Μουσικη

Τι παθαίνει το σινεμά όταν ο Fatih Akin ακούει Queens of the Stone Age;

Ο δημιουργός του «Soul Kitchen» σκηνοθετεί, ο Josh Homme ενορχηστρώνει, το αποτέλεσμα εξιτάρει

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356349-738439.jpg
Diane Kruger και Numan Acar στο «In the Fade», courtesy Cannes Film Festival

Μεγάλος σκηνοθέτης σε φιλμικό παρεάκι με τρανό ρόκερ. Δεν αρκεί; Το ηλεκτρικό σινεμά του Fatih Akin επιστρέφει, σε μια νέα ταινία που υπόσχεται εκκωφαντικό σάουντρακ με υπογραφή Josh Homme. Το «In the Fade» έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις Κάννες, και ενώ οι πρώτες κριτικές φτάνουν στα αυτιά μας με ταυτόχρονα θετική και αρνητική χροιά, μια ματιά στο τρέιλερ προκαλεί βεβαιότητα ότι το καινούργιο κινηματογραφικό όραμα του γερμανού δημιουργού με τις τουρκικές ρίζες θα σκίσει στο dolby surround. 

Ο leader των Queens of the Stone Age και των Eagles of Death Metal αποτελεί ισχυρή έξη του σκηνοθέτη που ειδικεύεται στα ψαγμένα σάουντρακ. Ο Fatih Akin δηλώνει στο Variety: «Όταν έγραφα το σενάριο άκουγα πολύ Queens of the Stone Age. Είχα την αίσθηση ότι αυτή ήταν η μουσική η οποία περιέγραφε καλύτερα τον κεντρικό χαρακτήρα μου. Δίνει μια αυτοκαταστροφική ατμόσφαιρα και το φιλμ περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την αυτοκαταστροφικότητα. Έστειλα στον Josh Homme μια πρώιμη κόπια της ταινίας, ο οποίος επικοινώνησε αμέσως δηλώνοντας ενθουσιασμένος και αποφασισμένος να συμμετάσχει».

Περίφημα νέα για τους ροκάδες του ντουνιά, δεδομένου ότι παρά τις άφθονες συνεργασίες, τα πολυάριθμα side project και τις προγραμματισμένες φεστιβαλικές εμφανίσεις σε Αμερική και Ασία, ο Josh Homme έχει να κυκλοφορήσει δίσκο με τους QOTSA από το 2013. Υπάρχει ωστόσο ένα κρυπτικό teaser το οποίο υπονοεί τα προσεχή αποκαλυπτήρια νέου άλμπουμ. Καιρός λοιπόν να ετοιμάζουμε κέρματα για το τζουκ μποξ.

Όσο για το ίδιο το «In the Fade», ή «Aus dem Nichts», σύμφωνα με τον γερμανικό τίτλο του, πρόκειται για ιστορία με υλικό γροθιά στο στομάχι, με επίκεντρο τα νεοναζιστικά εγκλήματα μίσους και την αποτυχία του δικαστικού συστήματος να σταθεί απέναντι στην ακροδεξιά εξάπλωση και τη βία σε βάρος των μειονοτήτων. Λευκή Γερμανίδα (Diane Kruger) χάνει σύζυγο (Numan Acar) και παιδί σε τρομοκρατική έκρηξη και παίρνει το νόμο στα χέρια της όταν η δικαιοσύνη σαστίζει. Δράμα εκδίκησης επομένως, με καυτή κοινωνικοπολιτική ατζέντα και τη διάσημη ηθοποιό σε ρόλο οργισμένης νίντζα, ενώ η ταινία κάνει και ένα μικρό, μελαγχολικό πέρασμα από την Ελλάδα. Το «In the Fade» δεν αποσπά καθολικούς επαίνους και ίσως να μην είναι η καλύτερη στιγμή του Fatih Akin. Πάντοτε όμως η ματιά του ζωντανεύει τις κινηματογραφικές μας νύχτες. Και συνοδεύεται από μουσική επένδυση σίγουρης αξίας. Τι άλλο θέλεις; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ