Μουσικη

ΠΑΣΟΚ La, La, Land!

Αν με τον Κυριάκο θα χορτάσουμε Ρέμο, τα άλλα 4 ΠΑΣΟΚ με τι θα μας μερακλώσουνε;

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337164-701152.jpg

Επειδή αναρωτιέσαι από πού προκύπτει πως τα ΠΑΣΟΚ είναι 4, έλα να μετρήσουμε τα ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας, μην τυχόν και κάνω λάθος: ένα του Τσίπρα, δύο της Φώφης με τον Γιώργο-τίγρη ξανά στη μηχανή του άμα τη επιστροφή του, τρία των Διαμαντοπουλοραγκουσοφλωρίδηδων  και τέσσερα του Βενιζέλου, σε περίπτωση που ο Ευάγγελος αυτονομηθεί και κάνει τον δικό του φορέα, γιατί το κλίμα λένε είναι βαρύ κι η πίτσα δεν φτάνει για όλους, ως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές. Σωστά θεωρώ επομένως πως τα μέτρησα τα ΠΑΣΟΚ, είναι 3 με τάση για 4, ας τους ευχηθούμε και να τα εκατοστίσουν. 

Πάμε και στο φλέγον τώρα ερώτημα των «βάρδων» εκφραστών, μιας και ποιος να το πρωτοπάρει και πώς να το κόψεις άλλωστε και στα τέσσερα εκείνο το Carmina Burana. Τον ύμνο τον αξέχαστο, τον πολυπαινεμένο. Α, α, ο λαός απαιτεί κάθε ΠΑΣΟΚ και τον ύμνο του, από τη στιγμή μάλιστα που ο με τον Κυριάκο διάλεξε Ρέμο στη λαϊκή ώρα και Ρουβά στα ποπ warm up. Δεν μπορούν τα τέσσερα ΠΑΣΟΚ να μείνουν χωρίς «ρεπερτόριο» και να αφήσουν τη δεξιά να κάνει παιχνίδι μόνη στην πίστα. 

Κι επειδή να βοηθήσω θέλω, να συνεισφέρω και να προωθήσω τις αξίες του πολιτισμού, αχρέωτα κιόλας, κερασμένα, ρίχνω μερικά άσματα - σταθμούς! Ιδέες και λύσεις δηλαδή, για να δονούνται οι πλατείες, όταν με το καλό θα αρχίσουν πάλι οι συγκεντρώσεις και το μιούζικαλ ΠΑΣΟΚ La, La, Land ξεχυθεί στους δρόμους. Όπως στο αυθεντικό La La Land, που το εκεί καστ έκλεισε έναν ολόκληρο αυτοκινητόδρομο, χορεύοντας το «Another day of Sun». Και να μη γελάς καθόλου με τις συμπτώσεις, γιατί ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος που ανατέλλει, με οδηγεί για να διαλέξω τα καλύτερα τέσσερα επί τέσσερα! 

Ξεκινώ από το εύκολο που δεν είναι άλλο από το ΠΑΣΟΚ του Τσίπρα και του Τσακνή της ΕΡΤ. Ο τυπάρας ως και πριν από τον Παΐσιο προφήτεψε το μνημονιακό μέλλον της πρώτης φοράς αριστερά στο επίκαιρο σουξέ  «Σύμβαση Αορίστου Χρόνου»: «Η σύμβαση υπογράφτηκε με μάρτυρες πολλούς κι έχει καθαρά και την υπογραφή μου/ δεμένος ως το κόκαλο και όρους πονηρούς/ θα έχω μια ζωή οδηγό κι ερμηνευτή μου/ Θυμάμαι ότι υπόγραφα πολύ πολύ μικρός/ με πένα από φτερό νομίζω και μελάνι/ μόνο από ανάγνωση δεν ήξερα ο φτωχός κι έτσι τον χρόνο κυνηγώ που τρέχει και δεν φτάνει»! Ευκολάκι ήταν το ΠΑΣΟΚ 1, εντεχνούα και ταγαρίσιο, focused στο τάργκετ γκρουπ που το ψηφίζει και πολύ τα πάει τα παραπονιάρικα τα ποιητικά, με ολίγη αυτοκριτικής. 

Οπότε πάω στο ΠΑΣΟΚ 2 του επαναπατρισθέντος του Γιώργου, με μια ελαφριά παραλλαγή στην εκτέλεση του Γιάννη Καλατζή. Sin a long with me boys… «Κυρά Φώφαινα, ο Γιώργος σου πού πάει; Για πού το 'βάλε και πού το ξενυχτάει;...Κυρά Φώφαινα, σ’ το λέω υπευθύνως/ ο Γιωργάκης σου είναι ένας θεατρίνος/ για δουλειά σου μίλησε, πονηρά σε φίλησε/ η αυγούλα μύρισε και δεν γύρισε» Πάμε και ρεφρέν της σουξεδάρας της αειθαλούς: «Ο Γιώργος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως» και… δικός σας, όπως τραγουδάνε εν χορώ στις μπουζουκλερί λαός και ντουέτο βάρδων ενωμένοι: Φώφη Stone και Γιώργος Gossling, και κλακέτες και ΠΑΣΟΚ la, la, land σε εκδοχή Greek musical socialista.

Και τώρα περισυλλογή και ευθυκρισία, μιας και δυσκολεύει η κατάσταση με το ΠΑΣΟΚ 3 των Διαμαντοραγκουσοφλωρίδηδων. Νέο κόμμα είναι, αμαρτία ο dj κέφι να διαλέξει κάτι άστοχο ή υποδεέστερο των ΠΑΣΟΚ 1 και ΠΑΣΟΚ 2. Και με το ένα, με το δύο, με το τρία, το έχω. Άσμα εκσυγχρονιστικό και καινοτόμο, άσμα νέο και κατάσταση win to win και start up και φέρτε πίσω τη Διαύγεια και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - νόμο Διαμαντοπούλου, που το ΠΑΣΟΚ 1 του Τσίπρα την κατάργησε. «Η πιο ωραία στην Ελλάδα» του Κωνσταντίνου Περσόνα, με 25 εκατομμύρια προβολές στο youtube, σουξεδάρα που σαρώνει στα κλαμπάκια και με το καλημέρα σαν ύμνος-στίγμα του νέου κόμματος θα πάρει όλη τη νεολαία με το μέρος της κι όχι μόνο το πλήθος που είδα να μετέχει στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, αφόρητα 50something δηλαδή. Α, ξέχασα: το Περσόνας είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου, μιας και η ταυτότητά του γράφει Κωνσταντίνος Κουφός, κυριολεκτικά δηλαδή ο ύμνος του ΠΑΣΟΚ 3 είναι σε φάση στου Κουφού την πόρτα κι όσο θέλεις βρόντα: «Από τη στιγμή που φάνηκες μπροστά μου/ χτυπάει σαν τρελή για σένα η καρδιά μου/ σάρκα και οστά παίρνουν τα όνειρά μου/ και με ένα βλέμμα σου ξεχνάω το όνομά μου/ Άιντε ποια δύναμη να βρω/ να 'ρθω να σου μιλήσω/ κάτι να σου πω, μα πρέπει να φτιαχτώ/ μήπως και καταφέρω και ’ρθω». Εύστοχα γαμάτο και με τρελά νησιωτικά breaks, αναφορά στην Πάρο του Ραγούση, νομίζω πως θα καταφέρει να στρατεύσει στις τάξεις του κόμματος τον ανθό της νεολαίας μας. 

Κι ο Βαγγέλης ο Μπένι; Αν τον κάνει τον φορέα, μιας και το κλίμα βάρυνε πολύ στο ΠΑΣΟΚ 2 της Φώφης Stone και του Γιώργου Gossling κι όλα δείχνουν πως θα την κάνει με ελαφρά - νταξ τώρα, για τον σωματότυπο του Βανζέλ Βενιζέλ βρόντοι και κραδασμοί ρίχτερ θα ακουστούν με το φευγιό του. Και διαλέγω τον Έλληνα ράπερ Snik, που με το σινγκλ «Ferrari» σαν να μαντεύει την ταχύτητα του αλέ βουλέ πουλέ με την οποία εγκαταλείπει ο Βενιζέλος: «Θέλω Ferrari. Θέλω το βράδυ να φύγω από εδώ/ να τα αφήσω όλα/ σαν τον Σουμάχερ τεντώνω το βράδυ το πόδι το γκάζι/ Θέλω Ferrari». 

Αυτά τα τραγούδια είχα να καταθέσω στα 4 ΠΑΣΟΚ ως ύμνους-ανοίγματα στην κοινωνία των πολιτών, αυτήν που η δεξιά του Κυριάκου επιχειρεί να αλώσει με τον Αντώνη Ρέμο. Είπαμε: μυρίζει εκλογές και γεμάτες πλατείες και ηχεία που θα παιανίζουν τις μουσικές του κάθε κόμματος δυνατά και με πάθος. Καλό γλέντι, παιδιά, καλή ψήφο και καλό αγώνα να έχουμε! Ελλαδαλαλάντ όνομα και πράμα… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ