- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μερικές υπέροχες αλήθειες για τον Ryuichi Sakamoto
Μία μικρή συνέντευξη του μεγάλου μουσικού στην κάμερα του Jean-Paul Goude
Ο Ιάπωνας Ryuichi Sakamoto είναι ένα όνομα που εμπνέει σεβασμό σε πολλών ειδών φιλότεχνους και σε μεγάλο εύρος ηλικιών, από τη δεκαετία του ’70 ακόμα. Μουσικός, συνθέτης, παραγωγός δίσκων, πιανίστας, ακτιβιστής, συγγραφέας, ηθοποιός και χορευτής, ζει μεταξύ Τόκιο και Νέας Υόρκης.
Η καριέρα του ξεκίνησε σαν μέλος του ηλεκτρονικού γκρουπ Yellow Magic Orchestra. Στη σόλο καριέρα του συνεργάστηκε με πολλά, μεγάλα διεθνή ονόματα και πειραματίστηκε πολύ επάνω σε μουσικά είδη από την ηλεκτρονική μέχρι την κλασική μουσική και την world. Συνέθεσε τη μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.
Σαν κινηματογραφικός συνθέτης ξεκίνησε με το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» (στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε μάλιστα, δίπλα στον David Bowie) και κέρδισε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων Όσκαρ, BAFTA, Grammy και δύο Χρυσές Σφαίρες για τις κινηματογραφικές συνθέσεις του. Η πιο γνωστή κινηματογραφική του μουσική είναι για την ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».
Το 2014 ο Sakamoto απείχε για ένα χρόνο από κάθε δραστηριότητα, μετά από διάγνωση ότι έπασχε από στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Επιστρέφοντας στην καλλιτεχνική δημιουργία το 2015, δήλωσε: «Τώρα είμαι καλά. Νοιώθω καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Νοιώθω μέσα μου ενέργεια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ο καρκίνος μπορεί να επιστρέψει σε τρία χρόνια, σε πέντε χρόνια, ίσως και σε 10 χρόνια. Επιπλέον η ακτινοθεραπεία καταπονεί πολύ το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μου είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτό σε έναν άλλο καρκίνο».
Ο Ryuichi Sakamoto είναι, φέτος, ένας από τους «πρεσβευτές κομψότητας» της καμπάνιας της σειράς Kenzo x H&M με high street fashion ρούχα που σχεδίασαν οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του οίκου Kenzo, Carol Lim και Humberto Leon για τα Η&Μ. Τα άλλα πρόσωπα της καμπάνιας είναι οι: Iman (supermodel, ακτιβίστρια και ιδρύτρια της IMAN Cosmetics), η Rosario Dawson (ηθοποιός και ακτιβίστρια, συνιδρύτρια του Studio 189), ο Chance The Rapper (καλλιτέχνης της hip hop), η Chloe Sevigny (ηθοποιός), ο Suboi (rapper) και ο Xiuhtezcatl Martinez (ακτιβιστής και επικεφαλής της οργάνωσης Earth Guardians).
Την καμπάνια επιμελήθηκε ένας από τους σύγχρονους μάγους του design και της φωτογραφίας, ο γκουρού της pop art, Jean-Paul Goude.

Στη διάρκεια της φωτογράφησης των προσώπων της καμπάνιας, ο Goude έστηνε μία μικρή συνέντευξη με τον καθένα, μπροστά στην κάμερά του. Ο καθένας μιλούσε για μία προσωπική του ιστορία, κάτι που τον επηρέασε βαθιά.
Ο Sakamoto, με το μοναδικό του στιλ και τη μίνιμαλ απλότητά του, είπε μερικά υπέροχα πράγματα για το πιάνο, τα έγχορδα, το θάνατο, τις ζωές των ανθρώπων και τα αιώνια ερωτήματα. Δείτε το βίντεο:
«Κάθε όργανο έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα.
Περισσότερο από όλα μου αρέσει ο ήχος του πιάνου. Ήταν το πρώτο όργανο που απέκτησα. Είναι μέρος του κορμιού μου. Μέρος του εαυτού μου. Ο ήχος του πιάνου πάντα μοιάζει να σβήνει και μετά να χάνεται. Σαν τις ζωές των ανθρώπων. Γεννιέσαι και μετά bye-bye.
Ένα έγχορδο όργανο έχει μία αιώνια φωνή. Σαν τα όνειρα των ανθρώπων. (Έχει) φαντασία για να ζει αιώνια.
Φυσικά η εμπειρία του να είμαι πολύ κοντά στο θάνατο με έκανε, πώς να το πω…, ταπεινό. Άλλαξα. Η χρόνος της ζωής. Η διάρκεια του χρόνου. Κάνει τη μουσική πιο απλή. Η απλότητα είναι κάτι πολύ δύσκολο. Τι είναι η απλότητα; Ψάχνω την απάντηση τώρα πια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Σε αναρτήσεις του ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλή σκέψη» αποφάσισε να αναβάλει την εμφάνισή του
Σταθερά πρώτη η Φινλανδία
Οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή της Πλατείας Νερού μοιράζονται τις αναμνήσεις τους
Ο Γιάννης Αρτόπουλος έχασε τη ζωή του το 2025, στον δρόμο, μετακινούμενος από τη μία συναυλία στην άλλη
Λίγο πριν εμφανιστούν στην Αθήνα, oι «παλιοί» έδειξαν πώς γίνεται ένα σωστό live
Η σούπερ σταρ της ποπ προηγείται στην κούρσα για τα βραβεία AMAs του 2026
Ο μουσικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική και ακαδημαϊκή του διαδρομή
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Ο υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης Ντάνιελ Πέμπερτον και οι πρωταγωνιστές του φιλμ εξηγούν τη σημασία της μουσικής
Μετά τις ιστορικές βραδιές στο Καλλιμάρμαρο, η Άννα Βίσση επιστρέφει στο ΟΑΚΑ
Παραμένει αμετάβλητη η κορυφή;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.