Μουσικη

Αρίθα Φράνκλιν - Μπαράκ Ομπάμα: Μια σχέση αγάπης και δακρύων

Ο ξεχωριστός δεσμός ανάμεσα στη βασίλισσα της soul και τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-4646847023259.jpg
© Mark Wilson / Getty Images / Ideal Image

Η Αρίθα Φράνκλιν αποχαιρέτησε σήμερα -16/8/2018- τον κόσμο και μαζί της πήρε 64 χρόνια λαμπρής καριέρας, που την καθιέρωσαν ως την βασίλισσα της soul μουσικής και ως μία από τις επιφανέστερες παρουσίες της αμερικανικής μουσικής στην ιστορίας. Τις τελευταίες μέρες οι φαν της τραγουδούσαν «μια μικρή προσευχή» για αυτήν, όταν έγινε γνωστό ότι η υγεία της είχε επιδεινωθεί, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί το μοιραίο. Ένας από τους εκατομμύρια φίλους της μουσικής της ήταν, πολύ πριν ξεκινήσει τη θητεία του, ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που δεν έκρυψε ποτέ.

Theresa May rushed out of Parliament

Ο Ομπάμα, που είναι γνωστός για την αγάπη του στη μουσική, έχει αρκετές στιγμές, για να θυμάται από την Αρίθα Φράνκλιν, αφού έχουν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές. Πριν καν ο Ομπάμα εκλεγεί Πρόεδρος, την 1η Σεπτέμβρη του 2008, η Αρίθα Φράνκλιν είχε παρακολουθήσει ομιλία του στο Ντιτρόιτ. Ο μετέπειτα Πρόεδρος, δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία της για αρκετή ώρα. Λίγο πριν το τέλος της, ενημερώθηκε, ότι η αγαπημένη του ερμηνεύτρια της Soul ήταν στο κοινό. Δεν πήρε πολλή ώρα στον δημοφιλή πολιτικό να σταματήσει τα λόγια «της αλλαγής» και να αρχίσει να τραγουδά, με τους φαν και των δύο να το απολαμβάνουν.

Barack Obama sings Aretha Franklin

Η επόμενη επίσημη συνάντησή τους όμως, ήταν ακόμη πιο πανηγυρίκή. Στην τελετή ορκομωσίας του 1ου έγχρωμου Προέδρου των Η.Π.Α. στην ιστορία τους, δεν θα μπορούσε να έλειπε μία από τις πιο όμορφες έγχρωμες φωνές της ιστορίας. Η Αρίθα Φράνκλιν δεν ήταν απλώς προσκεκλημένη. Η κάτοχος 18 βραβείων Grammy, τραγούδησε στις 20 Ιανουαρίου 2009 στην Ουάσινγκτον μπροστά σε 1,8 εκατομμύρια Αμερικάνων πολιτών το «My Country Tis of Thee» συγκοινώντας τους παρευρισκόμενους και φυσικά τον νεοεκλεγή Πρόεδρο.

Aretha Franklin Performs at the Inauguration of President Obama

Έξι χρόνια αργότερα και ενώ ο Ομπάμα βρισκόταν στη δεύτερη θητεία του, διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο μια γιορτή αφιερωμένη στην Γκόσπελ μουσική και φυσικά η Φράνκλιν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μια βραδιά που όλα πήγαιναν στραβά, καθώς το air-condition στο χώρο είχε χαλάσει, η βασίλισσα της Soul έκανε τα πάντα για να φτιάξει το κέφι των παρευρισκόμενων και αν λάβει κανείς υπόψιν τα λόγια του διοργανωτή, μάλλον τα κατάφερε: «Απόψε ήταν σαν να επισκεφθήκαμε την εκκλησία. Το σκηνικό θύμιζε κάτι από το θρησκευτικό μας παρελθόν. Air-condition χαλασμένο και γυναίκες να κάνουν αέρα μόνες τους» ήταν τα λόγια του Προέδρου Ομπάμα, για να τονίσει την μυσταγωγία του event και ενώ η κάμερα τον είχε πιάσει αρκετές φορές να κοιτά εκστασιασμένος την Αρίθα Φράνκλιν. Η ίδια, λίγο μετά του απάντησε πως: «Όντως, κάπως έτσι γινόταν τα παλιά χρόνια»

Aretha Franklin and Fantasia " Put you up on game"

Αυτή όμως δεν ήταν η τελευταία φορά που οι δυό τους βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο και σίγουρα δεν ήταν η πιο συναισθηματική τους. Τον ίδιο χρόνο, η Φράνκλιν θα τραγουδήσει στο Kennedy Center, παρουσία του προεδρικού ζεύγους, δίνοντας μια εμφάνιση, που θα μείνει αξέχαστη και θα συζητιέται για πάντα. Τραγούδησε μεταξύ άλλων το (You make me feel) Natural Woman κάνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα να δακρύζει από συγκίνηση και στη συνέχεια να σηκώνεται και αυτός μαζί την Μισέλ και όλον τον κόσμο από τη θέση του, για να της χαρίσει ένα μοναδικό standing ovation. Αυτό μπορεί να μην ήταν το τελευταίο της, μιας και η Φράνκλιν συνέχισε να ερμηνεύει, μέχρι όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες, όμως ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο συγκλονιστικά της 76χρονης ζωής της.

Aretha Franklin Brings President Obama To Tears Performing At Kennedy Center Honors

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ