Μουσικη

Ο γύρος του κόσμου με δίσκους

Εδώ και χρόνια ο Καναδός Dan Bejar προσπαθεί να δικαιώσει καλλιτεχνικά ένα είδος που η γενιά μου υποτιμούσε, αλλά όχι και οι νεότερες.

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 355
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15302-34008.jpg

Federico Aubele - Berlin 13 ****

Πήρε την έμφυτη μελαγχολία του και από την Αργεντινή τη μετέφερε στο Βερολίνο, κι αυτό έκανε τον ήχο του κατά τι πιο ηλεκτρονικό. Αλλά η κομψότητα των δίσκων της ESL είναι εδώ, οι φλαμέγκο κιθάρες, οι mid-tempo ρυθμοί, η φωνή της Natalia Clavier και το άρωμα από reggae χρωματίζουν τον πιο ώριμο και εύστοχο δίσκο του.

Ο γύρος του κόσμου  με δίσκους

Scott Matthew - Gallantry’s Favorite Son ***

Ο Αυστραλός που την έχει κάνει για τη Νέα Υόρκη με την εικόνα ενός «παλιού» άντρα που θυμίζει αρχές του 20oύ αιώνα, τη θαμπή φωνή με τη μελοδραματική ερμηνεία, τη μελαγχολική διάθεση γεμάτη αισθήματα και ανεκπλήρωτους πόθους, τα ουράνια φωνητικά, το τσέλο και το βιολί, το πιάνο και το κλαρινέτο, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σύμπαν στο οποίο μπορείς να βρεις καταφύγιο.

Ο γύρος του κόσμου  με δίσκους

Destroyer - Kaputt ****

Εδώ και χρόνια ο Καναδός Dan Bejar προσπαθεί να δικαιώσει καλλιτεχνικά ένα είδος που η γενιά μου υποτιμούσε, αλλά όχι και οι νεότερες. Και τα καταφέρνει. Ένα χαρμάνι από soft rock, από smooth jazz και σοφιστικέ disco, με διακριτικά πνευστά και φροντισμένα φωνητικά, που θυμίζει μουσική συνοδείας στην πισίνα ακριβού ξενοδοχείου.

Ο γύρος του κόσμου  με δίσκους

Install - May You Be Happy ***

Η νέα αθηναϊκή σκηνή έχει ρέντα και μας τροφοδοτεί διαρκώς με καλά rock’n’roll συγκροτήματα που χωρίς να μοιάζουν ηχητικά, έχουν κοινό σημείο αναφοράς τη rock μυθολογία. Έτσι μετά τους δίσκους των Raintear και των Monovine, έρχονται οι Install να μας κεντρίσουν την προσοχή: γυναικεία φωνητικά με τσαγανό, καλές μελωδίες, κιθάρα/μπάσο/τύμπανα που κυλάνε, όλα όπως πρέπει.  Έχουν μέλλον.

Ο γύρος του κόσμου  με δίσκους

Bodies of Water - Twist Again ***

Η παραδοσιακή pop ψυχεδέλεια του L.A. επηρεάζει τον ήχο τους, η αγάπη τους για την ευρωπαϊκή pop του παρελθόντος είναι παρούσα (όπως αποδεικνύει και το έτερον μουσικό τους όχημα, οι Music Go Music) κι αυτά τα δύο συστατικά συναντώνται με τον καλύτερο τρόπο στο 3ο τους άλμπουμ για μια orchestral americana που είναι απολαυστική.  

Ο γύρος του κόσμου  με δίσκους

The Donkeys - Born With Stripes **

Ο ήλιος της Καλιφόρνια ζεσταίνει τον ήχο τους, η θρυλική μουσική παράδοση της περιοχής απεικονίζεται ανάγλυφα, αλλά πόσους νεο-χίπις μπορούμε να αντέξουμε το 2011 που δεν έχουν να προσθέσουν, να αφαιρέσουν ή να αμφισβητήσουν οτιδήποτε απ’ όσα συνέβησαν πριν από 40 χρόνια. Ό,τι πρέπει για κανένα αμερικάνικο river party.

makismilatos@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ