Μουσικη

50 χρόνια από το Μάη του ’68

Η ποπ κουλτούρα έχει σπουδαίες ιστορίες

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 641
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zepgaumont11.jpg
Led Zeppelin

Τι κι αν ο Μάης του ’68 ζήτησε λίγη φαντασία στην εξουσία. Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από τότε και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το όνειρο έγινε εφιάλτης. Καμία απολύτως φαντασία στην εξουσία, καμία τρέλα, καμία αισθητική, κανένα σχέδιο. Ό,τι να ’ναι…

Όμως η ποπ κουλτούρα έχει σπουδαίες ιστορίες να μας ξαναθυμίσει από τότε και θα το κάνει με χαρά, καθώς οι επετειακές επανεκδόσεις είναι πλέον «μια κάποια λύσις» για τη μουσική βιομηχανία και για τις τσέπες των παλιών αλλά ένδοξων μουσικών.

led zeppelin - babe i´m gonna leave you (denmark, dinamarca 1969)

Έτσι οι Led Zeppelin, που ξεκίνησαν το 1968, θα γιορτάσουν (αν και από χρόνια διαλυμένοι) τα 50ά τους γενέθλια με ένα σούπερ βιβλίο με πολλές φωτογραφίες και κείμενα που θα αφηγούνται τη μυθική και ευπώλητη ιστορία τους, ενώ μας έχουν υποσχεθεί και πολλές ακόμη ανάλογες κινήσεις μέσα στη χρονιά. 

Τα 50άχρονά τους μέσα στο 2018 θα γιορτάσουν και οι The Band, Sly & the Family Stone, Deep Purple, Creedence Clearwater Revival, Bobby Womack, Iron Butterfly, άρα να κι άλλες κυκλοφορίες.

the-velvet-underground-and-nico-the-velvet-underground-nico-andy-warhol-maureen-tucker-lou-reed-sterling-morrison-john-cale-publicity-pho1.jpg

The Velvet Underground Lady Godiva's Operation

Με αφορμή την 50+ ιστορία των Velvets θα κυκλοφορήσει μία κασετίνα με 6 άλμπουμ κι ανάμεσά τους το «White Light/White Heat», που κυκλοφόρησε το 1968. Το κουτί θα περιλαμβάνει όλα τα άλμπουμ των Velvet Underground, ένα «χαμένο» δίσκο του 1969 και την πρώτη δισκογραφική απόπειρα της Nico, «Chelsea Girl».

Nico Sings Chelsea Girls in the Chelsea Hotel

Το 1968 είχαν κυκλοφορήσει μερικά σπουδαία άλμπουμ και μου μυρίζει επανέκδοση:

Jimi Hendrix - Voodoo Child (Slight Return)

  • The Jimi Hendrix Experience - «Electric Ladyland» (αν και είναι προγραμματισμένος και ένας ακόμη «καινούργιος» του δίσκος με ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις. Φτάνει πια!)

The Doors - Waiting for the sun

  • The Doors - «Waiting for The Sun»

Jimi Hendrix - Voodoo Child (Slight Return)

  • Aretha Franklin - «Lady Soul»
  • The Beatles - «Magical Mystery Tour»

Cream - Sunshine of Your Love

  • Cream - «Wheels of Fire»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ