Μουσικη

Η μουσική στο δρόμο

Mετά την αγανάκτηση στις πλατείες, ώρα να βγει και η μουσική, να ακουστεί και πάλι δυνατά στην πόλη.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 350
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Burger Project, από εμφανίσεις τους στη σκηνή της Athens voice
Burger Project, από εμφανίσεις τους στη σκηνή της Athens voice

Mετά την αγανάκτηση στις πλατείες, ώρα να βγει και η μουσική, να ακουστεί και πάλι δυνατά στην πόλη. Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ο Γιώργος Περό και η ομάδα της Μ.Ε.Σ.Ο. καταφέρνουν να οργανώσουν ένα πρόγραμμα με περισσότερα από 40 σημεία εκδηλώσεων και περίπου 200 σχήματα για 4 ημέρες σε 32 πόλεις. Σχεδόν ηρωικό. Μια γιορτή για την ίδια την πόλη που δικαιούται να συντονιστεί με τοσ ρυθμό και τη μελωδία από διαφορετικά μουσικά είδη. Από κλασική μουσική και τζαζ, μέχρι ροκ’ν’ρολ και χιπ-χοπ. Με αφορμή τη Μέρα της Μουσικής στις 21 Ιουνίου, που είναι η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και η μεγαλύτερη του έτους, θα χτιστεί για μία ακόμη χρονιά σε πλατείες, δρόμους, πάρκα, μπαρ και συναυλιακούς χώρους μια μουσική γιορτή με μόνο σκοπό να σκορπιστούν ήχοι σε όλη την πόλη. Ήχοι, όχι θόρυβοι. Δυνατά.

 MUSIC. NON-STOP!

Ετοιμάσου για όλη την αφρόκρεμα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής και μερικούς εκλεκτούς καλεσμένους, όπως η Eszter Horgas από την Ουγγαρία, που έχει συνεργαστεί με τη Natalie Cole και συνδυάζει κλασικό ρεπερτόριο με σύγχρονο ήχο. Ο Mani Hoffman, που κινείται μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου με house και electro. Το πολυμελές συγκρότημα Sanat με τουρκική κλασική μουσική και τη μουσική των σούφι. Oι Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) (για ένα κάπα το γλίτωσαν) από τη Βουδαπέστη με τζαμαϊκανή ska. Το ντουέτο των Τσέχων Morphologue με trip-hop και electro, που θα είναι μάλλον η αποκάλυψη της χρονιάς.

Η ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ATHENS VOICE

Επιστρέφουμε φέτος στα παλιά μας λημέρια της πλατείας Κλαυθμώνος, εκεί που η σκηνή της Athens Voice για τη Γιορτή της Μουσικής έχει γράψει τη δική της ιστορία τα τελευταία χρόνια στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Και φέτος μαζί μας θα είναι εξαιρετικοί μουσικοί και συγκροτήματα. Stay tuned...  

Raintear  Με δίσκο που έχει τίτλο «Buena Suerte Motherfuckers» ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις.

Egg Hell Δεν ξέρουμε αν θα φτιάξει brownies για όλη την πλατεία, αλλά θα έχει κάτι από... Μy Wet Calvin.

Joalz Ήδη αναρωτιέσαι ποιος έχει γράψει αυτή την υπέροχη μελωδία για το σήμα της εκπομπής Art@Ert.

Marrieta Fafouti Κι ένα κορίτσι που θα προσπαθήσει για λίγο ρομαντισμό.

Dr. Atomik It’s Only Rock’n’Roll But I Like It.

Mickey Pantelous Ο άνθρωπος ορχήστρα που λέει ιστορίες του δρόμου.

Dimitri Vassilakis Τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, παίζει στην Αμερική. Όμως στις 22/6 θα είναι εδώ για μας.

VIVA EUROPA  VA, TOSCA!

Στα προεόρτια της Μέρας της Μουσικής, το Viva Europa 2011 προσγειώνεται στις 13 Ιουνίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής με την παρουσίαση της τρίπρακτης όπερας «Tosca» του Giacomo Puccini υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Zubin Mehta από το Palau de les Arts - Reina Sofia της Βαλένθια, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά σε περισσότερες από 50 πόλεις. H φημισμένη όπερα θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντοοθόνες με ελεύθερη είσοδο στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και σε περισσότερες από δέκα ελληνικές πόλεις. Φέτος, το Viva Europa είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος για τον Εθελοντισμό, μια πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι και συνενώνει με δεσμούς τις κοινωνίες. Τελεί δε υπό την Υψηλή Αιγίδα της Αντιπροέδρου και Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Vivianne Reding.

Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έναρξη 21.00, είσοδος ελεύθερη. Στις 13/6.

FLASH. MOB. GO!

Στις 21 Ιουνίου το κέντρο της Αθήνας θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό dancefloor. (παράλληλα με άλλες 3 πόλεις της Ευρώπης). Για να μάθεις περισσότερα για το flash mob της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, μπες στο athensvoice.gr. Θα δεις τα video της χορογραφίας και θα δηλώσεις συμμετοχή.

*To flash-mob είναι όρος που επινοήθηκε το 2003 για να περιγράψει τη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε δημόσιο χώρο με σκοπό να εκτελέσουν μια ασυνήθιστη και εξαιρετικά συγχρονισμένη πράξη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οργανώνεται γρήγορα, με ελάχιστο κόστος. Υοu ’ll tweet it first!

FACTS

● Η Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε στη Γαλλία το 1982 από τον υπουργό Πολιτισμού Jack Lang.

● Πρώτη πόλη στην οποία παρουσιάστηκε εκτός Γαλλίας ήταν η Αθήνα, επί Μελίνας Μερκούρη, το 1985.

● Η  Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) ιδρύθηκε το 1999.

● Στις αθηναϊκές της εκδηλώσεις έχει εμφανιστεί όλη η σύγχρονη ελληνική σκηνή, αλλά και ονόματα  όπως οι Scissor  Sisters.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ