Μουσικη

Ο Νικ Κέιβ αποκαλύπτει τα 10 αγαπημένα του ερωτικά τραγούδια

Τι είναι ο έρωτας για τον μουσικό και ποια τα τραγούδια που τον συντροφεύουν όλη του τη ζωή

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cave.jpg
© IMDB

Ο Νικ Κέιβ με την μουσική του έχει καταφέρει αμέτρητες φορές να μας γεμίσει συναισθήματα. Με τραγούδια, όπως το «Into my arms», μας έχει κάνει να ερωτευτούμε πιο πολύ, ή τουλάχιστον να θέλουμε να ερωτευτούμε πολύ.

Ποια είναι, όμως, η άποψη του μουσικού για τον έρωτα και ποια τα ερωτικά κομμάτια, που είχαν πάνω του τον ίδιο αντίκτυπο που τα δικά του είχαν σε εμάς; Την απάντηση σε αυτό την έδωσε στην ιστοσελίδα The Red Hand Files, ένα fan page ουσιαστικά, όπου οι φαν του τού απευθύνουν ερωτήσεις, από τις οποίες εκείνος επιλέγει τις πιο ενδιαφέρουσες και τις απαντάει προσωπικά.

Πριν μερικές μέρες, ο Μακ από την Αυστραλία και η Λουίζα από την Βραζιλία τον ρώτησαν αντίστοιχα: «Έχεις γράψει αρκετά πολλά τραγούδια, ποιήματα και πρόζες για τον έρωτα. Τι είναι έρωτας; Γιατί τα ερωτικά τραγούδια μας συγκινούν τόσο συχνά; Ίσως να μας δώσεις μία λίστα με τα 10 αγαπημένα σου ερωτικά τραγούδια;» και «Πόσο σημαντικό είναι το τραγούδι στην ζωή σου ως ακροατής;».

Οι δύο ερωτήσεις φαίνεται να τράβηξαν την προσοχή του Κέιβ, με αποτέλεσμα να απαντήσει και στις δύο με το εξής μήνυμα:

«Αγαπητοί Μακ και Λουίζα,

Είναι οι πρώτες πρωινές ώρες εδώ στο Λος Άντζελες και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Είμαι στο στούντιο όλο το βράδυ, δουλεύοντας τα νέα μου τραγούδια. Οι μελωδίες και οι λέξεις τρέχουν μέσα στο κεφάλι μου, οπότε συγχωρέστε με αν αυτό το γράμμα είναι κάπως μπερδεμένο. Μακ, ρώτησες για τον έρωτα και ίσως αυτό ακριβώς εδώ είναι ο έρωτας – ίσως τα τραγούδια να είναι η διάλεκτος του έρωτα. Ίσως γι’ αυτόν τον σκοπό τα δημιουργήσαμε – ώστε να δίνουμε φωνή σε αυτό το άγνωστο, ανεξιχνίαστο συναίσθημα, που μας ξεφεύγει όλη μας τη ζωή. Δεν ξέρω. Ίσως κάποια τραγούδια είναι η ενσάρκωση του ίδιου του έρωτα και γι’ αυτό μας συγκινούν τόσο βαθιά. Είναι απλές, ξεκάθαρες, εμπρηστικές μηχανές που βομβαρδίζουν την καρδιά σε κομμάτια – κάτι που άλλες μορφές τέχνης δεν μπορούν να κάνουν με την ίδια ξαφνική και τρομακτική επιμονή.

Λοιπόν, εδώ είναι μία λίστα με δέκα από τα πιο αγαπημένα μου ερωτικά τραγούδια – παλιά, στενάχωρα κυρίως και συναισθηματικά επίσης, που έχουν ταξιδέψει μαζί μου ανά τα χρόνια, απαλαίνοντας τον κόσμο μου και χωρίς να αποτυγχάνουν ποτέ να με σώσουν. Είναι απλές μικρές ταπεινές βόμβες έρωτα, αλλά αγαπημένη Λουίζα, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές.

Με αγάπη, Νικ»


Αυτή είναι η λίστα με τα 10 αγαπημένα ερωτικά τραγούδια του Νικ Κέιβ:

To Love Somebody – Bee Gees

Ο κοπανατζής Τσιπρας


My Father – Nina Simone

NINA SIMONE. MY FATHER.


I Threw It All Away – Bob Dylan

Bob Dylan - I Threw It All Away (Official Audio)


Comfort You – Van Morrison

Angel of the Morning – Merrilee Rush & The Turnabouts

Merrilee Rush & The Turnabouts -[6]-  Angel Of The Morning


Nights In White Satin – The Moody Blues

The Moody Blues - Nights In White Satin


Where’s the Playground Susie? – Glen Campbell

Glen Campbell - "Where's the Playground Susie" - Original LP - HQ


Something On Your Mind – Karen Dalton

Karen Dalton -  Something on Your Mind (1971)


Always on My Mind – Elvis Presley

Elvis Presley - Always On My Mind


Superstar – Carpenters

Carpenters - Superstar

ΠΡΟΣΦΑΤΑ