- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αρίθα Φράνκλιν - Μπαράκ Ομπάμα: Μια σχέση αγάπης και δακρύων
Ο ξεχωριστός δεσμός ανάμεσα στη βασίλισσα της soul και τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η Αρίθα Φράνκλιν αποχαιρέτησε σήμερα -16/8/2018- τον κόσμο και μαζί της πήρε 64 χρόνια λαμπρής καριέρας, που την καθιέρωσαν ως την βασίλισσα της soul μουσικής και ως μία από τις επιφανέστερες παρουσίες της αμερικανικής μουσικής στην ιστορίας. Τις τελευταίες μέρες οι φαν της τραγουδούσαν «μια μικρή προσευχή» για αυτήν, όταν έγινε γνωστό ότι η υγεία της είχε επιδεινωθεί, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί το μοιραίο. Ένας από τους εκατομμύρια φίλους της μουσικής της ήταν, πολύ πριν ξεκινήσει τη θητεία του, ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που δεν έκρυψε ποτέ.
Ο Ομπάμα, που είναι γνωστός για την αγάπη του στη μουσική, έχει αρκετές στιγμές, για να θυμάται από την Αρίθα Φράνκλιν, αφού έχουν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές. Πριν καν ο Ομπάμα εκλεγεί Πρόεδρος, την 1η Σεπτέμβρη του 2008, η Αρίθα Φράνκλιν είχε παρακολουθήσει ομιλία του στο Ντιτρόιτ. Ο μετέπειτα Πρόεδρος, δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία της για αρκετή ώρα. Λίγο πριν το τέλος της, ενημερώθηκε, ότι η αγαπημένη του ερμηνεύτρια της Soul ήταν στο κοινό. Δεν πήρε πολλή ώρα στον δημοφιλή πολιτικό να σταματήσει τα λόγια «της αλλαγής» και να αρχίσει να τραγουδά, με τους φαν και των δύο να το απολαμβάνουν.
Η επόμενη επίσημη συνάντησή τους όμως, ήταν ακόμη πιο πανηγυρίκή. Στην τελετή ορκομωσίας του 1ου έγχρωμου Προέδρου των Η.Π.Α. στην ιστορία τους, δεν θα μπορούσε να έλειπε μία από τις πιο όμορφες έγχρωμες φωνές της ιστορίας. Η Αρίθα Φράνκλιν δεν ήταν απλώς προσκεκλημένη. Η κάτοχος 18 βραβείων Grammy, τραγούδησε στις 20 Ιανουαρίου 2009 στην Ουάσινγκτον μπροστά σε 1,8 εκατομμύρια Αμερικάνων πολιτών το «My Country Tis of Thee» συγκοινώντας τους παρευρισκόμενους και φυσικά τον νεοεκλεγή Πρόεδρο.
Έξι χρόνια αργότερα και ενώ ο Ομπάμα βρισκόταν στη δεύτερη θητεία του, διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο μια γιορτή αφιερωμένη στην Γκόσπελ μουσική και φυσικά η Φράνκλιν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μια βραδιά που όλα πήγαιναν στραβά, καθώς το air-condition στο χώρο είχε χαλάσει, η βασίλισσα της Soul έκανε τα πάντα για να φτιάξει το κέφι των παρευρισκόμενων και αν λάβει κανείς υπόψιν τα λόγια του διοργανωτή, μάλλον τα κατάφερε: «Απόψε ήταν σαν να επισκεφθήκαμε την εκκλησία. Το σκηνικό θύμιζε κάτι από το θρησκευτικό μας παρελθόν. Air-condition χαλασμένο και γυναίκες να κάνουν αέρα μόνες τους» ήταν τα λόγια του Προέδρου Ομπάμα, για να τονίσει την μυσταγωγία του event και ενώ η κάμερα τον είχε πιάσει αρκετές φορές να κοιτά εκστασιασμένος την Αρίθα Φράνκλιν. Η ίδια, λίγο μετά του απάντησε πως: «Όντως, κάπως έτσι γινόταν τα παλιά χρόνια»
Αυτή όμως δεν ήταν η τελευταία φορά που οι δυό τους βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο και σίγουρα δεν ήταν η πιο συναισθηματική τους. Τον ίδιο χρόνο, η Φράνκλιν θα τραγουδήσει στο Kennedy Center, παρουσία του προεδρικού ζεύγους, δίνοντας μια εμφάνιση, που θα μείνει αξέχαστη και θα συζητιέται για πάντα. Τραγούδησε μεταξύ άλλων το (You make me feel) Natural Woman κάνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα να δακρύζει από συγκίνηση και στη συνέχεια να σηκώνεται και αυτός μαζί την Μισέλ και όλον τον κόσμο από τη θέση του, για να της χαρίσει ένα μοναδικό standing ovation. Αυτό μπορεί να μην ήταν το τελευταίο της, μιας και η Φράνκλιν συνέχισε να ερμηνεύει, μέχρι όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες, όμως ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο συγκλονιστικά της 76χρονης ζωής της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Από μια ξύλινη καλύβα στο παγκόσμιο στερέωμα
Μια φωνή που σε κερδίζει από την πρώτη νότα!
Ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και ταινία από την εμφάνιση του γκρουπ στο El Coyote του Λος Άντζελες
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.