Μουσικη

Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην Τεχνόπολη

51485-198933.JPG
Χρήστος Διαμαντής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324582-669286.jpg

Κείμενο: Χάρις Γεωργίου

Οι συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι γνωστές για το κλίμα που δημιουργεί ο κόσμος. Μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν σε φρενήρεις ρυθμούς, χορεύοντας, ανάβοντας καπνογόνα και τραγουδώντας μαζί με τον γνωστό τραγουδοποιό, αλλά και τους τραγουδιστές που τον πλαισιώνουν, την Ματούλα Ζαμάνη και τον Αλέξανδρο Κούστα. Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

ητγη

Η Τεχνόπολη έχει γεμίσει ασφικτικά από τρελαμένους πιτσιρικάδες όλων των ηλικιών που αδημονούν να ακούσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια. Την συναυλία ανοίγει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με το πλήθος του κόσμου να τον αποθεώνει. Τραγουδά, αυτοσαρκάζεται και στηλιτεύει. Αυτοσαρκάζεται, γιατί όπως λέει «είναι φάλτσος». Το κοινό διαφωνεί. Φάλτσος ή μη, ο καλλιτέχνης πρέπει πάνω από όλα να έχει ψυχή. Και να τη βγάζει πάνω στη σκηνή. Και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ζει τον κάθε του στίχο, τον μεταφέρει στο κοινό και πετυχαίνει να μας ταξιδέψει. Στηλιτεύει. Τις αμερικανικές φυλακές. Μας λέει για ένα κείμενο που διάβασε πριν ανέβει στη σκηνή. «Διάβαζα ένα κείμενο διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης στις αμερικανικές φυλακές. Οι φυλακισμένοι χρησιμοποιούνται και ως δούλοι σε πολυεθνικές. Η ανθρώπινη φύση έχει τα καλώς, αλλά και τα κακώς κείμενά της», λέει και το πλήθος ξεσηκώνεται.

Στη συνέχεια, εμφανίζεται η Ματούλα Ζαμάνη. Δε ξέρω πώς να χωρέσω σε λέξεις την ενέργεια και τη ζωντάνια της. Χαμογελάει. Τραγουδάει μαζί με τον κόσμο. Το ζει. Και μας κερδίζει για ακόμα μία φορά με την αυθεντικότητα της. «Έρημα κορμιά», «Τρυγητής», «Αερικό», και το αγαπημένο όλων «Μιλώ για σένα», με την ιδιαίτερη εισαγωγή του Σωτήρη Ντούβα. Το κοινό τραγουδά τον κάθε στίχο, καθώς ανάβουν καπνογόνα. «Τελεία και παύλα, Ματούλα είσαι κ…α», ακούγεται από το πλήθος. Στο τραγούδι μαζί με τη Ματούλα Ζαμάνη και το Θανάση Παπακωνσταντίνου, εμφανίζεται και ο Αλέξανδρος Κούστας, ο οποίος ερμηνεύει αρκετά από τα αγαπημένα μας τραγούδια. Ενώ, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης θα μας τραγουδήσει την «Ουρά του αλόγου» και θα μας ξεσηκώσει. Έκπληξη της βραδιάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, η κιθάρα του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που όπως θα μας πει τον συντροφεύει επί σκηνής για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ο Δημήτρης Μυστακίδης, όπως θα μας αποκαλύψει είναι από το Ωραιόκαστρο. «Δεν είμαστε, όμως, όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ούτε και όλοι στο Ωραιόκαστρο. Για αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε μία γυναίκα, μία ηρωίδα που ήρθε από τη Συρία με τα οχτώ της παιδιά και αγωνίζεται να συναντηθεί με τον άντρα της που είναι στη Σουηδία. Αυτή η γυναίκα είναι εδώ σήμερα και θα ήθελα να της αφιερώσω το επόμενο τραγούδι», θα πει και θα μας τραγουδήσει το «Βουνό με βουνό». Οι μουσικοί, οι οποίοι πλαισιώνουν το τραγούδι είναι ο Δημήτρης Μυστακίδης στην κιθάρα, το λαούτο και το τραγούδι, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα και το φλικόρνο, ο Σωτήρης Ντούβας στα τύμπανα, ο Κώστας Παντελής στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα, ο Αντώνης Μαράτος στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Γιάννης Αντωνιάδης στο κλαρίνο και ο Αλέξανδρος Κτιστάκης στην κιθάρα. Στον ήχο είναι οι Μάκης Πελοπίδας και Κλεάνθης Καραπιπέρης, ενώ στο φωτισμό οι Χρήστος Λαζαρίδης και Βασίλης Πουφτής. Η βραδιά την οποία ζήσαμε, όπως είπε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, «Θα μου μείνει αξέχαστη». Για το πλήθος των συναισθημάτων που βιώσαμε, για το πάθος των καλλιτεχνών, αλλά και για την ενέργεια του κόσμου. Για όλους εκείνους τους στίχους που τραγουδήσαμε όλοι μαζί και για τα καπνογόνα που ανάψαμε. Για όλα αυτά και για άλλα τόσα που νιώσαμε και δε μπορούν να περιγραφούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ