Μουσικη

Carl Craig: Μια techno-jazz αναδρομική στον πλανήτη Detroit

Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα για ένα DJ set στο Steam κάνουμε ένα rewind στη μουσική του πρωτοπόρου παραγωγού

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
471999_10150864674999368_1245367.jpg
Διαμορφώνει το μέλλον της ηλεκτρονικής σκηνής. Σπάζοντας συχνά τους κανόνες. Mε συνεχή projects και ονόματα.
69, BFC, C2, Innerzone Orchestra, No Boundaries, Psyche, Paperclip People, Tres Demented.
Oραματίστηκε την jazz του 21ου αιώνα ακούγοντας το παρελθόν και κοιτώντας το μέλλον. Επηρεάστηκε από τον τρόπο που οι Miles Davis, Sun Ra και John Coltrane αντιμετώπιζαν την jazz. Mε πειραματική διάθεση δημιουργούσε κάθε φορά το επόμενο κεφάλαιο εξερευνώντας τα όρια της techno.
 
carl-craig-1200x675.jpg

Κυκλοφόρησε ως Psyche τα πρώτα του singles στην εταιρεία Transmat του θρύλου της techno Derrick May το 1989. Ξεκίνημα με το «Crackdown». Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του καθοριστικού «Strings of Life» του Μay ως Rhythim Is Rhythim.  
 
Psyche - Crackdown
 
Psyche - Crackdown

O May προσκαλεί τον Craig στο team των Rhythim Is Rhythim για την ευρωπαϊκή του περιοδεία.  
 
Rhythim Is Rhythim - Strings Of Life

Amber Mark - Love Me Right (Official Video)
 
Rhythim Is Rhythim - Strings Of Life live with Carl Craig
 
Derrick May 1989  Rhythim is Rhythim - Strings Of Life- with Carl Craig - Live Show - Betacam master
 
Στα τέλη του 1991 ένα χρόνο μετά την RetroActive ιδρύει την ετικέτα Planet E. Ξεκινά με το ΕP «4 Jazz Funk Classics» και το alias 69 (η χρονιά που γεννήθηκε) με anthems όπως το «My Machines» και «Desire».
 
69 - My Machines

69 - My Machines
 
69 - Desire
 
69 - Desire
 
Συστήνεται ως Paperclip People με το «Oscillator». Στο «Throw» σαμπλάρει την disco queen Loleatta Holloway.
 
Paperclip People - Throw
 
 
Στο «Paperclip Μan» σαμπλάρει το «Βοstich» των Υello. Στο «Steam» τους Lounge Lizards. Στο «Country Boy Goes Dub» τους Liquid Liquid.Oι αναφορές έρχονται από electro, synth pop, κλασική σόουλ, disco, big beat. 
 
Paperclip People - Paperclip Man
 
 
To 1996 συγκεντρώνει 10 εκπληκτικά dancefloor tracks της περιόδου 90-96 στο «The Secret Tapes Of Dr. Eich». The Climax, Τhrow, Steam, Parking Garage Politics, Country Boy Goes Dub.
 
Paperclip People - Floor

 
ΒUG IN THE BASSBIN
Mε το «Βug in the Bassbin» του 92 γράφει ιστορία. Οι jungle masters Grooverider και Fabio ανεβάζουν τα bpm του κομματιού δημιουργώντας ένα breakbeat που χαρακτηρίζεται από τα πρωτόλεια κομμάτια της drum’n’ bass. 4 χρόνια αργότερα o Carl Craig δημιουργεί το δικό του remix για την Mo Wax πριν το συμπεριλάβει στο «Programmed» του 1999.
 
Carl Craig - Bug In The Bassbin


Η επιρροή του Βug in the Bassbin, πέρα από το drum’n’ bass, βρίσκεται πίσω από τα crossovers του Squarepusher, του Matthew Herbert ή ακόμη και τη nu-jazz των Cinematic Orchestra.
 

unnamed_1.jpg

Το 1995 υπογράφει το άλμπουμ «Landcruising» στην βρετανική εταιρεία Blanco Y Negro με 9 tech jazz κομμάτια επιστημονικής φαντασίας.

Carl Craig - Science Fiction


paris_1997.jpg

Το 1997 κυκλοφορεί το εξαιρετικό «Songs about Food and Revolutionary Art» με σημερινά classics όπως το «At Les» που ο ίδιος ο Craig συγκαταλέγει στις κορυφαίες του στιγμές.

Carl Craig - At Les

412207_10150534275349368_6090059.jpg

BEYOND TECHNO

Έχοντας ξεκινήσει το 1992 το πιο φιλόδοξο σχέδιό του με τους Innerzone Orchestra ο Craig έχει μαζί του τον πρώην ντράμερ του Sun Ra και μαθητή του Max Roach, Francisco Mora, τον κιμπορντίστα της jazz Craig Taborn (James Carter Quartet, Art Ensemble of Chicago, Dave Holland) και πολλούς ακόμη μουσικούς. Διευθύνει σαν μαέστρος το τζαμάρισμα τους, ρεμιξάρει το αποτέλεσμα, προσθέτει φωνητικά και φίλτρα δημιουργώντας το ντεμπούτο τους «Programmed» του 1999 αναμιγνύοντας space-jazz και techno. Συμπεριλαμβάνει μια live version του Βug in the Bassbin σαν coda στο άλμπουμ. Δύο χρόνια μετά συμμετέχει στο electojazz project Future 2 Future του Herbie Hancock.
 
Innerzone Orchestra - People Make The World Go Round
 
 
Herbie Hancock - Kebero
 
 
MOTOR CITY JAZZ
Future jazz εξερευνήσεις με τους Detroit Experiment το 2003. Μαζί με τον συνεργάτη του Herbie Hancock, Bennie Maupin και μια μεγάλη ομάδα μουσικών από το Ντιτρόιτ όπως ο πιανίστας Geri Allen, η βιολονίστα Regina Carter, ο τρομπετίστας Marcus Belgrave, μέλος της κολεκτίβας Tribe,  o ντράμερ και παραγωγός Κarriem Riggins, ο Αmp Fiddler. 
 
The Detroit Experiment - Think Twice 
 
 
The Detroit Experiment -  Space Odyssey 
 
 
Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ TECHNO TOY CRAIG
2008 Carl Craig & Moritz von Oswald ‎– ReComposed 

Μια εξαιρετική στιγμή της σειράς ReComposed από την Deutsche Grammophon συνενώνοντας Detroit & Βerlin techno με κλασική μουσική. Η μελωδική soulful techno του Craig με την dub ισχύ του Moritz von Oswald συντονίζονται στις κλασικές συνθέσεις Bolero, Rapsodie espagnole, Pictures at an Exhibition των Maurice Ravel και Modest Mussorgsky από ηχογράφηση της Berliner Philharmoniker. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορούν δύο ακόμη remixes από τον Villalobos και τον Craig στο ReComposed. Αντίστοιχο πείραμα είχε δημιουργήσει ο άλλος οραματιστής της techno Jeff Mills το 2005 με το Blue Potential live σε συνεργασία με την Montpellier Philharmonic Orchestra.
 

Carl Craig & Moritz von Oswald – Intro 

 
2017 VERSUS
Με το πρόσφατο άλμπουμ του Versus γεφυρώνει ξανά την techno με την κλασική μουσική παίζοντας με τον πιανίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή από το Λουξεμβούργο, Francesco Tristano, την ορχήστρα Les Siècles, σε διεύθυνση του Francois Xavier Roth, και τον συνεργάτη του Moritz Von Oswald. Ξεκινώντας με μια σειρά συναυλιών στο Παρίσι το 2008 ο Craig  καταγράφει 9 χρόνια αργότερα την ιδέα σε ένα άλμπουμ επιλέγοντας να ανασκευάσει 8 από τα καλύτερα του κομμάτια σε κλασικές φόρμες με highlights το  «Αt Les», το «Sandstorms» (2004) και μια φανταστική εκδοχή του killer track «Desire» που υπέγραφε ως 69.
 
Carl Craig - At Les (Versus version) 


info
Steam, Eυρυμέδοντος 3, Γκάζι, 6981029016, 2103412120. Eίσοδος 15. Προπώληση viva Στις 23/3 

carlcraig1-4.24.2017.jpg

CARL CRAIG TOUR

18.3.18 - DJ Set - As de Occidente - Cali/Colombia
23.3.18 - DJ Set - Steam - Athens/Greece
24.3.18 - DJ Set - Volt Club - Milan/Italy
5.4.18 - Carl Craig Synthesizer Ensemble - Funkhaus-Berlin/Germany
6.4.18 - Carl Craig Synthesizer Ensemble - Barbican-London/United Kingdom
13.4.18 - #DETROITLOVE - Coachella - Indio/United States
14.4.18 - #DETROITLOVE - Public Works - San Francisco/United States
20.4.18 - #DETROITLOVE - Coachella - Indio/United States
28.4.18 - #DETROITLOVE - SmartBar - Chicago/United Kingdom
29.4.18 - DJ Set, Social Festival - Mexico City/Mexico
14.6.18 - #DETROITLOVE - El Monasterio - Barcelona/Spain

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ