Μουσικη

Πώς απέκτησαν νόημα οι Δευτέρες με #tasketa του Σωκράτη Μάλαμα

Χιλιάδες κόσμου περιμένουν το μεσημέρι της Δευτέρας και έχουν καλό λόγο

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled.jpg
Σωκράτης Μάλαμας

Εδώ και δύο μήνες η Δευτέρα έχει σταματήσει να μοιάζει με Δευτέρα για χιλιάδες φίλους του έντεχνου και για αυτό έχει φροντίσει ο Σωκράτης Μάλαμας. Μαζί με τον κιθαρίστα Δημήτρη Λάππα, τη δική του κιθάρα και φυσικά τη φωνή που τον έχει κρατήσει εδώ και τρεις δεκαετίες στην κορυφή, ο Σωκράτης Μάλαμας αναβιώνει παλιά αγαπημένα τραγούδια με τον δικό του τρόπο και το αποτέλεσμα έχει κάνει τους πάντα σκληροπυρηνικούς φίλους του να τα λατρέψουν. «Τα σκέτα» όπως είναι ο τίτλος της σειράς τραγουδιών που διασκευάζει ο αγαπημένος τραγουδιστής μαζεύουν κάθε εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες views και κάπως έτσι οι Δευτέρες αποκτούν νόημα.

Σωκράτης Μάλαμας - Αλλοτινές μου εποχές #tasketa

Η τελευταία διασκευή που λάτρεψε το κοινό του προέρχεται από τη δεύτερη ενότητα που είναι αφιερωμένη στον συνθέτη Αποστόλη Καλδαρά και ο Μάλαμας ερμηνεύει το «Αλλοτινές μου εποχές», που πρώτος τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Σωκράτης Μάλαμας - Ας παν στην ευχή τα παλιά #tasketa

Στη δεύτερη αυτή ενότητα, που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, ο Σωκράτης Μάλαμας έχει ερμηνεύσει επίσης το «Ας παν στην ευχή τα παλιά», τον «Πυρετό» και το «Στο τραπέζι που τα πίνω» εντρυφώντας για τα καλά τόσο στον Αποστόλη Καλδαρά, όσο φυσικά και τον Στέλιο Καζαντζίδη και ο κόσμος άκουσε και θα ακούει για καιρό τη δική του εκδοχή για αυτά τα τραγούδια. 

Σωκράτης Μάλαμας - Στο τραπέζι που τα πίνω #tasketa

«Τα σκέτα» ή πιο απλά τα τραγούδια που έδωσαν στον Μάλαμα την ευκαιρία να βγάλει μεροκάματο, όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησαν με το αφιέρωμα στον Άκη Πάνου με τέσσερις μοναδικές εκτελέσεις που λάτρεψε ο κόσμος, ο οποίος αν και τα τελευταία χρόνια είχε συνηθίσει να ακούει τον Σωκράτη τις νύχτες της Δευτέρας στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, πλέον μπορεί να τον απολαμβάνει και τα μεσημέρια της ίδιας μέρας με #tasketa. 

Σωκράτης Μάλαμας - Ασφαλώς και δεν πρέπει #tasketa

Τι είναι όμως #tasketa για τον ίδιο τον Σωκράτη Μάλαμα;
«Τα Σκέτα είναι μια σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν με δύο κιθάρες. Το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών του κάθε συνθέτη δεν είναι η αρτιότητα των συνθέσεων ούτε των στίχων, ούτε καν η εμπορική τους επιτυχία.Ο κύριος λόγος είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να «βγάλω μεροκάματο» όπως λέμε στην πιάτσα, για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής. Είναι εν τέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα.»

Σωκράτης Μάλαμας - Και τι δεν κάνω  #tasketa

Πλέον το κοινό, που μάλιστα του έδωσε και την πρωτιά στις ψηφοφορίες της ATHENS VOICE για το καλύτερο τραγούδι και άλμπουμ του 2018, έχει αγκαλιάσει για τα καλά του νέο εγχείρημα του αγαπημένου καλλιτέχνη ετοιμάζεται για την τρίτη ενότητα τραγουδιών, η οποία φυσικά αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Μερικά από τα παρακάτω σχόλια δείχνουν πάντως, ότι η αναμονή αξίζει.

11.jpg

22.jpg

33.jpg

44.jpg

Μόνο το «ρε Σωκράτη τι λες τώρα» δεν έχει γραφτεί ακόμα, αν και μέχρι τις 18 Μαρτίου θα γίνεται σύνθημα στα χείλη των φίλων του, που μπορούν να τον απολαμβάνουν κάθε Δευτέρα ως τότε στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ