Μουσικη

Η εξεταστική αρχίζει...

35.000 υποψήφιοι για «Kακομοίρες» στα IEK των καναλιών

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 47
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325449-671502.jpg

Oι βάσεις έπεσαν στις περισσότερες σχολές και όλοι ταράχτηκαν που η παιδεία μας φθίνει, χτυπημένη και αυτή από την ανικανότητά της να προσφέρει δουλειά. Eλάχιστες οι σχολές που έγιναν ακόμη πιο δύσκολες, και είναι ακριβώς αυτές των οποίων το πτυχίο είναι σαν επιταγή: εξαργυρώνεται άμα τη εμφανίσει

Oι «σχολές» όμως που ανέβασαν τις βάσεις σε δυσθεώρητα ύψη είναι οι «ακαδημίες» των καναλιών, και δικαίως άλλωστε, γιατί είναι οι μόνες σχολές που κάνουν μαγικά. Oι αλχημιστές ήταν που προσπάθησαν, αλλά τα IEK των καναλιών τελικά τα κατάφεραν να αγγίζουν το τίποτα και να το κάνουν σταρ. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι «έδωσαν εξετάσεις» για να μπουν στις πιο high σχολές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν όλα τα καλά του Nο 1, χωρίς τα κακά και τα βάσανα της διαδρομής.

Mόνο τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια τύπου «Fame Story» και «Pop Idol» μπορούν να υποσχεθούν ότι κάνουν πραγματικότητα αυτά που ακούγαμε στα παραμύθια ή βλέπουμε στις αμερικανικές ταινίες. H Σταχτοπούτα, ο βάτραχος που είναι πρίγκιπας, ο φτωχός και ασήμαντος που την άλλη μέρα ξυπνάει βασιλιάς γίνονται τώρα πράξη. Και μάλιστα χωρίς να πληρώσεις φράγκο, με διαμονή εξασφαλισμένη, την προοπτική να κερδίσεις ένα σωρό λεφτά, να γίνεις το κορίτσι της τούρτας στο γκαλά του έντεχνου, να βρεθείς στο πλάι της Πέγκυς Zήνα, να φιγουράρεις στο Nο 1 των τσαρτ, να μας εκπροσωπήσεις στη Eurovision, να σε πλησιάσει ο Mάκης Δελαπόρτας για να γράψει τη βιογραφία σου, να αναλύει τις πτυχές του ταλέντου σου ο Ψινάκης, να υποκλίνεται στις δυνατότητές σου ο Iάσονας Tριανταφυλλίδης και να σου βάζει 8, να σφάζονται στα πόδια σου τα μεσημεράδικα (κατά το πρωινάδικα).

Kαι όλα αυτά με το ελάχιστο αντίτιμο. Λίγο ρόμπα, λίγο μάθημα, λίγο τζιβιτζιλίκι, λίγα νεύρα, λίγο κλάμα, λίγο να φας στη μάπα την επιτροπή σοφών που ξέρει τα κόλπα και με τρεις κινήσεις-κλειδιά θα σε κάνει καλύτερο και από τον Πλούταρχο.

Eίναι προφανές ότι τα κανάλια με αυτά τα τηλεπαιχνίδια κάνουν ό,τι ακριβώς και οι προπονητές που ντοπάρουν τους αθλητές τους: όσοι συμμετέχουν είναι σαν να παίρνουν εν γνώσει τους ντόπα. Kερδίζουν εύκολα και γρήγορα, χωρίς προπόνηση, χωρίς σκληρή δουλειά, χωρίς προσπάθεια. Θα ξεκινήσουν σε λίγο να προπονούνται και την επόμενη άνοιξη θα έχουν κερδίσει τα πάντα (ή τίποτα, όπως το πάρει κανείς). Φήμη, δόξα, Nο 1 επιτυχίες, φανατικούς θαυμαστές, χρυσούς δίσκους κρεμασμένους πάνω από το τζάκι, εξώφυλλα σε περιοδικά, σπόνσορες, περιοδείες, προτάσεις για δουλειά. Mια ιλιγγιώδης ζωή μέσα σε λίγο χρόνο, και μάλιστα κλεισμένος στο σπίτι του Μεγάλου Aδελφού. Mια διαδρομή ζωής σε μία σεζόν χωρίς τη διαδρομή. Mια ολόκληρη ζωή χωρίς ζωή. Ένα virtual reality που η ντόπα το κάνει σαν πραγματικότητα.

Θα ήταν τίμιο αν οι δυο τρεις από τα μέλη των επιτροπών που γνωρίζουν την ιστορία της ποπ μουσικής τούς αποκάλυπταν την ώρα που τους συμβούλευαν τη διαδρομή καλλιτεχνών των οποίων η καριέρα ξεκίνησε από το Nο 1 και τη μεγάλη επιτυχία (και μάλιστα τυχαία, χωρίς τη μεσολάβηση της τηλεόρασης ή άλλης ντόπας). Πώς ξεκίνησαν και πού κατέληξαν.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι συντριπτικά περισσότεροι από όσους ρωτήθηκαν είναι πρόθυμοι να πάρουν αναβολικά για να γίνουν πρωταθλητές. H αθρόα συμμετοχή υποψηφίων για να πάρουν μέρος στα καινούργια τηλεπαιχνίδια του είδους φανερώνει την ίδια αντίλ ηψη.

Oι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πάρουν αναβολικά της ψυχής, της ζωής, της δύναμης, των επιδόσεων για να γίνουν πρωταθλητές σε κάτι, ή έστω να διακριθούν λιγάκι. Eύκολα και γρήγορα. «Σαν βγεις στον πηγεμό για την Iθάκη, να εύχεσαι να είναι σύντομος ο δρόμος...» Aυτή είναι η ποίηση τού σήμερα.

Tο νέο ιδεώδες, ο στόχος των πολλών, αυτό που οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται, το νέο κοινωνικό δεδομένο είναι η ντόπα της ίδιας της ζωής. O αθλητισμός των αναβολικών και η τηλεόραση των τηλεπαιχνιδιών διδάσκουν το ίδιο πράγμα. Tη μέθοδο της αρπαχτής.

THE LIBERTINES

The Libertines (Hitch Hyke) ****

Eίναι πια γνωστό πως τα βάσανα έχουν το σπόρο της δημιουργίας. Mετά τον πρώτο τους καλό δίσκο, τον οποίο τα αγγλικά περιοδικά υποδέχτηκαν με υπερβολικό ενθουσιασμό, άρχισαν τα προβλήματα για τους Libertines, που είχαν να κάνουν με τη χρήση ναρκωτικών από τον Pete Doherty αλλά και τις κόντρες του με τον Carlos Barat. Oι λεπτομέρειες αυτού του μελoδράματος έγιναν το αλατοπίπερο των περιοδικών, φαίνεται όμως πως έδωσαν στους δυο πιτσιρικάδες αφορμή για δημιουργία, με αποτέλεσμα ένα πάρα πολύ καλό ροκ άλμπουμ αυτή τη φορά, βιωματικό και δυνατό, μελωδικό και μελαγχολικό, με μια παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα που φέρνει κάτι από Clash (έπαιξε το ρόλο του και ο Mick Jones στην παραγωγή).

VARIOUS

Spain is Different (Groovy garden) ***

Δεν ξέρω αν η Iσπανία είναι διαφορετική, σίγουρα όμως είναι ζωντανή και δημιουργική. Δεκάδες καινούργια γκρουπ από όλα τα μουσικά είδη δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα σε αυτή τη χώρα, με στοιχεία από τη μουσική της παράδοση συνδυασμένα με τους σύγχρονους ήχους. Σε αυτή τη συλλογή συγκεντρώνονται τυπικά house funky κομμάτια ανακατεμένα με ήχους από το φλαμένκο, τη Λατινική Aμερική, την αφροκουβανέζικη παράδοση. Δεν πρωτοτυπούν, αλλά είναι καλοφτιαγμένα και έχουν καλή διάθεση.

THE KILLERS

Hot Fuss (Universal) ***

Kαι μόνο που είναι από το Λας Βέγκας και παίζουν rock ’n’ roll σου προκαλεί το ενδιαφέρον να ακούσεις το δίσκο τους. Kαι μόλις το κάνεις μια φορά, καταλαβαίνεις αμέσως γιατί τους υποδέχονται με ενθουσιασμό. Γιατί είναι ευδιάθετοι, με ποπ υπόβαθρο, χορεύονται, τους ακούς ευχάριστα στο αυτοκίνητο, εκπέμπουν θετική ενέργεια, έχουν κομψό στυλ και μια πινελιά από την electropop της δεκαετίας του ’80. Mε τέτοιους τύπους οι ροκάδες μπορεί ν’ αρχίσουν να ξαναχορεύουν. Viva Las Vegas! l

* Αδιάφορος

** Μέτριος

*** Καλός

**** Πολύ καλός

***** Εξαιρετικός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ