Μουσικη

Το παρόν του παρελθόντος

Motorpsycho & Stale Storlokken - Death Defying Unicorn  (****)

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 403
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25464-56414.jpg

Motorpsycho & Stale Storlokken - Death Defying Unicorn  (****)

Το progressive ζει! Του εμφυσούν και πάλι ζωή οι παλαίμαχοι Nορβηγοί που δεν σταματούν να ψάχνονται, παρά τα 20 χρόνια δράσης. Με τη βοήθεια και του οργανίστα Stale Storlokken, μετατρέπουν σε διπλό κόνσεπτ άλμπουμ –προσθέτοντας στίχους– μια ινστρουμένταλ σουίτα που είχαν πρωτοπαρουσιάσει πριν από 2 χρόνια.  Μια τζαζ ορχήστρα, ένα σύνολο εγχόρδων και οι ίδιοι δίνουν επικές διαστάσεις στο εγχείρημα και επαναδιαπραγματεύονται επιτυχώς το διάλογο μεταξύ ροκ ήχου και κλασικής φόρμας.


n

 

The Heavy - The Glorious Dead  (**)

Μία ακόμη αγγλική μπάντα που «δηλώνει» γοητευμένη από το αμερικάνικο μουσικό σύμπαν: soul, southern rock, funk και blues rock. Στον 3o τους δίσκο οι The Heavy αντιμετωπίζουν την αδυναμία τους για ενδιαφέρουσες μελωδίες και δυνατά τραγούδια, με το γνωστό φορμαλιστικό τρόπο στον οποίο καταφεύγουν πολλά γκρουπ στις μέρες μας «ποιώντας την ανάγκην φιλοτιμία». Τα γκόσπελ φωνητικά, οι rock κιθάρες και οι blues αναφορές δείχνουν προς το μέρος των Sly & the Family Stone, των Rare Earth ή των Black Keys, αλλά ποτέ δεν φτάνουμε ως εκεί. 


n

 

Kristi Stassinopoulou & Stathis Kalyviotis - Greekadelia  (***)

Εκσυγχρονισμένη ηχητικά αλλά προσεγγίζοντας με σεβασμό αισθητικά τη δημοτική μας παράδοση, για να μπορείς εύκολα να την πεις «greekadelia». Με βάση το λαούτο, το ινδικό harmonium, samples και λούπες και το γνωστό folk ύφος του, το international ντουέτο μας συναντιέται με γνωστά αλλά και σπάνια νησιώτικα και τραγούδια της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το διεθνές ακροατήριο με το οποίο συνομιλούν η Κρίστι Στασινοπούλου και ο Στάθης Καλυβιώτης θα ακούσει επιτέλους υλικό της ελληνικής μουσικής παράδοσης, που έχουν πλησιάσει με αγάπη και φροντίδα κι έχουν φωτίσει μουσικά με ένα σύγχρονο τρόπο.  


n

 

Adolf Plays the Jazz - Form Follows Function  (***)

Η λύπη του αστικού γκρι εικονογραφείται με ήχους. Με όχημα το post-rock και το shoegaze, οι Adolf Plays the Jazz επιθυμούν να παρέμβουν στο τοπίο της Αθήνας, στη μικροαστική μιζέρια, στην αισθητική της πόλης και με τη μουσική τους να μας παρασύρουν σε μια άλλη ματιά.  Αξίζει μια βόλτα στους δρόμους κοιτάζοντας ψηλά τα κτίρια κι ακούγοντας το «Form Follows Function».

makismilatos@gmail.com

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ