Μουσικη

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Κάτω η μονοτονία της πειθαρχίας!»

Ο τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη μιλά λίγο πριν τις 2 εμφανίσεις του στο Kremlino

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337701-702311.jpg
Γιάννης Ανθούλης

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης διανύοντας μια πολύ δημιουργική περίοδο, συναντά παλιούς και νέους φίλους για δύο μόνο εμφανίσεις στο Κρεμλίνο στον Πειραιά στις 21 & 28 Ιανουαρίου. Με πιο πρόσφατη κυκλοφορία το άλμπουμ-βιβλίο περιορισμένων αντιτύπων «Zωής Παιχνίδια» στην ανεξάρτητη εταιρεία Κύμα ετοιμάζει μια νέα δουλειά με τη σύμπραξη του συνθέτη Παναγιώτη Κουτσούρα και του στιχουργού Στέργου Παπαποστόλου. Η μουσική ιστορία του τραγουδοποιού από τη Θεσσαλόνικη ξεκίνησε το 1983 με το συγκρότημα Νέοι Επιβάτες και συνεχίζεται σαν προσωπικό ημερολόγιο με τις ιστορίες του στο λεγόμενο «βιωματικό τραγούδι». Λίγο πριν συναντηθεί με τους πιστούς και νέους ακροατές του στο Κρεμλίνο μας μιλάει για αυτή την πορεία και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ποιες ήταν οι αναφορές στο ξεκίνημα της πορείας σας και κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί σήμερα;

Ευτυχώς οι βασικοί συνοδοιπόροι της καρδιάς μου δεν με έχουν εγκαταλείψει ακόμη και στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Είναι εκεί ψηλά, στο βάθος της ψυχής μου, λαμπυρίζουν αυτόφωτα αστεράκια δείχνοντάς μου συχνά τον δρόμο. Νοιάζονται να μην χαθώ... Μάνος, Μάρκος, Jimmy, Mίκης, Γρηγόρης, Στέλιος...

Ποια η σχέση σας με την παράδοση;

Ευτυχώς όχι μουσειακή αλλά κυρίως αποστασιοποιημένη από οποιαδήποτε εθνικιστική έξαρση! Ζωντανή λοιπόν η δροσιά της στα χείλη και την καρδιά μου.

Aπό πού εμπνέεστε για τους στίχους σας;

Από τον άνθρωπο. Αυτό το αντιφατικό υπέροχο πλάσμα που είναι ικανό για το χειρότερο μα και το πιο σπουδαίο το πιο όμορφο κα μεγαλειώδες.

Πώς καταγράφετε τις μουσικές σας ιδέες;

Μέσα από τη δύναμη της παρέας. Είμαι −όσο κατάφερα μες τα χρόνια− αυτοδίδακτος μουσικός. θεωρώ ότι υπηρετώ ένα λαϊκό είδος τέχνης καθαρό χωρίς φτιασιδώματα. Δουλεύω αρχικά μόνος ετοιμάζοντας πολλά και από τα μουσικά θέματα των τραγουδιών μου. Μου  αρέσει αυτή η ενστικτώδης  προσέγγιση. Ο ακουστικός συνδυασμός των μελωδιών. Διαθέτω κάποια μηχανήματα καταγραφής στο σπίτι, τα οποία τα θεωρώ λημέρι... Τόσο απλά! Στη συνέχεια απευθύνομαι στους φίλους μου εξαιρετικούς μουσικούς μες τα χρόνια και ολοκληρώνουμε τις δημιουργικές μας προτάσεις .

Tι θυμάστε πιο έντονα από την εποχή με τους Nέους Επιβάτες;

Το θράσος του ερασιτέχνη εραστή της μουσικής.

Συστήστε μας τους συνεργάτες για τις εμφανίσεις στο Kρεμλίνο.

Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρα), Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο), Θανάσης Αρχανιώτης (Τύμπανα), Δημήτρης Οικονομίδης (πιάνο), Παναγιώτης Κουτσούρας (τρίχορδο μπουζούκι), Πένη Καραματσούκη (τραγούδι). Στον ήχο: Μάκης Δρακόπουλος. Επιμέλεια παραγωγής: ΝΑΜΑΝ  Productions.

Τι σας αρέσει περισσότερο στις ζωντανές εμφανίσεις και ποια η σχέση σας με το κοινό;

Μου αρέσει πολύ όταν ο κόσμος συντονίζεται και τραγουδάμε παρέα. Αγαπώ το γέλιο και την πλάκα στη σκηνή.  Αγαπώ το χαμόγελο των συνεργατών μου. Αγαπώ τα λάθη μας. Η σχέση μου με το κοινό παραμένει ερωτική και το χαίρομαι ιδιαίτερα αυτό. Όσο για ιστορίες  από τις συναυλίες; Αν αρχίσουμε θα ξημερώσουμε!

Kατά πόσο διαφοροποιούνται τα κομμάτια σας στις live εκτελέσεις τους;

Τους αλλάζουμε τον αδόξαστο κάθε φορά. Κάτω η μονοτονία της πειθαρχίας!

Πώς προέκυψε το cd-βιβλίο Zωής Παιχνίδια σε περιορισμένα αντίτυπα σε ανεξάρτητη εταιρεία;

Η εταιρεία  Κύμα είναι ανεξάρτητη, με μηδενικά σχεδόν κέρδη όσο αφορά την εμπορία δίσκων. Αυτό της δίνει το χάρισμα να αντέχει μες τα χρόνια. Ακριβώς το γεγονός ότι δεν κυνηγά κέρδη τέτοιου τύπου. Για μένα η έκδοση ενός δίσκου είναι σοβαρή υπόθεση, προιόν πνευματικής προσπάθειας, καθώς και αποτέλεσμα κοινωνίας ανθρώπων! Ευκαιρία λοιπόν και όχι εταιρεία!

Τι ακολουθεί;

Μια δουλειά με τον αγαπημένο μου φίλο Παναγιώτη Κουτσούρα σε μουσικές αποκλειστικά δικές του. Στίχοι κυρίως του Στέργου Παπαποστόλου. Σύντομα κοντά σας. Ελπίζουμε και στην καρδιά σας αργότερα!

Εν τέλει τι είναι ανθρώπινο;

Το λάθος...

Kremlino, Καραίσκου 119, Πειραιάς, 2104100010. Έναρξη: 23.00. Είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί, 10 ευρώ (φοιτ., ανέργων), 25 ευρώ ελάχ. κατ. σε τραπέζι. Προπώληση: viva.gr, 11876, Public, Seven Spots, Reload, Media Mark, Eυριπίδης. Στις 21&28/1.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ