Μουσικη

4 άλμπουμ που δίνουν όλες τις διαστάσεις του «ελληνικού»

Τι είναι ελληνικό τελικά;

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 680
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg

Καθώς ακόμη και σήμερα ένας πολτός από φασιστοειδή, ελληναράδες, πατρίς/θρησκεία/ οικογένεια/χουλιγκάνια (ποιος φταίει που ο Τσουκαλάς έγινε φίρμα;) θέλουν να ορίσουν ποιος είναι Έλληνας και τι είναι ελληνικό και τι όχι, να 4 άλμπουμ που δίνουν όλες τις διαστάσεις του «ελληνικού». Δύο δίσκοι με ελληνικό στίχο, μία συλλογή με 10 έλληνες μουσικούς και συγκροτήματα που διασκευάζουν τραγούδια ενός σπουδαίου ελληνικού συγκροτήματος που κάνει χρήση της (διεθνοποιημένης) αγγλικής γλώσσας του rock ’n’ roll κι ένα σχήμα που εμπνέεται από τους μύθους του Ιονίου πελάγους και στο καινούργιο του άλμπουμ –με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη– εμπνέεται από το Ταλώς, το μυθικό κρητικό μεταλλικό ρομπότ.

Παιδί τραύμα - Μυστικές χορευτικές κινήσεις
cover-2.jpg
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντεμπούτο/άλμπουμ του 2018. Το Παιδί τραύμα δημιουργεί ένα δικό του σύμπαν που περιλαμβάνει οδηγίες χρήσεως για την ακρόαση, σκίτσα για τις χορευτικές κινήσεις και τα υπερφυσικά επιδραστικά αποτελέσματα που μπορεί να προκληθούν, πάνω απ’ όλα όμως τραγούδια και στίχους με προσωπικότητα. Ένα ηχητικό σύμπαν ηλεκτρονικών, ροκ και αστικών ήχων που δεν είναι τυχαίο πως ολοκληρώνονται από τη σύμπραξη του Κτίρια τη Νύχτα.

Παιδί Τραύμα - Το μπολ


Αντώνης Λιβιεράτος - 4 ½ 
cover-livieratos-1440-14401.jpg
Η ιστορία του και η εμπειρία του εξαργυρώνονται εδώ σε ένα προσωπικό, ιδιαίτερο, πολυδιάστατο, πολυμορφικό, μουσικοστιχουργικό, θεατρικό σύμπαν που ή σε γραπώνει και σε κάνει συμμέτοχο της ίντριγκας ή σε ξενίζει οριστικά. Εδώ δεν υπάρχει η μέση λύση του «συμπαθητικού», ή σου αρέσει ή όχι. Όσο με αφορά, αφέθηκα στη ροή του και βγήκα αισθητικά κερδισμένος βολτάροντας σε αυτό το σύμπαν.

Αντώνης Λιβιεράτος  - Βήματα στις σκάλες (Official Audio)


Various Artists - Not the Last Drive
not-the-last-drive.jpg
Ολόκληρος ο καινούργιος δίσκος των Last Drive και 3 τραγούδια από το πρώιμο παρελθόν τους διασκευάζονται εδώ από ελληνικά συγκροτήματα και μουσικούς. Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζει και ο υπότιτλος της κυκλοφορίας, «έλληνες συνθέτες σε συνθήκες ανάδευσης ηχητικών πόρων προερχόμενων εκ των Last Drive». Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν τους: Αντώνη Λιβιεράτο, Κτήρια τη Νύχτα, 2 byBukowski, Γιάννη Παπαϊωάννου, Hume Assine, Menta, Κωστή Δρυγιανάκη, Big Fat Lips, Άλφα Πυγμαίος & Heo Chop, G. Lemos & N. Kapralos. Όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοια «αφιερώματα» θα βρείτε εδώ δημιουργίες που βρήκαν πραγματική έμπνευση από τους Last Drive, άλλες που φάνηκαν άτολμες ή διεκπεραιωτικές, το ότι όμως ένα θρυλικό γκρουπ δίνει δημιουργική αφορμή σε άλλους μουσικούς (με εμπνευστή τον Στυλιανό Τζιρίτα) είναι από μόνο του ένα καλό νέο. Δεν έχουμε δα συνηθίσει και πολλές δημιουργικές ανταλλαγές σκέψεων σε αυτή τη χώρα.

Hume Assine  - Have Mercy


Automaton - Ταλώς

Automaton - Ταλώς
Ένα συγκρότημα του σκληρού ροκ που ονομάζεται Automaton και εμπνέεται από τα μυθικά ξωτικά του Ιονίου πελάγους και από το Ταλώς, το μεταλλικό ρομπότ της Κρήτης που φύλαγε το νησί από πειρατές χιλιάδες χρόνια πριν φανούν οι Τρανσφόρμερς. Στην παρέα και ο πιο φευγάτος από τους μουσικούς της Κρήτης, ο Ψαραντώνης, που τραγουδάει ένα τραγούδι. Όλα αυτά δεν είναι αρκούντος ελληνικά και ας είναι ένα συγκρότημα που εκφράζεται με αγγλικό στοίχο; Τι είναι ελληνικό αν δεν είναι η ελληνική παιδεία και πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα. Στο γνωστό ογκώδες, θεατρικό, μελοδραματικό και επικό τους ύφος οι Automaton δημιουργούν ένα κόνσεπτ άλμπουμ που θα γοητεύσει πολύ τους φίλους του doom metal.

Automaton -  Trapped in Darkness [ Talos 2018 album ]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ