Μουσικη

10 ερωτήσεις στους Gadjo Dilo

To συγκρότημα που σύστησε την manouche με gypsy swing διασκευές στο ελληνικό κοινό γιορτάζει 10 χρόνια πορείας με μια συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gadjo Dilo

Οι Gadjo Dilo κάνουν μία αναδρομή στην 10ετή τους πορεία και μιλούν για την manouche, τις διασκευές τους, το επερχόμενο νέο άλμπουμ και τη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου

Για τους Gadjo Dilo το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενώνονται σε μια αδιάκοπη γραμμή. Ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια. Aπό 6 φίλους με κοινή αγάπη για την gypsy jazz παράδοση παίρνοντας το όνομά τους από την ομώνυμη ταινία του Tony Gatlif. Η Ηλιάνα Τσαπατσάρη, φωνητικά, ο Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, βιολί, ο Σωτήρης Πομόνης, κιθάρα, ο Κώστας Μητρόπουλος, κιθάρα, Γιώργος Ρούλος, κοντραμπάσο, Γιώργος Τσιατσούλης, ακορντεόν.  

Μέσα από τις  διασκευές τους σύστησαν με τον καλύτερο τρόπο τη manouche μουσική στο ελληνικό κοινό. Μετά από δύο studio albums, αναρίθμητες εμφανίσεις σε Ελλάδα & Ευρώπη και σημαντικές συνεργασίες οι Gadjo Dilo γιορτάζουν τη δεκαετή τους πορεία με μια μεγάλη γιορτή στον Κήπο του Μεγάρου. Με επιλογές από τα παλιότερα τραγούδια αλλά και καινούργια από το τρίτο τους album, που αποτελείται κυρίως από πρωτότυπες συνθέσεις του συγκροτήματος και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Λίγο πριν την επετειακή τους συναυλία στον Κήπο οι Gadjo Dilo μιλούν για τη φλόγα και το πάθος της manuche, για τις συνεργασίες τους με τον Βαγγέλη Γερμανό, την Μαίρη Λίντα, τον Tonino Carotone, το νέο τους άλμπουμ τους, για τη σχέση τους με τη νοσταλγία και τις μουσικές του ιδέες που πάντα ξεκινούν από αγάπη...

Gadjo Dilo
© Nίκος Πατρελάκης

Πόσα άλλαξαν από το ξεκίνημα σας πριν από 10 χρόνια;
Πολλά έχουν αλλάξει. Ωριμάζουμε, μαθαίνουμε, κατασταλάζουμε, σκεφτόμαστε περισσότερο πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα, μουσικά και προσωπικά. Φανταστείτε έναν γάμο ανάμεσα σε έξι ανθρώπους... έχουμε τους τσακωμούς μας και τις χαρές μας, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, τη γκρίνια και τη δημιουργικότητά μας, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και το μόνο που δεν αλλάζει είναι η αγάπη μας για τη μουσική αυτή, και η τρέλα μας να παίζουμε.

Gadjo Dilo

Ποιες στιγμές θα ξεχωρίζατε από την δεκαετή αυτή πορεία; 
Το 2013 στη σκηνή του Jazz Festival στο Bansko, όταν σηκώθηκε και χόρευε όλη η πλατεία με τραγούδια τους στίχους των οποίων δεν καταλάβαιναν. Αλλά δεν τους πείραζε. Η βραδιά στο Ηρώδειο με την μεγάλη Μαίρη Λίντα. Η ημέρα που περάσαμε με τον Tonino Carotone ηχογραφώντας το «Που ‘σαι Θανάση». Η υπέροχη ενέργεια του Βαγγέλη Γερμανού. Τα γυρίσματα στην Πλάκα για την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος». Τα φεστιβάλ. Η πρώτη φορά που παρουσιάσαμε δική μας σύνθεση.  Διακοπές παρέα στη Νάξο, στην Ελαφόνησο, στη Γαύδο. Διαμονή σε sleeping bags ή σκηνές, σε πλοία, στο αυτοκίνητο ή σε αεροδρόμια, σε πεντάστερα ξενοδοχεία ή μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, και παντού να παίζουμε μουσική. 

Gadjo Dilo  "Που ' σαι Θανάση" (Pou' sai  Thanasi) feat. Tonino Carotone

Συστήσατε την manouche μουσική στο ελληνικό κοινό μέσα από τις διασκευές σας. Τι σας γοητεύει στο συγκεκριμένο είδος.
Είναι μια μουσική γεμάτη φλόγα και πάθος, χαρά και λύπη, που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό και την ελευθερία της jazz με την τσιγγάνικη φλέβα. Ο ρυθμός του swing είναι αισιόδοξος και εθιστικός, και οι μελωδίες είναι γλυκές και νοσταλγικές, ταυτόχρονα όμως απαιτείται εξαιρετική δεξιοτεχνία, βαθιά γνώση και ψυχή, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας για αυτή τη μουσική.

Gadjo Dilo - Βαγγέλης Γερμανός    " Ο Κηπουρός "

Τι ετοιμάζετε για την επέτειο αυτή στον Κήπο του Μεγάρου;
Είναι η μεγάλη μας γιορτή και νιώθουμε σαν να ανοίγουμε το σπίτι μας να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας. Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια μέσα από τα οποία μας έχει γνωρίσει και αγαπήσει το κοινό, συν τις καινούριες μας μουσικές, που ελπίζουμε να αγαπηθούν εξίσου. Θα είναι ελπίζουμε η πιο χορταστική συναυλία μας.

Πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η επερχόμενη νέα σας κυκλοφορία. Θα αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις; 
Ναι, είναι κάτι που επιδιώκαμε να κάνουμε εδώ και καιρό, και ήδη παρουσιάζουμε πρωτότυπες συνθέσεις μας στις παραστάσεις μας, με πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Τέσσερα από αυτά τα κομμάτια κυκλοφορούν ήδη ψηφιακά.

Πώς ξεκινούν οι μουσικές ιδέες και πως φτάνουν στο τελικό αποτέλεσμα; Υπάρχει μια σταθερή συνθετική διαδικασία για παράδειγμα; 
Όλα ξεκινούν από αγάπη. Όσον αφορά τις διασκευές, πρέπει να βρεθεί ένα κομμάτι που μας γοητεύει, και με ενθουσιασμό μετά το ερμηνεύουμε με τον δικό μας ήχο. Το ίδιο ισχύει και για τις πρωτότυπες συνθέσεις: κάποιος φέρνει μια ιδέα στο τραπέζι, και μετά από διαφωνίες... συμφωνούμε!

Gadjo Dilo  "Τι όμορφη που είσαι όταν κλαίς"

Ποια ήταν η εμπειρία από τις συναυλίες σας στο εξωτερικό; 
Μέχρι στιγμής έχουμε υπάρξει αρκετά τυχεροί, έχουμε ζήσει πολύ συγκινητικές στιγμές κάθε φορά που παίζουμε εκτός Ελλάδος. Μια από τις εμπειρίες που ξεχωρίζουμε ήταν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όταν έβρεχε καταρρακτωδώς αλλά ο κόσμος έμεινε μαζί μας και έστησε ένα τρελό χορό μέσα στη βροχή.

Πώς επιδρά η ψηφιακή εποχή και ο τρόπος ακρόασης μέσα από μουσικές πλατφόρμες στη μουσική δημιουργία;
Η κουβέντα αυτή είναι πολύ μεγάλη, και είναι δύσκολο εδώ να απαντήσουμε με λίγα λόγια. Εμείς έχουμε μεγαλώσει αναλογικά, αλλά τώρα ζούμε ψηφιακά. Αναζητούμε τρόπους να ενσωματώσουμε όλα τα στοιχεία που αγαπούσαμε από την παλαιά πραγματικότητα -την απτική σχέση με έναν δίσκο, τη μυρωδιά, την κοινή αισθητική και σύνδεση των κομματιών μέσα σε μια δισκογραφική απόπειρα- και να τα παντρέψουμε με τα εργαλεία της εποχής στην οποία ζούμε, όπως ακριβώς παντρεύουμε και τα μουσικά είδη στον τρόπο που παίζουμε.

Πώς βλέπετε την ταραγμένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την αδράνεια σε κρίσιμα ζητήματα για την κλιματική αλλαγή και την σχέση μας με τη φύση;
Παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή και μας λυπεί. Όπως θα ζητούσαμε από τους μεγάλους φορείς να εντείνουν τη δράση τους, έτσι θα θέλαμε και ο καθένας μας σε ατομικό επίπεδο να κάνει τη δική του μικρή προσπάθεια, κι έτσι θα ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. 

Ποια η σχέση σας με τη νοσταλγία;
Αν εννοείτε την αγάπη μας για τη μουσική του παρελθόντος, η νοσταλγία είναι η πηγή της έμπνευσής μας. Για μας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενώνονται σε μια αδιάκοπη γραμμή.

Gadjo Dilo

Oι Gadjo Dilo παίζουν στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 28 Ιουνίου. 21.00/€10, €12 ταμείο. Προπώληση: 2107282333, megaron.gr, Public.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ