τrack by Track το άλμπουμ King Time του Man From Managra

Sing you heart out
Αυτό το κομμάτι ήτανε το πρώτο που έγραψα για το King Time και ήξερα από την αρχή ότι ήθελα να μπει πρώτο στον δίσκο. Στιχουργικά διαπραγματεύεται ένα από τα βασικά θέματα του δίσκου, από την μία (στα κουπλέ) μιλάει για το πόσο σκληροί και άδικοι είμαστε (συνειδητά ή ασυνείδητα) οι άνθρωποι μεταξύ μας, είτε είμαστε εραστές, γονείς η και ολόκληρα κράτη και από την άλλη, τα ρεφρέν μιλάνε για κάποιο είδος εορτασμού της ζωής, για όσο προλάβουμε να μπορέσουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές και φόβους μας. Μουσικά νομίζω και αυτό εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία όλου του δίσκου, όπως την αγάπη μου για τα γυναικεία φωνητικά τα τον παλμό των ογδόων.

Ιn the light of things
Η μελωδία αυτή γράφτηκε με τον ήχο τη τρομπέτας στο μυαλό μου, το έχουμε παίξει ζωντανά με πνευστά τον Γιώργο Αβραμίδη και τον James Wylie, και στην ηχογράφηση έπαιξε η Θάλεια Ιωαννίδου (των Drog-a-tek μεταξύ άλλων) στη τρομπέτα. Στιχουργικά υπάρχει το αγαπημένο μου θέμα του χρόνου και της απώλειας του, θα προλάβουμε να νιώσουμε ολοκληρωμένοι, ικανοποιημένοι; δεν είναι τυχαίο ότι ο δίσκος λέγεται King Time δηλαδή Βασιλιάς Χρόνος, προφανώς το γεγονός ότι είμαι πλέoν μεσήλικας και βάλε με έχει επηρεάσει για τα καλά, χαχαχα!

The Man From Managra feat. Σtella - Tonight (Official Audio)

Tonight
Το πρώτο ντουέτο που έχω γράψει ποτέ! Με την Στέλλα είχαμε δουλέψει μαζί και στον πρώτο δίσκο Managra και από τότε σκεφτόμουν να γράψω κάτι σαν το Tonight, κάτι σαν ένα Lee Hazlewood - Nancy Sinatra παρότι δεν έχω βεβαίως τα φωνητικά προσόντα του Lee! Το κομμάτι μιλάει για ένα ζευγάρι που πρέπει και θέλει να χωρίσει, αλλά με έναν τρόπο δεν μπορεί. Σε αυτό τον δίσκο ήθελα να γράψω και κάποιους στίχους που να μην πηγάζουν από την προσωπική μου ζωή, αλλά περισσότερο σαν αποσπάσματα από μυθιστορήματα, το Tonight είναι ένα από αυτά.

Run down town
Αυτό το κομμάτι, επηρεάστηκε από την Δήλο, την επισκέφτηκα πριν αρκετά χρόνια, είναι τόσο καλοδιατηρημένη η πόλη που δεν μπορούσα παρά να φανταστώ την ζωή εκεί, που βέβαια έχει ολότελα χαθεί εδώ και αιώνες. ΤΙ γίνονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τα όνειρα; πως είναι για μια πόλη να ζει απανωτές καταστροφές; κι έτσι φαντάστηκα ένα είδος χαρούμενου χορού των ψυχών, με απλές καθημερινές ιστορίες λίγο πριν την καταστροφή.

Your wrong address
Η μουσική είχε γραφτεί για ένα θεατρικό του Χρήστου Πασσαλή ένα χρόνο περίπου πριν ξεκινήσω τον δίσκο, αλλά ήξερα ότι κρυβόταν κι ένα τραγούδι μέσα εκεί. Έγραψα τους στίχους συνειδητά κάπως σουρεαλιστικούς και αμφίσημους, ερωτικούς αλλά και παράλογους.

Set sail
Αυτό το κομμάτι γράφτηκε σε ένα παιδικό πληκτράκι Casio, και με ταλαιπώρησε αρκετά για να βρω τον σωστό ήχο για την ηχογράφηση. H ενορχήστρωση είναι η πιο λιτή του δίσκου και νομίζω λειτουργεί υπέρ του κομματιού. Στιχουργικά αυτό που φαίνεται αρχικά να ξεκινάει σαν ένα κομμάτι καλοκαιρινό, στην ουσία μιλάει για τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας (ευτυχισμένοι όσοι από εσάς δεν έχετε, εγώ έχω πολλά) και η ανησυχία ότι θα τα μεταφέρουμε με την σειρά μας στα δικά μας παιδιά.

All resistance is futile
Το αγαπημένο μου κομμάτι του δίσκου. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, μουσικά πιστεύω ότι έχει μια απλότητα και μια δύναμη που δεν είναι πάντα εύκολο να επιτύχω. Στιχουργικά το μήνυμα είναι απλό όσο και δύσκολο: παραδώσου στην αγάπη, δεν υπάρχει άλλη γιατριά, όσο και αν πονάει, όσο και αν δεν κρατάει, όσο και αν φοβάσαι. 

Here are we now
Εδώ είμαστε, και ακόμα μαθαίνουμε να ζούμε, έχετε φτάσει την γνώση και την σοφία; σας ζηλεύω. Αυτό το έγραψα για την κόρη μου, αν και αυτή είναι η δικιά μου σκοπιά, τα τραγούδια έχουν την δική τους ζωή, ανεξάρτητα από τον συνθέτη και τον στιχουργό τους. 

A message left behind in time
Ένα μήνυμα από το μέλλον μας, ένα απελπισμένο και ακατανόητο μήνυμα από ένα αντίστροφο προφήτη, λίγες στιγμές πριν την καταστροφή. Ένα έργο επιστημονικής φαντασίας σε Λύδιο τρόπο. 

The church bells
Αυτό το κομμάτι το έγραψα με το οχτάχορδο μπάσο μου που έφτιαξα με την βοήθεια του Άδωνη Γουλιέλμου. Η εικόνα είναι μια κατεστραμμένη πόλη-φάντασμα, εκεί που οδηγεί η ανθρώπινη βλακεία και μισαλλοδοξία. Στο βάθος διαφαίνεται όμως μια ελπίδα σαν χάδι για το ανθρώπινο είδος, μια γυναικεία χορωδία.

To άλμπουμ «King Time» του Man from Managra κυκλοφορεί σε μαύρο και λευκό βινύλιο και σε digital album από την Inner Ear.

king_time_digital.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ